با گذشت چهارماه از توفان شدید ماریا و در حالی که بیش از ۱.۵ میلیون نفر از مردم پورتوریکو همچنان با مشکل قطعی برق روبهرو هستند و به آب آشامیدنی سالم و خدمات درمانی مناسب دسترسی ندارند، دولت ترامپ اعلام کرده است که به تشخیص کاخسفید پورتوریکوییها به کمک دولت فدرال نیاز ندارند.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، توفان ماریا که در ۲۰ سپتامبر (۲۹ شهریور) با سرعت ۱۸۵ کیلومتر بر ساعت جزیره پورتوریکو را درنوردید و خسارات زیادی به بار آورد، شبکه برقرسانی و تاسیسات زیربنایی این جزیره را با آسیب جدی مواجه کرد، بهطوریکه با گذشت ۱۲۰ روز اغلب منازل این جزیره فاقد برقاند و اکثر جمعیت ۳.۵ میلیون نفری آن نیز با کمبود سوخت، مواد خوراکی، آب آشامیدنی و دارو دستوپنجه نرم میکنند. به گفته کارشناسان، برق برخی از قسمتهای این جزیره حتی تا بهار ۲۰۱۸ وصل نخواهد شد. «خوزه سانچز» که ریاست کارگروه سپاه مهندسی ارتش آمریکا برای بازسازی شبکه برق پورتوریکو را برعهده دارد در این رابطه میگوید: «برخی خانهها بهحدی خسارت دیدهاند که دیگر قادر به دریافت برق نیستند؛ اما مشخص نیست چه تعداد از خانهها در این وضعیت قرار دارند.»
ترامپ: وامی درکار نیست! به گزارش شبکه خبری بلومبرگ، دفتر فدرال مدیریت بحران ایالاتمتحده نهم ژانویه به مقامات پورتوریکو خبر داد، دولت ترامپ قصد ندارد مبلغ وام اضطراری را که پیشتر برای کمک به دولت محلی برای امدادرسانی و بازسازی زیرساختها تصویب شده بود، پرداخت کند. ضرر و زیان وارده به پورتوریکو در اثر توفان ماریا حدود صد میلیارد دلار برآورد شده است. مبلغ وامی اضطراری به این جزیره که پرداخت آن در ماه اکتبر تصویب شده تنها ۴.۹ میلیارد دلار بود. در ماههای اخیر کاخسفید بهدلیل ضعف در کمکرسانی به مردم جزیره بحرانزده پورتوریکو بهشدت هدف انتقاد قرار گرفته است. پیشتر «کارمن یولین» شهردار سنخوآن مرکز جزیره توفانزده پورتوریکوی آمریکا خطاب به دولت ایالاتمتحده گفته بود: «شما دارید با ناکارآمدی و کاغذبازی ما را به کشتن میدهید.» وی با انتقاد از ادعای دونالد ترامپ رییسجمهور جنجالی آمریکا مبنی بر «عالیبودن عملیات امدادرسانی» اعلام کرده بود که برای دریافت کمک حاضر است «گدایی» کند چرا که پورتوریکوییها با مرگ دستوپنجه نرم میکنند. «الیزابت ییمپیر» مدیر اجرایی سازمان جامعه لاتینو در بروکلین نیز در این خصوص میگوید: «این چند ماه، سند محکومیت آمریکا و فقدان تعهد آن در قبال پورتوریکوست»، اما دونالد ترامپ در واکنش توییتری به این اظهارات، دموکراتها را متهم کرد که از شهردار سن خوآن خواستهاند که با وی برخورد تند و انتقادآمیز داشته باشد.
پورتوریکو: تاریخ چندصد ساله استعمار و تبعیض اهمیت قائلنشدن ترامپ در برابر مصائب مردم پورتوریکو تنها بخش کوچکی از تاریخ چندصد ساله تبعیض و استعمارگری ایالاتمتحده در برابر مردم این جزیره است. پورتوریکو که متشکل از مجمعالجزایری در شمال شرقی منطقه کارائیب است، پیش از آنکه در سال ۱۸۹۸ و در جریان جنگ آمریکا و اسپانیا و شکست اسپانیا، تحت حاکمیت سیاسی ایالاتمتحده درآید، بیش از ۴ قرن جزء مستعمرات اسپانیا بهشمار میرفت. این مجمعالجزایر از نواحی غیرضمیمه به خاک آمریکا محسوب میشود. براساس قوانین آمریکا هرچند مردم این جزیره شهروند آمریکا هستند و گذرنامه آمریکایی دارند، اما با این حال دارای حقوقی برابر نیستند و نمیتوانند در انتخابات ریاستجمهوری این کشور شرکت کنند و نمایندهای در مجلس سنای آمریکا نیز ندارند. نماینده پورتوریکو در کنگره آمریکا نیز از حق رأی برخوردار نیست. بهعقیده کارشناسان سیستم حاکم بر پورتوریکو، سیستم استعماری قرون ۱۸ و ۱۹ را به ذهن متبادر میکند. مردم این مجمعالجزایر سالها بهدنبال تغییر این وضعیت بودهاند. مثلاً در جریان همهپرسی که در ژوئن سال ۲۰۱۷ (خرداد گذشته) برگزار شد، ۹۷ درصد از مردم پورتوریکو برای پیوستن کشورشان به ایالات متحده رأی مثبت دادند. البته بهدلیل تحریم این همهپرسی از سوی گروههای مخالف آمریکا، در مجموع ۲۳ درصد از ۲/۳ میلیون نفر واجدان شرایط رأیدهی در این همهپرسی شرکت کرده بودند. البته نتیجه این همهپرسی و رأی مثبت اکثریت شهروندان پورتوریکو به منزله عملیشدن خواست آنان نخواهد بود، زیرا اخذ تصمیم نهایی در مورد تبدیل پورتوریکو به پنجاهویکمین ایالت آمریکا بر عهده کنگره آمریکا در واشنگتن است و به نظر نمیرسد که کنگره نیز موافق چنین موضوعی باشد. در اینمیان، یکی از فاکتورهای مهم مسائل مالی است. پورتوریکو در حال حاضر با رقمی بیش از ۷۰ میلیارد دلار بدهی عملاً ورشکسته محسوب میشود و وقوع توفان ماریا -بزرگترین توفان طی ۹۰ سال اخیر در این منطقه- نیز وضع اقتصادی آن را بیش از پیش وخیم ساخته است.
افتخار به تعداد کم کشتهشدگان در همینحال، ترامپ که در ماه اکتبر برای بازدید از مناطق به پورتوریکو سفر کرده بود، در سخنرانی خود به مقامات پورتوریکو گفت، باید «افتخار» کنند که در مقابل هزاران نفری که در توفان کاترینا کشته شدند، تلفات زیادی ندادهاند. البته روزنامه نیویورکتایمز چندی پیش گزارش کرد درحالیکه آمارهای رسمی مدعیاند تنها ۶۲ نفر بر اثر این حادثه کشته شدهاند، رقم واقعی احتمالاً ۱۰۵۲ نفر است. همچنین با تداوم قطعی برق، میزان مرگ و میر در این جزیره افزایش قابلتوجهی یافته است. ژنراتورهای برق سوخت تمام کردهاند و بیمارستانها قادر به ارائه خدمات نیستند. به نوشته نیویورکتایمز خشم مردم پورتوریکو همچنان رو به افزایش است، زیرا مردم این منطقه همچنان با مشکلاتی، چون تعطیلی مدارس و کسبوکار و افزایش خطر انواع بیماریها روبهرو هستند. پایگاه اطلاعرسانی «اکو واچ» نیز گزارش کرد که جامعه پورتوریکو کاملاً منزوی شده است و به خدمات درمانی دسترسی ندارد. با اینهمه ترامپ در مقابل سیل انتقادات، مقامات محلی را به بیکفایتی در مدیریت بحران متهم کرده است. وی در حساب توییتری خود در اینباره نوشت: «آنها میخواهند همهچیز برایشان انجام داده شود.»
اشک تمساح برای زلزلهزدگان کرمانشاهی به هر روی، چشمپوشی ترامپ و رسانههای همسو با جریان حاکم در آمریکا در حالی است که بهرغم کمکهای فراوان و بسیج تمام امکانات ارتش و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و تلاشهای تمامی ارگانها پس از وقوع یکی از بزرگترین زمینلرزههای جهان در کرمانشاه (در ۲۲ آبان) در قبال شهروندان زلزلهزده، بوقهای استکباری این اتفاق را دستاویزی برای تخریب چهره ایران در میان افکار عمومی جهان قرار داده و مسوولان آن را به ناکارآمدی متهم میکنند. فقط سپاه پاسداران که وظیفه کمکرسانی به زلزلهزدگان در روستاهای کرمانشاه را بر عهده داشت، توانست با گذشت حدود ۴۰ روز از تعهدی که در خصوص آواربرداری، رسیدگی به مصدومان و اسکان موقت زلزلهزدگان داده بود، با ساخت ۸۱۰۰ کانکس مأموریت خود را به پایان رساند.