مولف و پژوهشگر با اشاره به هفته کتاب و چالش هایی که پیش روی وضعیت کتابخوانی در کشور وجود دارد، گفت: وضعیت کتاب نیز مانند بسیاری از حوزههای دیگر تحت تاثیر تحولات دنیای انسانی قرار گرفته است و نمیتوان دیگر با پارامترهای قدیمی به ارزیابی این مقوله مهم پرداخت.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو مدرس دانشگاه تهران با اشاره به آمارها مبنی بر کاهش شمارگان کتابهای منتشر شده در کشور، گفت: در سال ۹۵ بیش از ۸۸ هزار کتاب چاپ اولی داشتیم که ۱۲ درصد آن مربوط به کتب درسی، ۱۴ درصد حوزه کودک و ۷۴ درصد آن نیز در گروه کتب عمومی قرار میگرفته است و در مجموع شمارگان متوسط کتاب در سال ۹۵ قریب به ۱۶۵۰ نسخه بوده است در حالی که در سالهای نه چندان دور ما تیراژ متوسط سالانه ۱۰ هزار نسخهای را نیز تجربه کرده ایم.
طباطبایی متوسط قیمت کتاب در سال ۹۵ را حدود ۱۳ هزار تومان برای هر نسخه عنوان کرد و افزود: میانگین قیمت کتابهای عمومی حدود ۱۴ هزار تومان و میانگین کتابهای درسی ۱۷ هزار تومان است و کتابهای کودک نیز با میانگین قیمت ۵ هزار و ۵۰۰ تومانی به فروش رسیده اند.
این مولف و پژوهشگر ادامه داد: این وضعیت نشر در ایران درحالی است که در کشورهای توسعه یافته برخی کتبها به راحتی به تیراژهای بالای یکصد هزار نسخهای نیز دست پیدا میکنند.
وی در ادامه به وضعیت سرانه مطالعه در کشور اشاره کرد و با بیان اینکه متأسفانه آمار دقیقی در این حوزه وجود ندارد، گفت: برخی آمار مطالعه ایرانیها را روزانه ۲ دقیقه و برخی بیش از ۷۰ دقیقه عنوان میکنند.
طباطبایی با اشاره به اینکه ورود فناوریهای نو باعث شده است تا بسیاری از مفاهیم و کالاها نیز دستخوش تغییر و تحول شوند، گفت: یک استارت آپ نشان داده است که میتواند یک سامانه حمل و نقل با قدمت چند دههای را در مدت زمان چند ماه پشت سر بگذارد.
این مولف با بیان اینکه در حوزه کتاب نیز باید به مقتضیات روز توجه کنیم، افزود: ورود برخی رسانههای نو همچون شبکهها اجتماعی سبب شده است تا برخی کارکردهای کتاب چاپی عملا از بین برود و برای مشتریان مقرون به صرفه نباشد.
طباطبایی با ابراز خشنودی از فعالیت برخی کتابخانهها و کتاب فروشیهای آنلاین که بر روی گوشیهای تلفن همراه نیز نصب میشوند، گفت: نیاز به علم و دانش هیچ گاه از بین نمیرود، اما نحوه ارائه آن میتواند تغییر کند و ما نیز در شرایط فعلی باید بپذیریم که صنعت چاپ و نشر در آستانه یک تحول حتمی است که اگر با آن همراه نشویم تنها خود متضرر میگردیم.
مدرس دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه فعالان این عرصه نیز باید حتمی بودن این تغییر را پذیرفته و متناسب با آن برنامه ریزی کنند، گفت: بعید نیست تا چند دهه آینده انتشار کتاب به صورت مکتوب عملا متوقف شود و همه انتشارات به صورت مجازی باشد.
طباطبایی به آماری در خصوص نشر الکترونیکی در آمریکا پرداخت و گفت: در سال ۲۰۱۵ در این کشور درآمد رسانههای آنلاین به بیش از ۳۰ میلیارد دلار رسیده است که دوباره چین و ۶ برابر انگلستان است.
مدرس دانشگاه در پایان با تاکید بر اینکه مدیران و مسئولان نیز باید بیش از گذشته بستر را برای نشر الکترونیکی فراهم آورند، گفت: مهمترین بایسته در این خصوص تضمین واقعی و عملیاتی حقوق مالکیت معنوی است.