سید امیر سیاح در گفتوگوی تفصیلی عیدانه با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو شرکت کرد؛ وی دانش آموخته کارشناسی ارشد اقتصاد از دانشگاه تهران است و از دانشگاه دفاع ملی دکتری مدیریت راهبردی گرفته و با مرکز پژوهشهای مجلس در موضوع تخصصی محیط کسب وکار همکاری دارد.
فعال فضای مجازی و مدیر برنامه تلویزیونی پایش درباره آداب و رسوم عید و عید دیدنی با اقوام گفت: اصفهان خاک پدرانم است. پدر پدر بزرگم تاجر چای بود و به قول لهجه اصفهانی پدربزرگم در منچوستر و بمبوی (بمبئی)، تجارت می کرد. قوم ما از سه نسل قبل به تهران آمدهاند و به همین دلیل بیشتر آداب و رسوم قوم که اصفهانی بودند تغییر پیدا کرده است و بیشتر آداب و رسوم ما مثل سایر مردم شهر (تهرانیها) است.
وی درباره مسافرت ایام نوروز گفت: چند سالی است متوجه شدهایم بهترین سفر ماندن و گشت وگذار در تهران است و به نظر من بهترین کار در تعطیلات نوروز تهرانگردی است؛ بنابراین بهترین سفر در ایام نوروز گشت وگذار در تهران به دلیل پاک بودن هوا و خلوت بودن شهر است. در ایام عید به همراه خانواده به خیلی از جاهای شهر که در طول سال نمیتوان رفت، عزیمت میکنیم.
فعال فضای مجازی و مدیر برنامه تلویزیونی پایش درباره عیدی دادن و گرفتن در ایام نوروز گفت: چون پسر بزرگ هستم ناچارم عیدی بدهم! بچهها هم عیدی گرفتن را دوست دارند و خاطره خوبی از این بابت در ذهنشان باقی میماند و چون عیدی دادن صلهرحم را تقویت میکند، رسم خوبی به حساب میآید. در گذشته هم هر عیدی که از دست با برکت پدربزرگ و مادربزرگها میگرفتیم بهترین عیدی برای ما محسوب میشد.
وی از اهمیت حضور در کنار اعضای خانواده گفت و تصریح کرد: طبیعتاً دوست دارم در لحظه تحویل سال در کنار خانواده و در منزل باشم.
ماجرای تحصیل در رشته اقتصاد
وی در ادامه درباره علت تحصیل در رشته اقتصاد گفت: وقتی سال آخر دبیرستان بودم جنگ به تازگی به پایان رسیده بود و موضوع اقتصاد و سر و سامان دادن به اوضاع اقتصادی در کشور داغ بود و همچنین زمان تصمیم گرفتن برای انتخاب رشته و مسیر تحصیلی من در دانشگاه بود. سال چهارم دبیرستان معلمی (به نام علی صدر) داشتیم که فوق لیسانس اقتصاد میخواند و مرا برای حرکت در این مسیر تشویق کرد و از طرفی خودم هم علاقه به تحصیل در این رشته داشتم بنابراین مسیر تحصیل در دانشگاهم را انتخاب کردم.
سیاح در ادامه درباره ماجرای شکلگیری برنامه پایش گفت: وقتی سال 91 ، سال تولید ملی نامگذاری شده بود، به دستور معاون وقت سیما (علی دارابی) از گروه اقتصاد شبکه یک خواسته شد برنامه شبانهای تولید شود که در پاسخ به شعار سال باشد. اولین برنامه پایش هم 24 اردیبهشت 91 روی آنتن رفت و به لطف خدا تاکنون ادامهدار شده است. به دستور معاون سیما مقرر شد مرتضی حیدری به عنوان مجری و امیر سیاح تهیه کننده پایش باشند.
وی در ادامه درباره علت استقبال مردم از این برنامه تلویزیونی افزود: اگر در سال96 برنامه پایش مخاطب گرفته و مورد استقبال قرار گرفته به دلیل این است که سعی می کند برای مردم حرف بزند و نه کارشناسان و مسئولان و با مردم صادق باشد و نیازهای اطلاعاتیشان را برآورده کند.
سید امیر سیاح درباره سختترین برنامه پایش گفت: سختترین برنامه وقتی است که مردم نیاز به یک سری تحلیلها و اطلاعات دارند اما مسئولان کشور ما را از اطلاعرسانی منع کنند. درست زمستان 91 دلار روند جهشی گرفته بود و ظرف چند ماه 3 برابر شد، رسانههای ضد انقلاب مردم را تحریص به خرید بیشتر دلار میکرد و غوغایی به پا کرده بودند؛ از طرفی ما که میتوانستیم با دادن اطلاعات واقعی به مردم و آرام کردن فضای ملتهب بازار ارز، نقش حقیقی رسانه را ایفا کنیم، محکوم به سکوت بودیم و اجازه نداشتیم تحلیلی ارائه کنیم و به نظرم در این زمینه ما باختیم و رسانههای ضد انقلاب غربی به خوبی در این زمینه تاخت و تاز کردند. خیلی سخت بود برای ما که اجازه نمیدادند درباره بازار ارز تحلیل بدهیم.
سیاح در ادامه افزود: زمستان سال 95 نیز درباره ماجراهای موسسات مالی و اعتباری غیرمجاز شورای امنیت به ما و در واقع به همه رسانهها اجازه ورود به موضوع را ندادند. خاطرم هست وقتی مالباختگان موسسات مالی و اعتباری در ارتباط با برنامه پایش، عاجزانه خواستار پیگیری حق و حقوقشان شدند، من به نمایندگان آنها قول دادم اگرحرفشان را با رسانههای ضد انقلاب مطرح نکنند، پایش به عنوان نماینده مالباختگان پیگیر مطالباتشان خواهد بود؛ اما وقتی خواستیم به موضوع مطالبات هموطنان مالباخته بپردازیم متوجه شدیم همه رسانه ها از پرداختن به این موضوع منع شدهاند و شرمنده مالباختگان کاسپین شدیم. در آن ماجرا یک بار دیگر تصمیم اشتباه باعث شد رسانه های داخلی طیفی از مخاطبانشان را از دست بدهند و میدان را به دشمن واگذار کنند. امروز دیگر اینطور نیست که اگر رسانهها موضوعی را پوشش ندهند مردم متوجه نمیشوند؛ اتفاقا مردم موضوع را با خوانش دشمن میشنوند و این اصلا به نفع کشور نیست.
فعال فضای مجازی درباره فعالیتش در توئیتر و توضیح رخدادهای این شبکه اجتماعی به خبرنگار خبرگزاری دانشجو گفت:توئیتر نزدیکترین و جلوترین سنگر به دشمنان انقلاب در جنگ نرم است. در این شبکه اجتماعی باید چهره به چهره با دشمنانی مثل مجاهدین خلق و سلطنتطلبان دست و پنجه نرم کرد.
در آنجا نبردی داغ، تن به تن و نامتوازن در چریان است چرا که فیلترینگ نابجای توئیتر، دست و پای مدافعان انقلاب را بسته و خیلیها به دلیل فیلترینگ به عرصه ورود نمیکنند. امیدوارم شرایط برای خط مقدم مبارزه با دشمنان انقلاب و مردم بهتر از وضع فعلی بشود.
وی در ادامه با اشاره به پرورش 2 هدف مهم کاری در 10 سال آینده، گفت: یکی از فعالیتهای مهم که در حال پیگری و به ثمر نشاندن آن در مرکز پژوهشهای مجلس هستیم تدوین الگوی حمایت از تولید است که میخواهیم ماحصل کار را به مسئولان ارائه دهیم و از طرفی به دنبال بنیانگذاری تشکل اقتصاددانهای نسل جدید هستیم و با روشهای مسالمت آمیز به تفکرهای غلط مرجعهای تصمیمگیر اقتصادی همه 30 تا 40 سال گذشته کشور، نشان بدهیم سیاستگذاری و تصمیمات اشتباه آنها اقتصاد کشور را اینگونه به تباهی کشانده است و تبیین راه درست نجات اقتصاد کشور را در دستور کار قرار دهیم.
ماجرای خودکشی که به خیر گذشت!
سیاح درباره اثرگذارترین برنامههای پایش اینگونه گفت: شبی که آقای عظیمزاده مهمان پایش بود آقای مرتضی حیدری عامدانه و طبق عادت، اسم عظیمزاده را که نام تجاریاش هم بود، چند بار به زبان آورد. همین موضوع باعث اعتراض مسئولان بازرگانی سازمان شد حتی پرسیدند چه مبلغی در ازای این کار دریافت کردهاید؟! و کار به نامههای درون سازمانی برای توضیح ماجرا هم کشید!
مهمان برنامه آن شب در مسیر کارآفرینی و خلق ثروت، رنجهای زیادی کشیده بود و با وجود بیسرپرستشدن، تلاش مستمرش را ادامه داده بود. وقتی فردای آن روز پیامکهای دریافتی از مخاطبان را خواندم به موارد جالبی برخوردم. خانمی نوشته بود خدا پدر شما را بیامرزد شوهر من معتاد است و هر شب مرا کتک میزد. امشب با دیدن برنامه شما اخلاقش متحول شده است. بیننده دیگری نوشته بود که قصد خودکشی داشتم و با دیدن برنامه شما از تصمیم خودم منصرف شدم و از فردا می روم سرکار تا مثل عظیم زاده شوم این گونه پیامکها خستگی را از تن ما درمیآورد و آن برنامه یکی از اثرگذارترین برنامههای پایش شد.
کارشناس اقتصادی درباره بهترین و بدترین اتفاق سال گذشته گفت: بهترین اتفاق برای من جمع کردن تیمی از خبرههای اقتصادی جوان برای جایگزینی تیم اقتصادی فرسوده و شکست خورده فعلی در سال 96 بود. اقتصاددانهای نسل جدید، راهحلهای کاربردی برای حل مشکلات اقتصادی کشور ارائه دادند که این امید را در من ایجاد کرد که راهی برای برون رفت از وضعیت موجود بالاخره پیدا شده است. تلخترین اتفاق سال 96 هم از نظر من درگذشت احسان آقاجانی معمار در حادثه تروریستی حمله به مجلس بود که خیلی تکان دهنده بود. احسان آقاجانی پژوهشگر معاونت اقتصادی مرکز پژوهشهای مجلس بود؛ چندین سال با هم برای برگزاری جلسات به مجلس میرفتیم و رابطه صمیمی داشتیم.
اتفاقات تلخ اقتصادی سال 96
وی درباره تلخترین اتفاق اقتصادی سال نیز تصریح کرد: انتخاب تیم اقتصادی شکست خورده فعلی دولت که 28 سال است اقتصاد کشور را به قهقرا برده اتفاق بد سال96 بود. اعضای این تیم با وجود رسوایی های به بار آورده باید محاکمه شوند ولی متاسفانه دوباره تصدی اقتصاد کشور را به دست گرفته و فرصت یافته بازهم اقتصادایران را آزمایشگاه ندانمکاریهایش کند. امیدوارم این تیم اقتصادی سال 97 خودش مدیریت را رها کند و بیشتر از این به کشور صدمه نزند. التماس وزارت نفت به توتال برای بستن قرارداد IPC یکی دیگر از تلخترین اتفاقات سال 96 به حساب میآمد بعد از آن ماجراهایی که با توتال داشتیم و حرف و حدیثهایی که پشت سر IPC بود.
سیاح افزود: بهترین خبر سال 96 شکست داعش و بیرون شدنش از شهرهای سوریه و عراق بود و بدترین خبر سال 96 کارها وحرفهای غیراخلاقی رئیس جمهور در انتخابات بود که همه را بهت زده کرد. ازطرفی دور شدن احمدینژاد از نظام یکی از اخبار تلخ سال بود.
مدیر برنامه تلویزیونی پایش درباره کلید واژههای برتر سال هم به سه واژه اشاره کرد: ناکارآمدی، ژن خوب و کاسپین!
وی درباره بهترین و بدترین تصمیم اقتصادی دولت در سال 96 گفت: بهترین تصمیم اقتصادی دولت، استفاده از حسابهای بانکی برای یافتن فرارهای مالیاتی بود که عملیاتی شده است و امیدوارم این موضوع را استمرار داشته باشد. بدترین تصمیم اقتصادی دولت بیعملی و بیصداقتی در اجرای شفافیت از جمله اجرای ماده29 قانون برنامه بود.
مدیر برنامه تلوزیونی پایش درباره مهمترین برنامههایش در سال 97 هم این چنین گفت: راه اندازی پایش امنیت سرمایه گذاری در مرکزپژوهشهای مجلس، راه اندازی چند برنامه جدید اقتصادی در سیما و راه اندازی سامانه مطالبه گری و گرا دهی در دیده بان شفافیت و عدالت. گرا دهی سامانه ای است که شهروندان بتوانند انواع مفاسد را از رشوه تا اختلاس، گزارش یا به تعبیرما، گرا دهند و به قول خارجیها سوت بزنند. همین الان سامانه ما در بات تلگرامی به نشانی daadrobot@ فعال است. در سال97 ان شا الله موثرش هم می کنیم تا مایه دلگرمی مردم عدالتخواه و مایه وحشت و دردسر مفسدان باشد.
توزیع ثروت بین مردم نامتعادلتر شده است
سیاح در ادامه درباره وسعت سفرههای مردم گفت: این موضوع نیاز به بررسی آماری رسمی دارد اما فکر میکنم کیفیت سفرههای اقشار ضعیف در مقایسه با ثروتمندان نامتعادلتر شده است؛ یعنی دولت فعلی و قبلی که هم خودشان تازه ثروتمند شدهاند و هم سیاستهای مدافعان ثروت را دنبال میکردند باعث شدند این اختلاف بین فقیر و غنی بیشتر و بیشتر شود. البته آمارهای رسمی تا سال 93 این موضوع را تایید میکند.
وی درباره تحقق برنامههای اقتصاد مقاومتی در سال 96 تصریح کرد: در سال 96 مفهوم اقتصاد مقاومتی مستهلک شد. تولید و اشتغال هم، با فشار بیشتر به واحدهای تولیدی از طرف اجزاء مختلف دستگاههای اجرایی، به عقب رانده شد.
سید امیر سیاح در پایان در پاسخ به این سوال که اگر از ابتدای سال 97 رئیس جمهور میشدید چه میکردید، گفت: اولین اقدام این است که باید تیم اقتصادی علیل، ناکارآمد و شکستخورده را کنار بزند و استراتژی توسعه صنعتی را تدوین کند و سیاست اشتباه بانک مرکزی در بستن نقدینگی به سمت تولید را 180 درجه بچرخاند و هدایت اعتباری را به جای سیاست خیانتآمیز بانک مرکزی برگزیند. مسئولان بانک مرکزی را هم عزل و هم دادگاهی کند چرا که عملاً دارند کاری که دشمن میخواهد را انجام میدهند.