گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو؛ بعد از کاهش یکی دو هفتهای قیمت و ورود نرخ دلار به کانال ۴۴۰۰ تومانی هجوم واسطهها به بازار نشان از وجود مشتریانی با قیمتی بالاتر از اینها حکایت داشت. بعد از نمایش سوری نرخ دلار مبادلهای در صدا و سیما، دلار دستوری صیغه جدیدی از دولت بود که خریداران را سر در گم و دلالان و صرافیهای سودجو را حسابی مشعوف میکرد!
دولت به جای فرافکنی باید پاسخگوی وضع موجود باشد. نرخ دلار بعد از دو هفته توقف دستوری در محدوده 4450 تومانی به یکباره روند صعودی پیدا کرد. این افزایش نرخ غیرمنطقی باعث شد عدد 4800 تومان رو به روی قیمت هر دلار آمریکا ثبت شود.
آنطور که از بازار خبر میرسید کاهش نرخ دلار به زیر 4500 تومان باعث شده بود عدهای سودجو با وجود همه بگیر و ببندها مجدد وارد بازار شوند و کوبیدن بر طبل گرانی و سوء استفاده از عرضه قطره چکانی دلار از سوی صرافیهای منتخب در بازار آزاد ما به التفاوت نرخ دستوری و نرخ واقعی بازار را به جیب بزنند تا بار دیگر به مدیران اقتصادی دولت ثابت شود تک نرخی نبودن ارز همواره برای واسطهها جذابیت دارد و عدهای برای کسب این حاشیه قیمت، قید دستگیری و هرگونه تهدیدی را هم میزنند.
از طرفی کاهش دستوری نرخ ارز در هفتههای گذشته خریداران واقعی دلار را نیز حتی برای تامین نقدینگی سفر دچار مشکل کرده بود و آنها که از قرار گرفتن در لا به لای سوداگران در صفهای عریض و طویل خسته شده بودند بعضا ناامید از دلار دولتی در بازار آزاد، ارز مورد نیاز خود را تهیه میکردند.
حالا با یکسان شدن قیمت دولت باید پاسخگوی کاهش 30 درصدی ارزش پول ملی در کمتر از 6 ماه و به فکر راه حلی برای درمان وضعیت موجود باشد؛ چرا که وعدههای سرخرمن و تو خالی اقتصادیهای تدبیر و امید میتواند به قیمت ناامیدی و عدم اعتماد مردم منجر شود و موج سرگردان نقدینگی هر بازاری را در آینده نه چندان دور تهدید به تورم دهها رقمی کند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه که از نرخ بالای 4 هزار تومانی ارز متعجب میشد، حالا باید توضیح بدهد با وجود تورم تک رقمی که دولت از آن دم میزند چرا دلار در طول سال جاری تورم 30 درصدی داشته است؟
به نظر میرسد تلاشهای نیروی انتظامی در کنار طرحهای جذاب سود سپرده بانکی و مصاحبههای مدیران عالی رتبه مسکنی برای بازار باشد و راه حلی برای حذف نوسانات و در رفتن ثبات بازار ارز نیست. به نظر میرسد با توجه به عملیاتی نشدن وعدههای کاهش قیمت دلار، مصاحبههای رئیس بانک مرکزی و محدودیتهای شدید برای عرضه دلار این پالس را به بازار میدهد که هجوم مردم برای خرید دلار پر بیراه هم نیست!
از طرفی افزایش نرخ سود سپرده بانکی ممکن است در کوتاه مدت نرخ ارز را به صورت مسکن کنترل کند اما همان سودهای بانکی غیرمتعارف صدای بانکها را هم درآورد و بانک مرکزی را وادار به وعده حمایت برای پرداخت 5 درصد سود بیشتر کرد. به نظر همین توزیع سود خارج از توان شبکه بانکی سبب شده افزایش پایه پولی شدیدا افزایش یابد. افزایش شدید این حجم نقدینگی در بازار ما به ازایی ندارد و همین موضوع تورم بخشی را در بازار ارز، طلا، مسکن، خودرو و امثالهم به وجود آورد.