خراسان شمالی بیش از یکصد گونه گیاه دارویی را در خود دارد و از این نظر ویترین شمال شرق کشور و یکی از غنیترین استانهای کشور از لحاظ تنوع گونههای گیاهی است.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو-عصمت باغچقی؛* خراسان شمالی بیش از یکصد گونه گیاه دارویی را در خود دارد و از این نظر ویترین شمال شرق کشور و یکی از غنیترین استانهای کشور از لحاظ تنوع گونههای گیاهی است و متاسفانه با این وجود از این پتانسیل و سرمایه بزرگ ملی تاکنون استفاده بهینه نشده است.
با کمی پشتکار توسط مردم و علی الخصوص مسئولین مربوطه ابتدا در زمینه، شناسایی و پراکندگی گیاهان دارویی در سطح استان بررسی لازم صورت گیرد و سپس معرفی درست این محصولات که بتوانیم این گیاهان را به عنوان جایگزین داروهای شیمیایی و دمنوش جهت استفاده به مردم معرفی کنیم.
از آنجایی که استان خراسان شمالی در مسیر زوار حرم مطهر امام رضا (ع) قرار دارد و سالانه هزاران نفر از شهر ما بازدید کرده یا از آن عبور می کنند، می توان از این امتیاز ویژه در جهت معرفی اثرات دارویی و نحوه استفاده گیاهان دارویی استان نظیر کاکوتی، کاسنی، اسطوخودس، گل گاوزبان، زیره سیاه، آغباش، شیرین بیان، زرشک، بومادران، گل ختمی، کتیرا و.. به مسافران معرفی کرد. اما نهایت استفاده از این نعمت خدادادی فقط توسط مردم بومی همان منطقه می باشد که متاسفانه به علت شرایط جوی و عدم اگاهی و برداشت غیر اصولی این گیاهان سال به سال هم از کیفیت و هم از کمیت آن کاسته می شود.
از آنجایی که بیکاری معضلی بزرگ برای مردم ایران بخصوص برای استان محروم خراسان شمالی می باشد باید مسئولین استانی و شهرستانی از این نعمت خدادادی در جهت اشتغال آفرینی کوشاتر از پیش باشند. به خصوص در جهت اشتغال آفرینی مردم روستا و ممانعت از کوچ مردم روستا به شهر.
بنده در یکی از اردوهای جهادی همراه با سایر دوستان عازم اردو جهادی به مناطق محروم در روستاهای استان شدیم و اندک مطالعهای در زمینه گیاهان دارویی دارم و از نظر ظاهری تعدادی از این گیاهان را می شناسم، وقتی با یکی از خانمهای روستا برای دادن علوفه به چندتا از گوسفندانش همراه شدم، توجهام به گیاهان دارویی که لابه لای این علوفهها به دام داده می شد، جلب شد، وقتی علت را از ایشان جویا شدم و با این خانم در این مورد صحبت کردم که اینها گیاهان دارویی هستند و این خواص ویژه را دارند و مردم شهر برای مقدار کمی از این گیاهان پول هنگفتی را به عطاریها می دهند در پاسخ به من گفت: نمی شناسم یا به دلیل عدم صرفه اقتصادی از جمع آوری صرفه نظر می کنیم!
بله! عدم آگاهی و نبود شرایط لازم باعث شد گیاه دارویی خوراک دام شود!
آیا نمی شود از این نعمت خدادادی در جهت تولید و اشتغال برای زنان و مردان روستا استفاده کرد؟
آیا نمی شود با جمع آوری این گیاهان و بسته بندی آن، هم در جهت تولید و اشتغال گام برداشت و هم باعث معرفی استان به مسافران و زوار حرم رضوی شد؟
آیا نمی شود با ایجاد صنایع کوچک در جهت بسته بندی، گرفتن عصاره گیاهان دارویی برای طعم دهندگی و رنگ دهندههای طبیعی ، برای اشتغال جوانان این منطقه قدمی برداشت و کلیدی باشد برای کوچ مردم از شهر به روستا؟آیا نمی شود استان خراسان شمالی را با گیاهان دارویی اش به مردم ایران معرفی کرد؟
*عصمت باغچقی-دبیر خواهران قرارگاه شهید احمدی روشن استان خراسان شمالی
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.
مجوزهای لازم برای احداث کارخانه تولید دمنوش اخذ شده و تا سال آینده این واحد در یکی از روستاهای شهرستان شیروان به بهره برداری خواهد رسید .