گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو؛ وام ازدواج ۱۵ میلیونی شد. افزایش ۵ میلیونی وام ازدواج در سال ۹۷، برای اولین بار در سال گذشته توسط مجلس شورای اسلامی مطرح شد و پس از آن با دستور رئیس جمهور و بررسی در شورای پول و اعتبار بانک مرکزی به تصویب رسید و مقرر شد از ابتدای سال ۹۷ مبالغ جدید وام، به زوجهای جوان تعلق بگیرد. اقدامی که گرچه نقش کمرنگی در تأمین هزینههای اولیه زندگی متأهلی به ویژه در شهرهای بزرگ دارد اما با توجه به دغدغه تأمین مالی برای زوجین جوان، لنگه کفش پاره هم در بیابان غنیمت است!
در این بین رفتار سلیقگی بانکهای عامل در پرداخت وام ازدواج به واجدین شرایط، ابهامات و دردسرهایی را برای ثبت نام کنندگان دریافت وام ایجاد کرده است. بزرگترین ابهام درباره مدت زمان انتظار در نوبت تعیین شعبه و دستورالعمل اولویت بندی دریافت وام در بانکهای عامل است. با وجود اینکه برخی بانکها در کمتر از ۲ هفته متقاضیان را برای دریافت وام به شعبه فرا میخوانند هستند، بانکهای عاملی که همچنان صف انتظار بیش از ۵ ماه هم دارند!
سال گذشته با وجود تأکید معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان درباره انتظار یک هفته تا 10 روز زوجهایی که برای دریافت وام ثبت نام کردهاند، گزارش میدانی خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو در زمستان ۹۶ و پیامهای ارسالی مخاطبان خبرگزاری دانشجو صحت این ادعا را زیر سوال میبرد و از صفهای انتظار بلاتکلیف با بیش از ۶ ماه انتظار خبر میدهد!
محمد مهدی تندگویان زمستان سال گذشته در این باره به ایسنا گفت: «در حال حاضر وام ازدواج در کمترین زمان ممکن پرداخت میشود و زوجهای زیادی در صف انتظار قرار ندارند. حداکثر زمان انتظار زوجهایی که برای دریافت وام ثبت نام کردهاند را بین یک هفته تا 10 روز است.»
متقاضیان دریافت وام که غالباً میخواستند در صفهای انتظار بانکهای پرترافیک نمانند، چندین ماه بلاتکلیف ماندهاند و خبری از تعیین شعبه برای دریافت وامشان نیست! در این گزارش به ارائه اسناد ثبت نام یکی از متقاضیان دریافت وام ازدواج پرداخته شده است.
یکی از مخاطبین خبرگزاری با ارسال عکسی از مشاهده وضعیت وام ازدواجش در سامانه بانک مرکزی به خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو گفت: «۱۱ آذر در سامانه تسهیلات قرض الحسنه ازدواج ثبت نام کردم. در روز ثبت نام با توجه به ترافیک متقاضیان در برخی بانکها اقدام به ثبت نام در یکی از شعب بانک انصار کردم. متاسفانه ۲۸ فروردین ۹۷ پس از گذشت حدود ۵ ماه پیامک برای مراجعه به بانک دریافت کردم در صورتی که من هم مانند بسیاری از زوجهای جوان در همان روزهای ابتدایی ثبت نام نیاز به دریافت مبلغ تسهیلات داشتم!»
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو برخی از بانکها با دریافت مدارک لازم از ضامن وام گیرنده، چک، سفته یا گواهی اشتغال به کار از شخص متقاضی مطالبه نکردهاند و زوجهای جوان هم با توجه به اهرم مداخله و تاییدیه مدیریت شعب برای پرداخت تسهیلات، سعی بر انتخاب شعبی دارند که مدیریت بانک به آنها اعتماد کند و به اصطلاح آشنا باشد!
نکته مهم اینجاست که در عمل وعده صف انتظار دریافت وام در کمتر از ۲ هفته محقق نشده است و به صورت میانگین صف انتظار دریافت وام ازدواج بیش از ۱ ماه است. به دلیل بسته اعتباری بانکها برخی متقاضیان دیرتر از موعد به بانکها فراخوانده میشوند. از طرفی بانک مرکزی قصد دارد از به روز نشان دادن لیست انتظار دریافت وام ازدواج به عنوان یک شوی تبلیغاتی استفاده کند در صورتی که واقعیت ماجرا چیز دیگری است و نیازمند پیگیری وزارت ورزش و جوانان از بانک مرکزی است. هنوز متقاضیانی هستند که با بیش از ۶ ماه انتظار در صف دریافت وام ازدواج به چشم میخورند.
سوال مهم این است شیوه نامه دریافت وام ازدواج چگونه تدوین شده که باعث برخورد سلیقگی بانکها با متقاضیان میشود تا جایی که برخی از جوانان با پرسوجو به دنبال انتخاب شعبی هستند که سنگاندازی نمیکنند؟!
با توجه به فوریت دریافت وام برای بسیاری از جوانان در ابتدای زندگی، چرا زمان انتظار بانکهای عامل پرداخت تسهیلات، متفاوت است؟ چرا با یکسانسازی زمان انتظار نمیتوان با یک برنامه مدون زمان دقیقی برای دریافت وام ازدواج جوانان مشخص کرد؟
آیا اشتغال به کار از شرایط دریافت وام ازدواج است؟! در صورتی که چنین قانونی وجود دارد چرا بانکها و شعب مختلف با متقاضیان دریافت وام ازدواج برخورد سلیقگی میکنند؟
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو در ادامه بررسی پرونده وام ازدواج جوانان، به تمجید حسن خلق و همکاری برخی از بانکها با متقاضیان و انتقاد از کارشکنی و سنگ اندازی سایر بانکها خواهد پرداخت. مخاطبان محترم میتوانند با ارسال نظرات، انعکاس موارد کارشکنی بانکها را از خبرگزاری دانشجو دنبال کنند.