یکی از اعضای حزب کارگزاران سازندگی در مصاحبه ای گفت: باید مقداری هوشمند باشیم چون اساس و بنیاد این اعتراضات گرفتاریهای معیشتی و اقتصادی نبوده است.

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، روزنامه اعتماد در یادداشتی نوشت: «بسياري از افرادي كه تصميمات غلط را درباره سوخت و انرژي ميگيرند، افراد باهوش و حتي فهميدهاي هستند و با اطمينان ميتوانم بگويم كه هنگام اخذ تصميم نيز ميدانند كه اين تصميمات نادرست و غلط است. پس ممكن است بپرسيد كه چرا چنين تصميماتي را ميگيرند؟ اينكه در اوج بحران مالي كشور طي مدت كوتاهي بيش از ٣٥ ميليارد بنزين وارد كشور شود و دود كنند و به هوا برود و هم اقتصاد جامعه را وابستهتر و هم هوا را آلودهتر و هم منابع ارزي را اتلاف كنند و هم تاثيري بر كيفيت و بهبود مصرف مردم نداشته باشد را چه ميتوان ناميد؟»
زنجیرهایها و برخی مسئولان علیه خودکفایی
به دنبال تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه ایران، افزایش تولید بنزین داخلی مطرح شد. در همان ایام جریانی در کشور نیز به صورت گسترده به این حاشیهسازیها دامن زده و آن را مطرح کردند. جالب آنکه «روزنامههای زنجیرهای» به عنوان بازوی رسانهای در ایجاد شک و شبهه افراد جامعه نسبت به بنزین تولید داخل نقش ویژهای داشتند، تا اینکه کار به قطع تولید بنزین پتروشیمیها و از سرگیری واردات بنزین رسید. یکی از کسانی که در این موضوع نقش ویژهای داشت، رئیسوقت سازمان حفاظت محیطزیست ایران یعنی «معصومه ابتکار» بود. او پرچمداری علیه «خودکفایی بنزین» را بر عهده گرفته بود. همان ایام گزارشهایی در مورد «نقش مافیای واردات بنزین» در موضوع حاشیهسازی علیه بنزین داخلی منتشر شد، چرا که بینیاز شدن کشور از واردات بنزین آنها را از سود سرشار دلالی این ماده محروم کرده بود.
پس از قطع تولید بنزین پتروشیمیها و شروع واردات بنزین در دولت تدبیر و امید آلودگیها نه تنها کاسته نشد بلکه بیشتر هم شد. پس از یکسال جنجالآفرینی سازمان محیطزیست و برخی از مسئولین وزارت نفت درخصوص آلایندگی و سرطانزا بودن بنزین محمدباقرنوبخت سخنگوی دولت گفت: دولت سرطانزا بودن بنزین تولید داخل را نفی میکند!
بدتر آنکه با آنالیز بنزینهای وارداتی مشخص شد که درصد ماده «بنزن» در برخی محمولههای آن بین 3 تا 6 درصد بوده در حالیکه این ماده در بنزین تولید داخل خیلی کمتر از آن (تقریبا 1/57 درصد) بود. حال روزنامه زنجیرهای اعتماد در شماره دیروز تصریح کرده است: «طي مدت كوتاهي بيش از ٣٥ ميليارد بنزين وارد كشور شود و دود كنند و به هوا برود و هم اقتصاد جامعه را وابستهتر و هم هوا را آلودهتر و هم منابع ارزي را اتلاف كنند»
اقتصادمقاومتی از زبان سفیر اتریش
روزنامه زنجیرهای شرق گفتوگوی خود با سفیر اتریش را منتشر ساخت ، سفیر اتریش در این گفتوگو ضمن تاکید بر بیطرف بودن این کشور در سیاست خارجی به تمجید از برجام پرداخته و گفته است : « ما در سياست خارجي خود تلاش ميکنيم دولت و کنگره ايالات متحده آمريکا را به اين درجه از اطمينان برسانيم که ايران همواره به تعهدات خود درباره برجام پايبند بوده است.»
وی در بخش دیگری از اظهارات خود تصریح کرده است: « سفير ما در واشنگتن در تلاش است به غير از کنگره، در جامعه مدني و با حضور در اتاقهاي فکر در آمريکا و گفتوگوهايي با وزارتخارجه آمريکا، تعهد ايران به برجام را گوشزد و از برجام دفاع کند.»
سفیر اتریش در حالی تلاشهای خود برای بقای برجام را شرح میدهد که در بخش دیگری از این گفتوگو تصریح میکند: « اتريش بازيگر اصلي اين صحنه نيست.»
سفیر اتریش در بخش دیگری از این گفتوگو در پاسخ به سؤالی در رابطه با سرمایهگذاری این کشور در ایران نیز میگوید: «اقتصاد مقاومتي موفقيتهاي بزرگي براي ايران در زمينه زيرساختهاي راهبردي مانند راهآهن، برق و... داشته است. اينها ازجمله وظايف دولت است ولي پيشنهاد مقام عالي رهبري ايران دو بعد داشت که درباره يک بعد آن کمتر صحبت شده است. بخشي که به آن کمتر توجه شده، توسعه بخش خصوصي در ايران است.»
وی درباره رفت و آمد هیئتهای تجاری ایران و اتریش و نتیجه این سفرها نیز گفت : «يکي از همکاران من ميگفت کوهي از يادداشت تفاهم امضا شده، ولي جز چند مورد انگشتشمار منجر به قرارداد نشده است.»
نکته مهم آن است که شخصی مانند سفیر اتریش به اهمیت سیاستهای ابلاغی رهبر انقلاب که با عنوان اقتصاد مقاومتی مطرح است پی برده اما متاسفانه برخی مدیران و مسئولان ما هنوز این موضوع برایشان آن چنانکه باید جا نیفتاده است تا همتی در خور آن به کار بندند.
سرگیجههای تحلیلگران اصلاحطلب!
یکی از اعضای حزب کارگزاران سازندگی در مصاحبه با روزنامه آرمان در پاسخ به این سؤال که «با وجود تحلیلهای متفاوت نسبت به ناآرامیهای اخیر بسیاری همچنان معتقدند ریشه این اعتراضات در مسائل اقتصادی و معیشتی مردم است، نظر شما چیست؟» گفت: «باید مقداری هوشمند باشیم چون اساس و بنیاد این اعتراضات گرفتاریهای معیشتی و اقتصادی نبوده است.»
وی در ادامه گفته است: «گرچه مشکلاتی در جامعه وجود دارد، اما اقتصاددانان و بانک جهانی شرایط اقتصادی کشور را مثبت ارزیابی میکنند. بهنظرم جریاناتی که با دولت آقای روحانی دچار مشکل هستند علاقهمند بودند که دولت را دچار چالش کنند و از طرفی برخی از جریانات سیاسی که بعضی از مسئولان سابق در آن هستند نیز میخواستند کنجکاوی و تعارض خود را با بخشهایی نشان دهند».
عضو حزب کارگزاران با توهین به شعور مردم مدعی شده است که «شرایط اقتصادی کشور مثبت است و اعتراضات مردم ربطی به مشکلات معیشتی ندارد». این در حالی است که در برخی از همین روزنامهها بسترهای اجتماعی و معیشتی برای اعتراضهای مردم عنوان شد، چنانکه روزنامه اعتماد در شماره دو روز قبل و به قلم یکی از تئوریسینهای طیف موسوم به اصلاحطلب نوشت که این اعتراضها بسترهای اجتماعی دارد. مدعیان اصلاحطلبی هنگامی که مردم مطالبات اقتصادی و معیشتی خود را بدون آشوبگری و تخریب و آدم کشی مطرح میکنند، آنان را متهم میکنند که توسط رقبای سیاسی دولت و برای آشوب تحریک شدهاند!
ریشه مشکلات اقتصاد در دولت سازندگی
روزنامه بهار در گزارشی به عملکرد دولت در مواجهه با مشکلات اقتصادی در کشور پرداخت و نوشت: «اگر کلیت صحبتهای مدیران ارشد دولت یازدهم را بخواهیم در یک جمله خلاصه کنیم اصل کلام آنها این است که تمام مصائب و مشکلات کنونی کشور به دلیل سوءمدیریت دولتهای نهم و دهم بوده است. البته روحانی به درستیاشاره میکند که ریشههای بحران و مشکلات اقتصادی امروز ایران از قبیل فقر فراگیر و یا بیکاری جوانان و فساد گسترده تنها مربوط به دولت او نیست اما تمام مشکلات را به گردن دولت قبل انداختن نیز گاها توجیه محسوب میشود و قابل دفاع نیست.»
این روزنامه در ادامه نوشت: «ریشه بحران فقر گسترده و فساد سیستماتیک امروز اقتصاد ایران را باید در سه دهه پیش و در زمان دولت سازندگی جست وجو کرد. از همان سالهای ابتدایی بعد از جنگ سیاستهای آزادسازی اقتصاد ایران توسط تمام سیاستمداران... در دستور کار قرار گرفت و تمام دولتهای بعد از جنگ با شدت و ضعف همان سیاستهای نولیبرال بانک جهانی را در کشور بدون توجه به منافع ملی و مردم ایران پیاده کردند و در نتیجه هرچه از اجرای این سیاستها میگذرد امکان اصلاح مسیر نیز سختتر میشود.»
این دولت نمیتواند!
این روزنامه در ادامه همچنین به نقل از یک کارشناس اقتصادی به موضوع آمارسازی دولت در زمینه بهبود اوضاع اقتصادی پرداخت و نوشت: «موضوع اصلی این آمارها این است که تمام دولتهای ناکارآمد میتوانند به طریقی از این آمارها استفاده کنند که کار خودشان را توجیه کنند اما به معنای واقعی کلمه این توجیهات برای مردم معنایی ندارد. برای مثال گفته میشود رشد اقتصادی 5 درصد است اما دیده میشود که افراد بیشتری فقیر شدهاند و وابستگی ما به خارج نیز بیشتر شده است و در نتیجه این آمار با این واقعیتها تناقض دارد. خود روحانی نیز اوایل شروع به کار گفته بودند که ما سفره مردم را در نظر میگیریم و ملاک تنها آمار و ارقام نیست اما متاسفانه یادشان رفته است و الان همان کار دولتهای قبلی را میکنند.»
بهار در ادامه نوشت: «اگر آمارهای اقتصادی مثبت است چرا انقدر فقر فراگیر شده است، بیکاری افزایش داشته و روستاها خالی از جمعیت شده است و حتی بازنشستههای ما نیز از عهده زندگی خود بر نمیآیند. بر اساس آمار شصت درصد حقوق بگیران ما زیر خط فقر هستند. وقتی به این موضوعات توجه نشود مردم زیر فشار قرار میگیرند و نتیجه آن را در چند روز اخیر با اعتراضات دیدیدم.»
این روزنامه در ادامه به نقل از این کارشناس اقتصادی بااشاره به اینکه ما در این سالها اقتصاد سرمایهداری را پیاده کردهایم و هر سال که از آن گذشته است شاهد افزایش فقر و بیکاری بودهایم، نوشت: «اولین راهکار برای برون رفت از بحران اقتصادی کنار گذاشتن مبانی اقتصاد سرمایهداری است... اما این دولت نمیتواند این کار را انجام دهد چرا که طبقهاشرافی که دولت در کنار خود بهوجود آورده است تولید را دوست ندارد و امکان ندارد به این راحتیها کنار بروند.»