چربیهای اشباع، کلسترول بد یا «LDL» را افزایش میدهند و چربیهای غیر اشباع نه تنها تری گلیسیریدها (اسیدهای چرب) را کاهش میدهند، بلکه کلسترول خوب را افزایش و کلسترول بد را پایین میآورد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، ماندانا زارع گفت: یکی از گروههای غذایی ضروری برای بدن چربی است. چربیها علاوه بر تامین انرژی، در بافتهایی از بدن وجود دارند که دائما باید جایگزین و بازسازی شوند و از سوی دیگر، برخی از انواع ویتامینها در چربی حل شده و به بدن انتقال مییابند. وی افزود: چربیها و روغنهای اشباع و غیر اشباع به ازای هر یک گرم، ۹ کالری انرژی در بدن تولید میکنند، ولی اثرات این چربیها روی کلسترول خون متفاوت است.
مدیر غذا دانشگاه علوم پزشکی جهرم با اشاره به اثرگذاری چربیها در بدن بیان کرد: چربیهای اشباع، کلسترول بد یا «LDL» را افزایش میدهند و چربیهای غیر اشباع نه تنها تری گلیسیریدها (اسیدهای چرب) را کاهش میدهند، بلکه کلسترول خوب را افزایش و کلسترول بد را پایین میآورد.
وی با اشاره به اینکه در جوامعی که چاقی روبه افزایش و فعالیت بدنی رو به کاهش است، باید به نوع چربیهای مصرفی در رژیم غذایی زیاد توجه شود تا به سلامتی و پیشگیری از بیماریها نزدیکتر شویم، گفت: درک درست تفاوت بین چربیها مهم است، زیرا درست زمانی که مردم دریافتند چربی اشباع در غذا برای سلامتی خطرناک است، دنبال جایگزینی مناسب برای آن برآمدند و به این ترتیب روغن مایع را در سبد خرید مواد غذایی جایگزین کردند.
زارع با اشاره به اینکه چربیها از نظر زنجیرهها و منابع چربی به چربی اشباع شده، چربی تک غیر اشباع و چند غیر اشباع تثسیم میشوند، عنوان کرد: پیوندهای کربنی در زنجیره چربیهای اشباع ثابت است و به دلیل استعداد بالایی که در فرایند اکسیداسیون دارند در جدار عروق و غشای سلولها رسوب میکنند، باعث افزایش کلسترول نامطلوب خون (LDL) میشوند. این چربیها برای بیماریهای دیابت، قلبی و عروقی و فشار خون مضر هستند و در نتیجه هر اندازه مقدار مصرفشان کمتر باشد، برای سلامتی بهتر است.
وی با بیان اینکه ۱۰ درصد از کالری روزانه بدن میتواند از چربیهای اشباع شده که منابع حیوانی دارند، تأمین شود، گفت: گوشت، تخم مرغ، شیر و لبنیات چربیهای اشباع شده دارند و اگر کالری دریافتی از چربیهای اشباع را برای یک فرد بزرگسال و معمولی محاسبه کنیم در حدود یک قاشق غذا خوری در روز تخمین زده میشود. این مقدار معمولاً در غذاها وجود دارد و لازم نیست به غذا اضافه شود.
زارع با اشاره به اینکه چربی غیر اشباع به دو دسته «تک غیر اشباع» و «چند غیر اشباع» تقسیم میشوند، بیان کرد: تک غیر اشباعها مفیدترین چربیهای خوراکی هستند و تقریباً در همه روغنهای گیاهی یافت میشوند و منبع عمده دریافت این چربی روغن زیتون است و حدود ۱۳ تا ۲۵ درصد از کالری مصرفی روزانه باید از چربیهای تک غیر اشباع تأمین شود.