کد خبر:۶۷۵۴۵۳
گزارش/

جهادگران آمدند، اما مسئولان نه!/ کارِ گروه‌های جهادی پُرکردن خلأ عملکرد مسئولان است

مردم روستاهای محروم و زلزله‌زده منطقه رضویه باوجود اقدامات دانشجویان جهادگر و پیگیری برخی از مسؤولان، همچنان با مشکلات بسیاری ازجمله نبود بودجه برای تأمین مصالح و اشتغال مواجه هستند.
امید ملائی

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو از مشهد، تعطیلات نوروز فرصت مغتنمی برای استراحت، تفریح  و در کنار خانواده بودن است و به‌طورمعمول افراد تلاش می‌کنند روزهایی متفاوت با آنچه در طول سال اتفاق می‌افتد برای خود رقم بزنند.

در این میان اما جهادگران با حضور در اردوهای جهادی نوروز، با اندک امکانات در مناطق محروم، بیش‌ازپیش به خدمت به مردم و کار و تلاش جهاد گونه مشغول‌اند.

دانشجویان جهادگر بسیج دانشجویی خراسان رضوی نیز در تعطیلات نوروز 97 در تعدادی از روستاها به خدمت مشغول هستند. به همین منظور امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی، عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی با سفر به تعدادی از روستاهای محروم و زلزله‌زده خراسان رضوی، از فعالیت‌های دانشجویان جهادگر در این مناطق بازدید کرد و در جریان مشکلات روستاییان قرار گرفت.

«کلاته سید» محروم از حضور روحانی و خانه بهداشت

بر اساس این گزارش، روستای «کلاته سید» بخش رضویه نخستین مقصد بازدید بود که دانشجویان جهادگر در آنجا حضور داشتند. این روستا از حضور روحانی مستقر در روستا بهره‌مند نیست و درب مسجد و خانه بهداشت روستا نیز مدت‌ها بسته باقی‌مانده است. بانوان جهادگر در این روستا با استفاده از دو چرخ خیاطی و برپایی کلاس آموزش خیاطی برای بانوان روستا، برای خوداشتغالی آنان می‌کوشند.

زهرا آقا بیگی، یکی از جهادگران حاضر در روستای «کلاته سید» که به آموزش خیاطی به دختران روستا پرداخته است با اشاره به مشکلاتی نظیر نبود فضای مناسب و کمبود امکاناتی مانند چرخ‌خیاطی برای آموزش، بیان کرد: این چرخ‌خیاطی‌ها با همکاری بنیاد برکت تهیه‌شده اما با توجه به تعداد متقاضیان برای آموزش، خیلی کم است.

آقا بیگی تأکید کرد: در صورت وجود امکاناتی بیشتر، می‌توان از این طریق با سرعت بیشتری برای زنان روستا اشتغال ایجاد کرد زیرا برای تولیدات آنان بازار عرضه وجود دارد.

در کنار این اقدامات، توسط جهادگران در دبستان «زهرا ناظمی» روستا هم برای اوقات فراغت کودکان و نوجوانان برنامه‌ریزی صورت گرفته است.

همچنین به همت بانوان جهادگر بسیج دانشجویی، در روستای «نصرآباد» دوره‌های آموزشی هنری و احکام برگزارشده است. در دبیرستان «ولیعصر» کلاس‌های قرآنی برای دو گروه کودکان و بزرگ‌سالان و همچنین آموزش بافتنی، نمد دوزی، خانواده، آرایشگری و در مسجد «امام حسن مجتبی(ع)» برای دختران و مادران آموزش‌های نظیر سرمه‌دوزی و تجوید قرآن برگزار می‌شود، علاوه بر این کارگروه‌های پزشکی نیز در این مکان حاضرشده و در زمینه بهداشتی فعالیت می‌کنند.

بانوان جهادگر با برنامه‌ریزی برای کودکان زیر هفت سال، آنان را در دبستان «شهید علیرضا نظر پور» روستا گرد هم آورده و به آموزش نقاشی، کاردستی، قصه‌خوانی و شعرخوانی می‌پردازند.

روستای «حسن‌آباد آبروان» از دیگر روستاهای منطقه رضویه است که جهادگران در آن به فعالیت پرداخته‌اند. عده‌ای از بانوان جهادگر بسیج دانشجویی با برگزاری کلاس احکام ویژه بانوان و زبان انگلیسی ویژه دختران روستا در دبستان «دانش» و همچنین کلاس‌های نمد دوزی، رومیزی کریستالی و برپایی مهدکودک در مسجد روستا فعالیت دارند.

ساخت مسجد و خانه‌های دام در روستای «درخت بید» توسط جهادگران

روستای «درخت بید» یکی از روستاهای زلزله‌زده منطقه رضویه است که به همت جهادگران رضوی با مشارکت سپاه و بسیج دانشجویی در این مکان اقدام به ساخت مسجد جامع و حسینیه شده است. با درخواست اهالی برای ساخت مسجدی در این روستا، سازه مسجد و حسینیه «چهارده معصوم(ع)» توسط سپاه برپاشده است و عملیات دیوارکشی آن به همت دانشجویان جهادگر در حال انجام است. تعدادی از منازل روستاییان هم بازسازی‌شده است.

محمود حق دوست مسئول معاونت جهاد سازندگی بسیج دانشجویی خراسان رضوی در این بازدید بابیان اینکه حدود 80 درصد شغل اهالی روستا دامداری است، بیان کرد: بنیاد مسکن برای ساخت خانه در این روستای زلزله‌زده اقدام کرد اما کسی برای ساخت خانه دام فکری نکرده بود.

 حق‌دوست با اشاره به اقدام بسیج دانشجویی برای ساخت خانه دام اظهار کرد: ابتدا با در نظر گرفتن روستاهایی از فریمان ازجمله سفید سنگ، جامعه آماری 300 الی 400 خانواری انتخاب شدند و سپس این تعداد را به 90 خانوار رساندیم که جزو محروم‌‌ترین مردم منطقه بودند.

مسئول معاونت جهاد سازندگی بسیج دانشجویی خراسان رضوی تصریح کرد: باوجود مشکلات موجود، بسیج سازندگی، سپاه و جهاد سازندگی ساخت 23 خانه دام در دو روستا با نقشه بنیاد مسکن را انتخاب کردند. همچنین برای ساخت مسجد و خانه عالم چندمنظوره که به‌عنوان کانون فرهنگی و مهد قرآن نیز مورداستفاده قرار می‌گیرد، اقدام شده است.

وی بابیان اینکه بیش از 800 دانشجو در کل استان خراسان رضوی برای حضور در اردوهای جهادی اعلام آمادگی کردند، افزود: امسال حدود 500 دانشجوی دختر و پسر تحت عنوان قرارگاه جهادگران رضوی اعزام شدند که در هشت روستا خواهران و در دو روستای زلزله‌زده منطقه رضویه برادران حضور دارند.

حق دوست درباره اقدامات بانوان جهادگر در اردوهای جهادی توضیح داد: فعالیت دانشجویان دختر در عرصه‌های آموزشی مانند قالیبافی، نمد دوزی، شبه قالی و کلاس‌های تقویتی، همچنین برنامه‌های فرهنگی، نماز جماعت، یادواره شهدا، مراسمات مذهبی و برنامه‌های اقتصاد مقاومتی با راه‌اندازی کارگروه خیاطی است.

مسئول معاونت جهاد سازندگی بسیج دانشجویی خراسان رضوی اضافه کرد: علاوه بر این در زمینه بهداشت و درمان، ویزیت پزشک عمومی به همراه داروی رایگان، پزشک و مامایی و پیشگیری‌های موردنیاز در مقابل ابتلا به بیماری‌ها خدمات‌رسانی صورت می‌گیرد.

جهادگران آمدند، اما مسؤولان نه!

غلامرضا رستگار عضو شورای اسلامی روستای «درخت بید» نیز با تأکید بر اینکه با همین روش عملکرد بسیج دانشجویی، درگذشته جنگ تحمیلی نیز اداره شده است،گفت: تخریب زلزله 80 درصد اعلام‌شده بود که البته ما معتقدیم میزان تخریب 90 درصد بوده است. فقط منازل کمیته امداد باقی‌مانده و بقیه نیمه خراب هستند که در صورت بروز زلزله امکان تخریب آن‌ها نیز وجود دارد.

رستگار اضافه کرد: برای مردم زلزله‌زده 20 میلیون تومان وام و 5 میلیون تومان وام بلاعوض همچنین 2 میلیون تومان هم برای تهیه اثاثیه موردنیاز در نظر گرفته شد که درنهایت 25 میلیون تومان پرداخت شد، وام بلاعوض 2 میلیون تومانی هم به 3 میلیون تومان وام معیشتی تبدیل شد.

عضو شورای اسلامی روستای «درخت بید» بابیان اینکه همه خانه‌های قبلی روستا فرسوده بودند، افزود: در 80 درصد روستا نوسازی صورت گرفته است و دانشجویان جهادگر نیز از روزی که به این روستا آمده‌اند برای ساخت مسجد و خانه دام‌ها اقدام کرده‌اند.

وی با گلایه از اینکه تاکنون هیچ مسؤولی به این روستا سر نزده بود، تشریح کرد: این موضوع در دل روستاییان تبدیل به یک عقده شده است زیرا باوجود آمدن این‌همه نیروهای جهادگر، از مسؤولان اجرایی کسی به روستا نیامده است که اگر واقعاً از شرایط اطلاع دارند و نیامدند، کم‌لطفی کردند، این نیامدنشان چه توجیهی دارد؟

رستگار با اشاره به اینکه روستای «درخت بید» در فاصله 100 کیلومتری با مشهد قرار دارد، بیان کرد: این باید برای استاندار اُفت کاری به شمار رود که هنوز جاده چنین روستایی با حدود 80 خانوار به روستای آخری نرسیده است.

ضرورت ایجاد اشتغال برای روستاییان

عضو شورای اسلامی روستای «درخت بید» در ادامه گفت: اگر مسؤولان به فکر توسعه روستاها باشند، با توجه به ناسالم بودن هوای شهرها، می‌توانند به‌خوبی به ترقی روستاها کمک کنند.

رستگار بابیان اینکه در روستاها به‌طورمعمول دو شغل دامداری و کشاورزی وجود دارد که خشک‌سالی هر دو را باهم از بین می‌برد، یادآور شد: اگر بتوانند شغل جایگزینی در کنار این دو شغل به روستاها بیاورند، روستاییان می‌توانند در صورت از بین رفتن این دو شغل، به شغل دیگری مشغول باشند.

بودجه‌ای برای تهیه مصالح نداریم

دانشجویان جهادگر در روستای «کلاته حاج علی» اقدام به ساخت مسجد جدید و خانه دام برای اهالی کرده‌اند که تمام مراحل ساخت این بناها بدون دخالت ماشین‌آلات و با دست جهادگران صورت می‌گیرد.

اسماعیل بیکام فرمانده پایگاه بسیج روستای «کلاته حاج علی» با اشاره به اینکه این روستا براثر زلزله 100 درصد تخریب شد، افزود: ساخت خانه دام‌ها شروع‌ شده است و بسیج سازندگی نیز برای اسکلت‌بندی، میلگرد و کف به کمک آمد.

بیکام با بیان اینکه مصالح مورد نیاز مانند آجر، شن و سیمان باید توسط خودمان تهیه شود، اظهار کرد: بودجه‌ای برای تهیه این مصالح نداریم و برایمان امکان تأمین حتی یک ماشین آجر و شن وجود ندارد.

فرمانده پایگاه بسیج روستای «کلاته حاج علی» اضافه کرد: ساخت 10 خانه دام در روستا آغاز شد که صاحبان آن‌ها نیز مددجوی کمیته امداد هستند و برای تأمین مصالحشان با مشکل مواجه شدند.

وی با بیان اینکه روستای «کلاته حاج علی» دارای 45 خانوار است، تشریح کرد: به روستاییان وام 23 میلیون تومانی به‌علاوه 5 میلیون تومان وام بلاعوض تعلق‌گرفته است.

بیکام همچنین گفت: تاکنون استاندار، فرماندار، بخشدار، آیت‌الله علم‌الهدی و احسان قاضی‌زاده هاشمی، نماینده مردم فریمان در مجلس شورای اسلامی چندین بار به روستا سرزده‌اند و از طرف نماینده فریمان در مجلس شورای اسلامی پیگیری‌های جدی صورت گرفته اما باوجود خشک‌سالی‌های پی‌درپی، وقوع زلزله و از بین رفتن دام و منازل، مردم وضعیت بسیار بدی دارند.

فرمانده پایگاه بسیج روستای «کلاته حاج علی» با اشاره به اینکه هم‌اکنون در یک‌خانه 60 متری ساکن هستیم، تشریح کرد: برای ما انبار و خانه دامی وجود ندارد و با تمام پیگیری‌هایی که صورت گرفته، هنوز نیمی از وسایلمان در چادر و نیمی در خانه است.

وی همچنین درباره مشکل اشتغال که با وقوع زلزله و خشک‌سالی فزونی یافته، بیان کرد: هر خانواده به‌جز چند دام، کار دیگری ندارد تا انجام دهند و اشتغال از مشکلات جدی روستاییان است.

اقدامات خوبی در مناطق زلزله‌زده انجام‌شده اما کافی نیست

امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی در جریان این بازدید به خبرنگار فارس گفت: این مناطق جزو حوزه انتخابیه‌ام نبود اما در ایام بعد از زلزله از اینجا بازدید کردم، انصافاً نسبت به سال گذشته اقدامات خوبی صورت گرفته و برخی از خانه‌های مردم ساخته‌شده است.

قاضی‌زاده هاشمی با تأکید بر اینکه همچنان نیاز به انجام کارهای زیادی است، اظهار داشت: به‌ هر حال مردم امکاناتی داشتند که هنوز پس از یک سال به آنان بازنگشته و بعضی از خانه‌ها نیمه‌کاره باقی‌ مانده است، به‌ویژه خانه دام‌ها که یک مشکل بزرگ برای مردم است زیرا قبل از این دارای خانه دام سنگی یا کلوخی بودند که از بین رفته و چیزی جایگزینش نشده است.

عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی همچنین تصریح کرد: مردم منطقه از لحاظ اقتصادی بسیار ضعیف هستند و هیچ ذخیره و اندوخته‌ مالی ندارند تا با استفاده از آن بتوانند خسارات را جبران کنند، به همین علت نیاز به کمک دارند.

کارگروه‌های جهادی پر کردن خلأ عملکرد مسؤولان اجرایی است

قاضی‌زاده هاشمی با اشاره به اینکه کار گروه‌های جهادی به‌طورمعمول پر کردن خلأ عملکرد مسؤولان اجرایی است، توضیح داد: این کارها را مسؤولان اجرایی باید انجام می‌دادند اما چون متأسفانه به‌ موقع و درست انجام‌نشده، جهادگران داوطلبانه به میدان آمدند.

عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی در همین خصوص تشریح کرد: برای هر کاری در کشور متولی وجود دارد اما چون نظام دیوان‌سالار کشور و منابع اعتباری و روش کارشان پاسخگو نیست، معمولاً گروه‌های جهادی با خدمات مردمی به‌صورت رایگان و داوطلبانه وارد عمل می‌شوند.

وی ادامه داد: اگر یک دستگاه اجرایی بخواهد همین اقدامات رایگان جهادگران را انجام دهد و بخواهد هزینه‌های بالاسری، خرید مصالح و پیمانکار را بدهد می‌گوید منابع ما اندک است و امکان چنین کاری ندارد اما نیروهای جهادی داوطلبانه به میدان آمده و با تأمین مصالح با تخفیفات زیاد، هزینه‌ها را نزدیک به صفر می‌رسانند.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار