معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه همه نظام بر اجرای سیاست جدید ارزی متفقالقول هستند، گفت: این سیاست ارزی، قطعی است و کسی که فکر میکند، دولت از این سیاست عقب نشینی میکند، دولت و ما را نشناخته است.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، اسحاق جهانگیری امروز در مراسم رونمایی از سامانه نیما (نظام یکپارچه معاملات ارزی) اظهار داشت: تلاش میکنیم اقتصاد ایران را به یکی از اقتصادهای موفق جهان تبدیل کنیم که البته حق مردم ایران است که از این امکانات برخوردار باشند.
وی افزود: با قاطعیت میگویم همه دست اندرکاران دولت طرفدار آزادی عمل در اقتصادند و هیچ یک از اعضای دولت طرفدار بسته بودن اقتصاد نیست. ممکن است در مواردی اقتصاد بازار به دلیل عواملی که بر آن اثر میگذارد، نیازمند سیاستگذاری از سوی دولت باشد. توازن در بخش ارز مانند هر بخش دیگری وابسته به میزان منابع و مصارف است.
معاون اول رئیس جمهور تاکید کرد: منابع ارزی ما شامل نفت است که سهم قابل توجهی در این منابع دارد؛ صادرات غیرنفتی نیز بازیگر دیگری است که در این میان پتروشیمی و صنایع معدنی سهم بالایی از آن دارند.
* دلایل موثر بر نوسان ارزی
معاون اول رییس جمهوری درباره دلایل سیاسی موثر بر نوسانهای ارزی گفت: یکی از موضوعات تحریمها بود؛ البته با برجام بسیاری از تحریمها از پیش پای فعالان اقتصادی برداشته شد. اما برخی تحریمهای غیربرجامی و محدودیتهایی ناشی از لجاجت آمریکا هنوز وجود دارد.
وی با بیان اینکه بانکهای ما نتوانستند پس از برجام با بانکهای بینالمللی کار کنند، گفت: این جمله به این معنی نیست که کم کاری نشده است، زیرا با بسیاری از بانکها کار میکنیم و گشایش خط اعتباری ال سی داریم، اما باید گفت: تحریمهای غیرهستهای و موضوع پولشویی نیز وجود دارد که باید مقررات مربوط به آن رعایت شود، تا بتوان با بانکهای خارجی کار کرد.
جهانگیری بخشی از مشکلات را به لجاجت آمریکا مربوط دانست و گفت: رئیس جمهوری آمریکا فکر میکند خیلی مهم است که علیه معاهدههای بین المللی مخالفت کند و سعی کرده است با سخنرانیها و برخی اقدامها فضای بین المللی را علیه ایران به هم بزند.
وی افزود: رئیس جمهوری آمریکا حرفهای ناصحیحی میزند. مثلا به دروغ میگوید که بعد از برجام ۱۵۰ میلیارد دلار نصیب ایران شده که با آن منطقه را به هم زده است. اگر راست میگوید، باید بگوید این پول کجاست. اگر هم پولی بود، مربوط به خود ایران میشد که آزاد شده است.
* دلار ۴۲۰۰ تومان معدل نرخهای پیشنهادی نهادهای خارج از دولت و کارشناسان بود
جهانگیری اعلام کرد: فقط ۶۵ هزار نفر سکه پیش خرید کردهاند و اینگونه نیست که همه ملت دنبال خرید سکه باشند و صف بکشند. برخی از این افراد به تنهایی حدود ۲۶ هزار قطعه سکه خریدند.
معاون اول رئیس جمهور گفت: قبول دارم اگر قیمت تعیین شده کمی بالاتر بود، رضایت بیشتری بین فعالان اقتصادی ایجاد میشد، اما نرخ اعلامی دولت معدل نرخهایی بود که نهادهای خارج از دولت و کارشناسان اعلام کردهاند.
وی افزود: موارد زیادی داریم که ارز برای واردات دریافت شده، اما کالا وارد نشده است و به همین دلیل ضروری بود، بر منابع ارزی تخصیصی نظارت دقیقی شود.
معاون اول رئیس جمهوری اولویت اصلی کشور را تامین کالاهای اساسی و اصلی و انجام واردات رسمی دانست و گفت: باید اطمینان حاصل کنیم، ارز حاصل از کالایی که صادر میشود، به عنوان یک دارایی به داخل بازگردد و به اولویتهای کشور اختصاص یابد.
وی شفافیت در نظام ارزی کشور را به عنوان سیاست اصلی دولت عنوان کرد و گفت: بخشنامهها و دستورالعملهای این سیاست در چند روز گذشته تهیه شد. در شرایط جدید ممکن است فردی واردات داشته و اکنون با نرخهای جدید روبرو شود که باید برای این شرایط تمهیدات لازم را بیندیشیم.
جهانگیری ادامه داد: ممکن است گردشگر خارجی یا یک ایرانی برای فروش ارز به مشکل برخورد کند، اما بانکها باید ارز را به قیمتی که بانک مرکزی اعلام کرده است، خریداری کنند.
جهانگیری اظهار داشت: ما قدر صرافیها را میدانیم، زیرا در روزهای سخت به کمک ملت ایران آمدند؛ اینکه میگویند دولت صرافیها را قبول ندارد، حرف ناحقی است، اما صرافیها باید خود را با مقررات بانک مرکزی تطبیق دهند.
معاون اول رئیس جمهوری خطاب به مدیران عامل بانکها با حالت شوخی- جدی، گفت: بدجنسی نکنید و فقط با صرافیهای خودتان کار نکنید؛ بلکه با صرافیهای خوشنام که روزهای سخت کنار ملت ایران بودند، نیز همکاری کنید. از بانکها میخواهم به طور جدی روی این سیاستها ایستادگی کنند، زیرا با کمک شما این سیاستها با موفقیت اجرا میشود.
جهانگیری تاکید کرد: واردات کالاهای اساسی و دارو و تخصیص یارانه به آن، در اولویت دولت است و تردید نداشته باشید که همه ۳ هزار میلیارد تومان یارانه در نظر گرفته شده حتما پرداخت میشود.
وی افزود: باید با اقتصاددانان و کارشناسان نیز جلساتی برگزار کرد و شرایط کشور و اتخاذ این سیاست را توضیح داد.
* همه نظام پشتیبان سیاست جدید ارزی است
جهانگیری با یادآوری اینکه حجم واردات در فروردین سه چهار درصد کاهش یافته و در مقابل صادرات رشد کرده است، افزود: شبکههای خارجی اصرار دارند بگویند این طرح شکست میخورد؛ در حالی که آمارهای بانک مرکزی میگوید در همین مدت کوتاه با دلار ۴۲۰۰ تومانی ال سی باز کرده است.
معاون اول رئیس جمهور گفت: همه نظام بر اجرای این سیاست ارزی متفقالقول هستند و از شخص مقام معظم رهبری و رئیس جمهوری تا همه اعضای ستاد اقتصادی دولت برای اجرای این سیاست همکاری میکنند.
وی اضافه کرد: این سیاست ارزی، قطعی است و کسی که فکر میکند دولت از این سیاست عقب نشینی میکند، دولت و ما را نشناخته است.