رئیس سازمان انرژی اتمی، درباره هرگونه تبعیت اتحادیه اروپاازسیاست ضدبرجامی امریکا، هشدارداد و آن را خفت باردانست.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، علی اکبر صالحی در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری صدا و سیما در پاسخ به پرسشی درباره رویکرد اروپاییها در تبعیت از سیاستهای ضد برجامی ترامپ، گفت: مسألهای که پیش آمده؛ بسیار پیچیده است و بنده در جایگاه رئیس سازمان انرژی اتمی، خیلی نمیخواهم وارد تحلیل سیاسی و این قضایا شوم، مسئولیت بنده، آمادگی برای برگشتپذیری در صورت نیاز است که ما این آمادگی را ایجاد کردهایم و به بیان همین مقدار بسنده میکنم که این آمادگی را در همه حوزهها ایجاد کردهایم؛ البته باز تأکید میکنم هیچگاه دلم نمیخواهد که وارد چنین شرایطی شویم، اما هر وقت تصمیم بگیرند؛ برمیگردیم. وی تصریح کرد: سؤالی که پرسیدید از نظر سیاسی سؤال بسیار پیچیدهایست و نیاز به تحلیل وسیعی دارد؛ مناسبات اروپا با امریکا ویژه است، آنان متحد راهبردی هستند، همین قدر میگویم که اگر اروپا بخواهد در این زمینه با امریکا صددرصد همراهی کند، برای اروپاییها خفت، خواهد بود، زیرا ما در مذاکرات با ۱+۵؛ با امریکا مذاکره میکردیم با مجموعه ۱+۵ که مذاکره نمیکردیم ما با امریکا مذاکره میکردیم و این امریکا بود که با بقیه اعضا مذاکره و آنان؛ به ویژه اتحادیه اروپا را راضی میکرد.
صالحی افزود: بر این اساس، این امریکاییها بودند که اتحادیه اروپا را در خصوص برجام راضی کردند، چنانکه در بسیاری موارد رضایت فرانسویها به سختی حاصل میشد، اما اکنون همین امریکا به اروپاییها میگوید از برجام خارج شوند. وی بار دیگر خطاب به اروپاییها هشدار داد: اگر بنا باشد که اروپا به فوریت با امریکا همراهی کند، این یعنی اروپا مجموعه مستقلی نیست و در دایره و مدار سیاسی امریکا میچرخد و هیچ استقلالی از خودش ندارد که این برای اروپا خفت سیاسی است. معاون رئیس جمهور گفت: نمیدانم اروپا میخواهد چه کار کند، اما این که اگر امریکا از برجام خارج شود واکنش ایران چه خواهد بود به تصمیمات هیأت عالی نظارت بر برجام و مقامات ارشد نظام بستگی دارد. صالحی همچنین درباره اظهارات اخیر نماینده امریکا در سازمان ملل مبنی بر اینکه حتی با خروج واشنگتن از برجام، ایران در این توافق خواهد ماند، گفت: تصمیم ایران تصمیمی نیست که کسی به عنوان یک شخص بتواند اتخاذ کند بلکه تصمیم جمعی است که مسئولان ارشد نظام اتخاذ میکنند؛ در چنان شرایطی وزارت امور خارجه تحلیلهای بسیاری ارائه خواهد کرد، شرایط را خواهد سنجید و تصمیمات لازم را خواهد گرفت، اکنون درباره تصمیم ایران چیزی نمیشود گفت. وی افزود: ممکن است مسئولی در وزارت امور خارجه درباره این موضوع، ابراز نظرکند، چون موضوعی سیاسی است، اما بنده در جایگاهی نیستم که درباره این موضوع اظهار نظر کنم یا حتی حدس بزنم، اما میدانم که نظام، سناریوهای مختلفی را طراحی کرده است و وظیفه ماست که برای همه سناریوها در بعد فنی آماده باشیم که این آمادگی را داریم. رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره اقدامات امریکا به ویژه بازگرداندن تحریمها و مهمترین سناریوی ما درچنین شرایطی، تاکید کرد: بارها گفتهام و تعهد میکنم که اگر بنا بر بازگشتپذیری هستهای باشد و مسئولان ارشد نظام به ما بگویند که اقدام کنیم، آمادگی لازم را داریم که غنی سازی ۲۰ درصد را در فاصلهای ۴ روزه در فردو، آغاز کنیم و متأسفم که روزنامهای، این اعلام آمادگی ما را با عنوان فریب مردم، تیترکرده بود.
صالحی، طرح موضوع تعیین سایت فردو؛ غنی سازی ۲۰ درصدی و تعیین دوره چهار روزه را برای این اقدام، برای طرف مقابل حاوی پیام دانست و افزود: بیش از این نمیخواهم وارد جزئیات شوم. وی گفت: سفیر فرانسه در امریکا از ترامپ پرسیده است: «اگر ایران در واکنش به خروج واشنگتن از برجام به غنی سازی بالا برگردد چه جوابی دارید؟ ابتدا این را پاسخ دهید، بعد راجع به خروج از برجام و تعیین تکلیف برای اروپا صحبت کنید»؛ وی حرف ما را قبول کرده است، یعنی متوجه شده است که این اعلام آمادگی ما برای بازگشت پذیری، جدیست و بلوف سیاسی نیست، او قبول کرده است؛ امیدواریم دوستان داخلی هم قبول کنند. عضو هیأت عالی نظارت بر برجام همچنین در پاسخ به پرسشی دیگر مبنی بر فرجام پیگیری شکایت از امریکا در کمیسیون مشترک برجام بابت نقض توافق هستهای، گفت: من در جایگاهی نیستم که بخواهم تصمیمات هیأت عالی نظارت بر برجام را اعلام کنم؛ این هیأت، متولی و دبیر دارد، بهتراست از او بپرسید.
غنی سازی ۲۰ درصد در فردو در صورت بازگشت پذیری؛ فقط در چهار روز معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: صالحی با ابراز تاسف از اظهارات برخی از داخلیها که این اعلام آمادگی را از جانب رئیس سازمان انرژی اتمی عوام فریبی دانستهاند گفت:: در گذشته خارجیها این توانایی ما را باور نمیکردند و اکنون برخی در داخل باور نمیکنند. امیدوارم هیچ وقت به آن مرحله نرسیم، اما اگر بخواهیم برسیم برخی داخلیها که گفتند صالحی مردم را فریب میدهد متوجه میشوند که «ما میتوانیم». وی هشدار داد: بدانید که هر سخنی در این باره میگوییم برای دلخوشی کسی، غلو کردن و شعار دادن نیست بلکه واقعیات را میگوییم، زیرا بعداً در معرض امتحان قرار میگیریم. اگر قرار باشد برجام را به هم برنند و جمهوری اسلامی بنا بر تصمیم مقامات ارشدش بخواهد برگشت پذیری کند، ما این کار را به نحو احسن انجام خواهیم داد. در صورت نیاز به بازگشت پذیری، فرایند غنی سازی ۲۰ درصدی در سایت فردو را چهار روزه از سر میگیریم. صالحی همچنین در پاسخ به این پرسش که برجام چقدر ثابت کرد که نباید به دشمنان انقلاب به ویژه امریکا اعتماد کرد گفت: برجام، نمونه شاخص و مصداق بارزی است از اینکه امریکاییها واقعاً قابل اطمینان نیستند و واقعاً این حقیقت را نشان دادند. وی افزود: برجام توافقی بود که از جانب ما مورد تأیید بود و اکنون میبینیم که آنان در بعد تحریمها چه بدقولیها و بداخلاقیهایی که نمیکنند و عملاً آن را نقض میکنند؛ گرچه مدعی هستند که نقض نمیکنند، اما عملا آن را نقض میکنند و پشت پرده همه اقداماتی را که منفی سازی و سلبی کردن فضای همکاری با ماست میکنند و دیگران را از همکاری با کشورمان میترسانند؛ این واقعیت است که بعینه ثابت شد که امریکا قابل اعتماد نیست. رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین در پاسخ به پرسش دیگری درباره پیش بینی اش از اقدام ترامپ در تمدید کردن تعلیق تحریمها یا خروج از برجام، پیش بینی در این باره را بسیار دشوار دانست و تصریح کرد: ترامپ، تاجر مسلکی بوده که علم تجارت را وارد علم سیاست کرده است و به صورت تجاری با مسائل سیاسی برخورد و سعی میکند برای به کرسی نشاندن تصمیماتش از سیاست ابهام استفاده کند. صالحی تاکید کرد: برخی معتقدند دولت امریکا در برجام میماند و برخی پیش بینی میکنند از آن خارج میشود، اما به هر حال هر اتفاقی که بیفتد جمهوری اسلامی ایران سناریوهای مختلف را برای هر اتفاقی طراحی کرده است.
وی گفت:: ما در سازمان انرژی اتمی مانند ارتش هستیم که باید آماده و منتظر دستور فرمانده باشیم؛ برای برگشت پذیری آمادگی داریم البته دلمان نمیخواهد که هیچ گاه این شرایط ایجاد شود، اما اگر بنا بر برگشت پذیری باشد به عنوان رئیس سازمان انرژی اتمی قول میدهم که آمادگی لازم را داریم، البته سناریوهای مختلف طراحی شده است که بنا به تصمیمات مقامات ارشد کشور، طبق سناریوی مد نظر عمل میکنیم.
۸۳ دستاورد هستهای فردا رونمایی میشود رئیس سازمان انرژی اتمی اعلام کرد: فردا از ۸۳ دستاورد هستهای با حضور رئیس جمهور رونمایی میشود. علی اکبر صالحی این دستاوردها را شامل طرحهای مربوط به حوزههای مختلف صنعتی، اکتشاف و استخراج و تحقیقات سانتریفیوژ دانست و افزود: این طرحها با وجود محدودیتها به همت متخصصان سازمان انرژی اتمی اجرا شده است. وی تعداد طرحها و دستاوردها را بسیار بیش از این دانست و گفت: طرحها و دستاوردهای هستهای طبق شاخصهای مصوب برای ارائه در روز فناوری هستهای انتخاب میشوند و در ابتدا ۱۱۳ طرح ارائه شده بود که ۸۳ نمونه آن حایز شاخصها شناخته شد. صالحی افزود: سازمان انرژی اتمی به طور دائم تحولات عرصه فناوری هستهای را رصد و تا حد ممکن سعی میکند فاصله میان کشورمان با کشورهای توسعه یافته را کاهش دهد که در این زمینه متخصصان ما خیلی موفق بودهاند. وی گفت:: به عنوان نمونه در حوزه استخراج و راه اندازی یکی از واحدهای اکتشاف و تولید کیک زرد، خبر خوبی اعلام خواهیم کرد که برای طرف مقابل حاوی این پیام است که جمهوری اسلامی ایران در این حوزه به طور جدی فعال است و زیرساخت هایش را به نحو احسن میسازد.
رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: در ساخت سانتریفیوژهای مختلف نیز که از آن در حوزه سلامت و صنعت استفاده میشود قبلا چند سانتریفیوژ را ارائه کرده بودیم که اکنون فعال است و امسال سانتریفیوژ بسیار پیشرفتهای را به وزارت نفت تحویل میدهیم که سر چاههای حفاری از آن استفاده میشود و میتواند گلهای حفاری را بازسازی کند که فردا رونمایی میشود. ایران به طور جدی در حوزه استخراج و راه اندازی یکی از واحدهای اکتشاف و تولید کیک زرد، فعال است. امسال سانتریفیوژ بسیار پیشرفتهای را به وزارت نفت تحویل میدهیم. ساخت دو نیروگاه جدید اتمی در بوشهر و ساخت بیمارستان هستهای از طرحهای بزرگ سازمان انرژی اتمی است. شیوه تولید رادیوداروها تا سه، چهار سال آینده به طور کلی دگرگون خواهد شد. صالحی بومی سازی تجهیزات نیروگاه اتمی بوشهر را از دیگر اقدامات سازمان انرژی اتمی دانست و اضافه کرد: چند مورد از این تجهیزات در سالهای گذشته به نمایش درآمد و چند نمونه را نیز امسال رونمایی میکنیم. دستاوردهای فناوری هستهای فردا در نمایشگاهی در جنب سالن اجلاس سران رونمایی و گزارش آن از شبکههای صدا و سیما پخش میشود. وی ساخت دو نیروگاه جدید اتمی در بوشهر را از طرحهای بزرگ سازمان انرژی اتمی برشمرد و گفت:: زمانی که میخواستیم نخستین نیروگاه اتمی بوشهر را بسازیم فضای دلخوش کننده بسیاری ایجاد شده بود، اما اکنون که دو نیروگاه هستهای دیگر میسازیم بازتاب چندانی در جامعه پیدا نمیکند در حالی که حرکت بسیار بزرگی است. رئیس سازمان انرژی اتمی ساخت بیمارستان هستهای را از دیگر اقدامات بزرگ این سازمان دانست و ابراز امیدواری کرد عملیات ساخت این بیمارستان در سال ۹۷ تسریع شود. صالحی پیشرفت در تولید رادیوداروها را از دیگر قدمهای بلند این سازمان برشمرد و افزود: گرچه اکنون نیز رادیودارو تولید میکنیم، اما شیوه تولید رادیوداروها تا سه، چهار سال آینده به طور کلی دگرگون خواهد شد، به نحوی که یکی از صادرکنندگان عمده این محصولات خواهیم شد، چنانکه اکنون نیز صادر کننده آن هستیم. وی اضافه کرد: ایران یکی از پیشرفتهترین تجهیزات تولید رادیودارو را در چارچوب استانداردهای لازم خواهد داشت که این تا سه، چهار سال آینده، طرح عظیمی است و از نظر سرمایه گذاری در این زمینه به حدود ۶۰ میلیون یورو نیاز دارد. جزئیات این طرح که اجرای آن آغاز شده است و تا سه، چهار سال آینده محقق خواهد شد بعدا اعلام میشود. صالحی گفت:: طرح هستهای بسیار پیشرفتهای نیز در کرج داریم که پارسال رونمایی شد. بروید طرح اف دی جی کرج را ببینید تا بدانید جوانان غیور ما با وجود محدودیتها در فاصله کوتاه زمانی چه کارهای بزرگی انجام دادهاند. گفتنی است مراسم رونمایی از دستاوردهای یاد شده در سالن اجلاس سران برگزار خواهد شد.
طراحی جزئی راکتور اراک به زودی به اتمام میرسد معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی اعلام کرد: پس از اتمام طراحی مفهومی و پایه راکتور اراک که به تایید کارشناسان بین المللی رسید، بخش قابل توجهی از طراحی جزئی را هم انجام دادیم و در اختیار چینیها قرار دادیم که در حال بررسی است و این مرحله هم به زودی به اتمام میرسد و سپس وارد سفارش برای ساخت تجهیزات خواهیم شد که در این بُعد هم، شرایط بسیار خوبی داریم. علی اکبر صالحی با تبیین آخرین اقدامات برای بازطراحی راکتور خنداب اراک گفت: دراین زمینه در همکاری با دولت و مؤسسات تخصصی هستهای چین، توانستهایم به خوبی پیش برویم و نسبت به جدول زمانی بازطراحی راکتور و کارهایی که باید انجام دهیم، جلو هستیم. صالحی ابراز امیدواری کرد؛ در بازطراحی راکتور خنداب اراک طبق جدول زمانی که قبلا اعلام کردیم، یعنی تا حدود ۵ سال که ۲ سال آن گذشته است، بتوانیم در موعد مقرر، شاهد راهاندازی راکتوری بسیار مدرن و کارآمد باشیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی، همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا اگر در بازطراحی راکتور اراک، طرفهای خارجی همکاری لازم را نکنند، خودمان میتوانیم آن را تکمیل کنیم؟؛ گفت: متولی ساخت و بازطراحی راکتور اراک، ایران است و برای این که در قبال طراحیهای خودمان اطمینان بیشتری حاصل کنیم این کار را کردهایم. وی افزود: حوزه هستهای، بسیار حساس است یعنی اگر در حوزههای دیگر صنعتی، خیلی ملاحظات را رعایت نکنیم، اتفاقاتی که ممکن است روی دهد، گستره محدودی دارد، اما اگر در حوزه هستهای، اصول ایمنی رعایت نشود و اتفاقی روی دهد آثارش، شعاع بسیار وسیعی میتواند داشته باشد؛ مانند حادثه نیروگاه چرنوبیل، به این علت، ما در صنعت هستهای باید از استانداردهای خیلی بالا برخوردار باشیم پس وقتی خودمان طراحی میکنیم و کشورهای پیشرفته آن را تایید میکنند، اطمینان خاطری به ما میدهد که کار ما از استانداردهای صنعت هستهای برخوردار است. صالحی همچنین درباره نتایج همکاری با روسها در طرح ایزوتوپهای پایدار در سایت هستهای فردو، گفت: بسیار خوب پیش رفته است؛ قراردادهای لازم امضا شده است و دوسال است که در این زمینه کار میکنیم، اقدامات لازم انجام و بسیاری از تجهیزات لازم، نصب و راه اندازی شده است. این طرح به خوبی پیش میرود و امیدواریم در آینده نه چندان دور شاهد تولید ایزوتوپهای پایدار در کشورمان باشیم. وی درباره بیانات نوروزی رهبر معظم انقلاب در خصوص نقش جوانان ایرانی در پیشبرد صنعت هستهای به ویژه نگرانی دشمنان انقلاب از تاثیر غنیسازی هستهای بر غنیسازی ذهن جوانان ایرانی نیز اظهار داشت: این زیباترین بیانی است که میشود راجع به همت جوانان غیور کشورمان گفت. صالحی گفت: به عنوان کسی که بیش از ۴۶ سال در حوزه هستهای فعالیت دارم و روند تحولات هستهای کشورمان را حداقل در این برهه زمانی شاهدم، میبینیم که چه دستاوردهای عظیمی داشتهایم؛ من در کشورهای مختلف، به ویژه آرژانتین که ۳۰ سال قبل مأمور بودم، در آن زمان غبطه میخوردم که چرا آرژانتین که مانند ما کشوری در حال توسعه است آن اندازه، در حوزه غنی سازی، آب سنگین و طراحی راکتور، پیشرفت کرده بود، اما ایران در آن زمان، چیزی برای عرضه نداشت. وی افزود: افرادی که نمیدانند ۳۰ سال قبل کجا بودیم و صرفا موقعیت کنونی را میبینند، فکر میکنند، موقعیت کنونی، طبیعی است در حالی که در صنعت بسیار پیشرفته هستهای، دیگران به ما کمک نمیکنند و مجبوریم مستقل باشیم، با این حال این صنعت را به نحوی پیش بردهایم که در فاصله کوتاه ۲۶ سال اخیر توانستیم در حوزههای اکتشاف و استخراج، طراحی راکتورهای تحقیقات و حتی راکتورهای قدرت و غنی سازی و چرخه سوخت به آستانههای این فناوری برسیم و کارهای بزرگی انجام دادهایم. صالحی گفت: در استفاده از فناوری هستهای در حوزههای مختلف مانند صنعت، سلامت و کشاورزی نیز نقش آفرینی کردهایم و جوانان ایرانی، دستاوردهای متنوع و مختلفی را به مردم ارائه کردهاند که این، نشان میدهد که جوانان غیور در حوزه انرژی اتمی واقعاً توانستهاند شعار «ما میتوانیمِ» امام عظیم الشان و نظر رهبرشان را تأمین کنند؛ امام راحل این شعار را در در روح همگان دمید و با اتکا به این شعار در تحقق انقلاب، پیروزی جنگ تحمیلی و در عرصههای علمی به ویژه در فناوری هستهای به اهدافمان دست یافتیم به همین علت، در چالش جهانی با دولتهای زورگو و ظالم، قرارگرفتیم، اما جوانان ما ثابت کردند که ما میتوانیم. رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: به عنوان مسئول سازمان انرژی اتمی، هر طرحی را که پیشنهاد کردم، اطمینان داشتم که میتوانیم انجام دهیم، اما اگرهم دغدغهای داشتم، میدیدم که جوانان ما خیلی بهتر از تصورم چه در سرعت کار و چه در انجام بهینه کار توانستند نقش آفرینی کنند. وی گفت: حدود ۱۵ هزار نیروی کار داریم که تا دو تا سه هزار نفرشان، نیروهای امنیتی هستند که باید از سایتهای هستهای مواظبت کنند و ۱۰ تا ۱۲ هزار کارشناس داریم؛ مثلاً یکی از شرکتهای ما که با چینیها در بازطراحی راکتور اراک همکاری میکند، حدود ۹۰۰ مهندس قابل و باتجربه دارد که شبانه روز کار میکنند به نحوی که جمعهها و حتی همین ایام تعطیلات نوروز فعال بودند و در حالی که همه در تعطیلات برای استراحت رفته بودند، جوانان ما با عشق و علاقه کار میکردند. صالحی، سازمان انرژی اتمی را نماد عزت، افتخار و تحقق شعار ما میتوانیم دانست و غنی سازی ۲۰ درصدی را اوج تحقق این شعار برشمرد که غربیها همواره آن را بلوف و غیر ممکن میدانستند، اما تحقق یافت. معاون رئیس جمهور، همچنین از رسانه ملی که همواره با سازمان انرژی اتمی همراه بوده و فعالیتها و دستاوردهای این سازمان را به نحو احسن در معرض دید ملت قرار داده است قدردانی کرد.