مراسم افتتاحیه «هفته فیلم آلمان» با حضور جمعی از هنرمندان، سفرا و نمایندگان سفارتخانهها یکشنبه هفتم آبان ماه در تالار ناصری خانه هنرمندان برگزار شد.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ بهمن نورایی اجرا و ترجمه این مراسم را برعهده داشت. این مراسم با اجرای سرود ملی ایران و آلمان به طور رسمی آغاز شد و در ادامه با کلیپ معرفی آثار این هفته فیلم ادامه پیدا کرد.
علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی اولین سخنران این مراسم بود. او ضمن خوشامدگویی به فولکر ردر رایزن فرهنگی سفارت آلمان در تهران و دست اندرکاران گروه هنروتجربه و هنرمندان بیان کرد: «بسیار خوشنودم که در هفته فیلم آلمان در خدمت سینماگران و سینما دوستان دو کشور هستم. این رویداد با همت دوستان ما در هنروتجربه برنامهریزی و اجرا شدهاست. خوشحالم اعلام کنم در هفتههای آتی نشستی با عنوان «زندگی ایرانی به روایت سینما» در انستیتو و موزه سینمای فرانکفورت برگزار میشود. در این راستا بنیاد فارابی با مشارکت رایزن فرهنگی و کمپانی سینمایی واروانی این برنامه را با حضور مخاطبان خاص اجرا میکند. خوشحالم که پنجره سینمای ایران برای ورود دریچههای خاص برای سینما دوستان آلمانی باز است.»
مدیر عامل بنیاد فارابی ضمن اشاره به برگزاری «هفته فیلم آلمان» در تهران عنوان کرد: «در نشیب و فراز تاریخ سینمای آلمان در مقاطع خاص این سینما توانسته با جریان مسلط، رویدادها و آثار فراموش ناشدنیای را به یادگار بگذارد. دورههایی مانند سینمای اکسپرسیونیست در دهه ۲۰ و سینمای نوین آلمان در دهه ۶۰ و ۷۰؛ دورانی که هنوز خاطرات ماندگاری را در خاطره سینما دوستان جهان ثبت کرده است.»
او ادامه داد: «باوجود این اتفاقات درخشان باید اذعان کنیم که نوزایی سینمای آلمان با تمام بایستگیها و شایستگیها به خوبی دیده نشده و از نظر بسیاری دور مانده است. سینمایی که در بازخوانی تاریخ با شخصیت پردازیهای موشکافانه، روانشناسی کاراکترها و… به نقاط اوج جدیدی رسیده است. سینمایی که یادآور بیانیه اوبرهاوزن در ۱۹۶۲ است که جنبش نوین سینمای آلمان را یادآوری میکند. در بندی از این بیانیه آمده است که سینمای جدیدی در آلمان بخت آن را یافته است که حرکت خود را آغاز کند.»
تابش همچنین اشاره داشت: «خوشحالیم که به همت جشنواره جهانی فیلم فجر و…سینما دوستان ایرانی خیلی زود با فیلمهایی، چون «یلا»، «۲۳»، «طلا»، «زندگی دیگران» و… با توانایی کم نظیر نسل جدید سینماگران آلمانی آشنا شدند و با تماشای «بصیرت» و «روز نهم» ارتباط خود را با سینمای نوین آلمان حفظ کردند. در چندسال اخیر دلبستگی ایرانیان به این سینما بیشتر شده و منتقدان ایرانی درباره مکتب سینمای برلین به رشته تحریر درآوردهاند. سینمای امروز ایران و آلمان در یک موضع مشترک هستند و آن رویارویی و ایستادگی در مقابل موج مسلط سینما است که ایده سینمای ملی را زنده نگه داشتهاند. امیدوارم این گامهای روشن تداوم پیدا کند. برای برگزارکنندگان این مراسم آرزوی موفقیت دارم.»
در ادامه نوبت به فولکر ردر رایزن فرهنگی سفارت آلمان در ایران رسید. او در این مراسم ضمن خوشامدگویی به حاضران عنوان کرد: «گفتوگو و همکاری مشترک از پروژههایی مانند هفته فیلم آغاز میشود. در روزهای آتی با هفت فیلم که ۶ فیلم آن محصول آلمان و یکی و… با توانایی کم نظیر نسل جدید سینماگران آلمانی آشنا شدند و با تماشای «بصیرت» و «روز نهم» ارتباط خود را با سینمای نوین آلمان حفظ کردند.
در چندسال اخیر دلبستگی ایرانیان به این سینما بیشتر شده و منتقدان ایرانی درباره مکتب سینمای برلین به رشته تحریر درآوردهاند. سینمای امروز ایران و آلمان در یک موضع مشترک هستند و آن رویارویی و ایستادگی در مقابل موج مسلط سینما است که ایده سینمای ملی را زنده نگه داشتهاند. امیدوارم این گامهای روشن تداوم پیدا کند. برای برگزارکنندگان این مراسم آرزوی موفقیت دارم.» در ادامه نوبت به فولکر ردر رایزن فرهنگی سفارت آلمان در ایران رسید. او در این مراسم ضمن خوشامدگویی به حاضران عنوان کرد: «گفتوگو و همکاری مشترک از پروژههایی مانند هفته فیلم آغاز میشود. در روزهای آتی با هفت فیلم که ۶ فیلم آن محصول آلمان و یکی محصول سوئیس است، در سه شهر تهران، کرمان و شیراز مواجه میشوید. این آثار طیف گستردهای از موضوعات را شامل میشوند. به عنوان مثال «یلا» با موضوع وعده خوشبختی از طریق پول و جنونی که در پس آن وعده وجود دارد ساخته شده است.» او اشاره داشت: «در این هفته توبی اشرف که دبیر جشنواره هنر برلین، منتقد سینما و همکار جشنواره برلیناله است، به طور ویژه حضور دارد و نشستهایی را در سه شهر ایران درباره سینمای امروز آلمان و تولید مشترک خواهد داشت. از آن جایی که آلمان جزو اروپا است مایلم شما را به یک برنامه که در موزه سینما برگزار میشود با عنوان «هفته فیلمهای اروپایی» هم دعوت کنم.» جعفر صانعی مقدم سخنران پایانی این مراسم بود. او ضمن تشکر ویژه از دستاندرکاران هنروتجربه و سفارت آلمان و بنیاد سینمایی فارابی بیان کرد: «امیدوارم هفته خوبی را در پیش داشته باشیم. کارگاه مختلفی با حضور توبی اشرف در شهرهای مختلف از جمله تهران، شیراز وکرمان با همکاری سینماگران و منتقدان برگزار میشود.»
عضو شورای سیاستگذاری هنروتجربه در ادامه درباره برنامههای آتی بخش بینالملل گروه هنروتجربه توضیح داد: «هفته فیلم آلمان آخرین هفته فیلم در سال جاری میلادی است. البته ممکن است تا پایان سال میلادی، رویدادهایی در قالب شب سینمای یک کشور برگزار شود، اما هفته فیلم دیگری نخواهیم داشت. امسال این چند هفته فیلم پشت سر هم برگزار شد، اما بنا داریم در سال آتی؛ یعنی ۲۰۱۷ هر فصل یک هفته فیلم برگزار کنیم.»
صانعی مقدم در پایان از اکران فیلمهای هنری خارجی در سینماهای گروه هنروتجربه خبر داد: «گروه سینمایی هنروتجربه تا پایان سال ۹۶ با همکاری جشنواره جهانی فیلم فجر، فیلمهای هنری خارجی را در سالنهای سینمایی این گروه اکران میکند. در این رابطه در زمان مقرر اطلاعرسانی میشود. در آخر از خانه هنرمندان و همکارانمان در شیراز و کرمان تشکر میکنم.» در این مراسم حسن دزواره، امیر اسفندیاری، سیفالله صمدیان، امیرحسین علم الهدی، کیوان کثیریان، منوچهر طیاب، اسماعیل میهندوست، محمد احسانی و… حضور داشتند.