به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو،
حسن روحانی رئیسجمهور، امروز(دوشنبه 17 اردیبهشت) در پایان مراسم بهرهبرداری همزمان از چند طرح اقتصادی در استان خراسان رضوی با بیان اینکه سی میلیون گردشگر به استان خراسان رضوی میآیند اظهار داشت: ما میگوییم که گردشگری بهترین راه اشتغال است، حالا این گردشگری زیارتی است؛ مردم به پابوس امام هشتم میآیند؛ سی میلیون جمعیت وارد این استان میشود که همه شهرستانها متنعم هستند و از آن استفاده میکنند.
روحانی با بیان اینکه نباید بیکار در این استان اصلاً وجود داشته باشد تصریح کرد: باید راه آن را پیدا کنیم. امروز افرادی که متأسفانه مشغول به کار نیستند و آنها را جزء بیکاران قلمداد میکنیم بخش بزرگی از آنها جوانان و بانوان و دانشگاهیان ما هستند که به کار معمولی نه راضی هستند و نه با آن تخصص و علم و دانش آنها سازگار است.
رئیسجمهور ادامه داد: یکی از توصیههایی که ما میکنیم برای اینکه اینترنت ما باید قوی باشد، به همه روستاها برسد و پرسرعت باشد برای بحث اشتغال است. ما هم میدانیم در پیامرسانها و اینترنت اشکالاتی هم وجود دارد؛ طبیعی است، به من بگویید کجا هست که اشکال نباشد؛ یک جایی پیدا کنید.
روحانی افزود: مثلاً ما به خاطر اینکه یک نفر از پمپ بنزین، بنزین گرفته و با آن مال مردم را آتش زده یا خودش را آتش زده، دستور بدهیم تمام پمپ بنزینهای کشور تعطیل شود. بگویند آقا پمپ بنزین عامل جرم و جنایت است و طرف از پمپ بنزین، بنزین خریده و خانه مردم را آتش زده است، شما میگویید پمپ بنزین باز باشد.
وی با بیان اینکه خواهش میکنم یک مقداری از قرنهای گذشته سرعت برداریم و به قرن جدید بیاییم تصریح کرد: آن دوران گذشت. من هم وقتی به فضای مجازی میروم و میبینم عده ای به رئیس جمهور یا دولت، حالا از انتقاد هیچ وقت ناراحت نمیشویم، امّا گاهی لحن، لحن انتقاد نیست؛ گاهی لحنها ناجور و تخریبی است؛ گاهی فحش هم میدهند. معلوم است که آدم از بداخلاقی خوشش نمیآید ولی در کل بگذاریم مردم یک نفسی بکشند و اینقدر اذیت نکنیم.
وی ادامه داد: به این مردم بزرگ اعتماد کنیم انقلاب را همین مردم انجام دادند ما کارهای نبودیم. جنگ را این مردم اداره کردند و ما نبودیم، کشور را امروز این مردم اداره میکنند.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: مردم را کمک کنیم اگر نکتهای است به آنها بگوییم زور و اجبار به جایی نمیرسد و نیازی هم ندارد. ما واقعیتها را به مردم بگوییم و برای آنها توضیح دهیم خود مردم برای خودشان، بچههایشان و جوانانشان تصمیم میگیرند. به مردم کمک کنیم.
روحانی تصریح کرد: خداوند بزرگ ما را آفریده که ما هر کاری را با اختیار و انتخاب انجام دهیم ما باید مخیر باشیم و نباید مجبور باشیم ارزش این است که 2 الی 3 راه باشد و آدم یک راه خوب را پیدا کند. باید تنوع و راههای متفاوت باشد و خداوند هم نخواسته ما را به دین و هدایتش مجبور کند و خداوند هم نخواسته ما را به دین و هدایتش مجبور کند، خداوند هادی ما است و ما را هدایت کرده و پیامبرش را برای هدایت ما فرستاده است. خداوند پیغمبر را فرستاده، احکام و راه را هدایت کند و بگوید نه اینکه مردم را مجبور کند. با اجبار ارزش از بین میرود.
رئیس قوه مجریه خاطرنشان کرد: ما در فضای مجازی دنبال اشتغال برای جوانان هستیم شما نمیدانید چقدر خانمهای خانهدار امروز با کارهایی که در خانه انجام میدهند با همین اینترنت به فروش میرساند و حتی با همین اینترنت به خارج از کشور هم میفروشد. راه را برای جوانان و عزیزانمان باز کنیم اینکه در یک سال بیش از 200 هزار اشتغال در فضای مجازی درست میشود معنیاش این است که ما باید از این فضا درست استفاده کنیم. باید سواد استفاده از فضای مجازی را به نوجوانان و جوانانمان بیاموزیم. البته پیامرسانهای داخلی را هم تقویت کنیم این کار درست است البته من با انحصار مخالف هستم. هر چه که میخواهد باشد خارجی یا داخلی، اقتصاد و فرهنگ.
روحانی بیان داشت: ما باید انتخاب و اختیار کنیم من از مسئولین اجرایی استان در مورد مسأله اشتغال میخواهم، آقای نوبخت مسئول و نمایندگان مجلس هم ناظر باشند تا ما یک تحول بزرگی در زمینه اشتغال در استان درست کنیم. استان امام رضا و خراسان رضوی با 30 میلیون زائر جور در نمیآید که در اینجا اشتغال نداشته باشیم و بیکاری داشته باشیم. این تقاضای اول من از همه مسئولین است.
رئیس قوه مجریه در مورد تقاضای دوم خود از مسئولین، گفت: مسأله دیگر بافتهای فرسوده در مشهد است، مشهد یک شهر نیست مشهد به عنوان جایی است که زائر داخلی و خارجی از کشورهای مختلف به این شهر میآیند اینجا پایتخت فرهنگی و معنوی و اخلاقی ما است، اینجا مشهد امام رضا (ع) است، باید یک تحول بزرگ در بافت فرسوده به وجود آوریم.
رئیس جمهور ضمن اشاره به افتتاح اتصال خط یک و دو مترو مشهد بیان داشت: یکی از کارهای مهمی که این دولت مصمم است امسال آن را دنبال کند، مسأله بافتهای فرسوده است. هر کجا بافت فرسوده است و در کنارش زمینی اگر است برای شهرداری اگر باشد باید مجانی اختصاص دهد، اگر برای دولت است استاندار مکلف است این زمین برای چه کسی است، اگر هم برای آستان قدس است خواهش میکنم آنها هم همین کار را انجام دهند. این کار، کاری است که امام رضا (ع) میخواهد و راضی است.
روحانی ضمن توضیحاتی در مورد اقدامات دولت در بافت فرسوده، گفت: اقدامات دولت در بافت فرسوده اشتغال ایجاد میکند و باعث میشود مردم از زلزله نجات پیدا کنند. در بخشی از کشور همیشه زلزله داریم و امیدواریم خسارت جانی برای مردم نباشد. مسأله بافت فرسوده به ویژه در مشهد مورد تأکید و اصرار من است.
روحانی در ادامه اظهاراتش با اشاره به برجام اظهار داشت: از ابتدای دولت یازدهم یکی از هدف گذاریهای ما این بود که تحریم ظالمانه را بردایم. برخی میگویند چرا دولت یازدهم همهاش به دنبال برجام است، دولت همهاش به دنبال رفع ظلم است. اگر شما میگویید رفع ظلم ظالمانه از مردم خوب نیست این دیگر سلیقه یا فکر خاصی است.
وی ادامه داد: به نظر ما تحریم بالاترین فشار بر مردم بود. حتی در دارو و وسائل پزشکی. یک وقت به وزیر کشاورزی گفتم این را به مردم بگو. در جلسهای ایشان به من گفت شما نمیدانید با این برجام چه خدمتی کردید به سلامت محصولات کشاورزی. من خودم توجه نداشتم؛ گفتم چطور؟ گفت این سمومی که وارد میکردیم همهاش مشکل داشت و برخی هم غیر مجاز بود که وارد میشد و کاری میکرد که برای سلامت مردم ضرر داشت و بعد برجام ما بهترین سموم را داریم از دنیا وارد میکنیم.
وی با بیان اینکه بنابراین سلامت مردم تضمین شده است و این چیز مهمی است تصریح کرد: بعضیها میگویند برجام چه فایدهای داشت؟ برجام سلامت مردم را به دنبال داشت. برجام یعنی داروهای نایاب به دست مردم برسد؛ یعنی وسایل پزشکی که بعضی وسائل که میآمد این را جراحان به من گفتند که فلان وسیله را از فلان کشور میگرفتیم که مشکل داشت ولی الان بهترین وسیلهها را وارد میکنیم. پس آغاز برجام، سلامت مردم است.
رئیسجمهور با بیان اینکه یک تحریم ظالمانه غلطی را دنیا بر ما تحمیل کرده بود و ما خواستیم این تحریم را از روی سر مردم برداریم خاطرنشان کرد: چون من گفته بودم در صد روز اوّل دولت یازدهم یک کارهای مهمّی انجام میدهیم، برخی مرتب میگویند در صد روز اوّل چکار کردید.
وی ادامه داد: در صد روز اوّل بود که اوّلین توافق مربوط به برجام انجام شد؛ یعنی ما در آخر مرداد و اول شهریور کار را شروع کردیم و توافق اوّلیه موقّت برجام در آذر انجام گرفت؛ زیر صد روز این کار شد. با همان توافق بود که نفت ما آزاد شد از آن حالتی که میخواستند بیست درصد بیست درصد مداوم کم کنند. از آن توافق بود که پتروشیمی ما و ماشین سازی ما آزاد شد. پس ما به اوّلین قدم برای رفع ظلم در همان ماههای اوّلیه رسیدیم. بعد هم ادامه دادیم تا توافق نهایی حاصل شد.
روحانی با طرح این سؤال که ما در برجام چکار کردیم؟ اظهار داشت: کاری که کردیم این بود که میخواستیم به دنیا بگوییم که القای نگرانی به شما راجع به ایران، یک القاء غلطی است. این که شما میگویید ایران خطرناک است و به دنبال بمب هستهای است و این بمب را کجا میخواهید استفاده کنید، این یک توطئه تبلیغاتی و دروغ است و ایران دنبال بمب نیست.
وی ادامه داد: ما میخواستیم ایرانهراسی را از بین ببریم. بر این مبنا و این برنامه ما آمدیم با دنیا توافق کردیم. میگویند شما که توافق کردید، چقدر اعتماد دارید به این توافق؟ حالا جنابعالی با یک دوستتان که در کشاورزی یا مغازه و صنعت شریک میشوید، چقدر شما اعتماد دارید به برادر و دوست خودتان که همدین و همفرهنگ شماست؟ ممکن است توافق کنید و بعد از چندماه شراکت، دعوایتان بشود. آیا میشود گفت چرا توافق کردید، اینکه آخرش دعوا شد.
روحانی افزود: عذر میخواهم؛ حتی ازدواجی که انجام میشود و دو جوان زندگی را آغاز میکنند آیا همه آنها تا آخر میمانند یا برخی از آنها خدای ناکرده منجر به طلاق میشود؟ پس آیا باید اصلاً ازدواج و شراکت نباشد؟
وی با بیان اینکه هیچ وقت نمیشود به دنیا اعتماد صد درصد داشت اظهار داشت: اعتماد نسبی است؛ این را نسبت به هر کشوری میتوان در نظر گرفت. این کشور بغل دست و همسایه ما عراق، یک آدم ناجوری به نام صدام بالای سر آن بود و قرارداد امضاشده بین دو کشور را پاره کرد. بنابراین همه جا اعتماد میتوان کرد به طور نسبی، و همه جا نمیتوان اعتماد کرد صددرصد.
روحانی ادامه داد: ولی در دنیای امروز، ما بر یک مبانی حرکت میکنیم. ما با کسی توافق نکردیم که اعتماد کنیم. ما توافق کردیم که سازمان ملل متحد آن را امضاء کند. بله؛ به سازمان ملل به طور نسبی اعتماد کردیم، مثل همه چیزهایی که اعتماد میکنیم. صبح تا شب سوار هواپیما میشوید بر چه مبنایی؟ یک توافق ایکائو است که بر آن مبنا ما داریم پروازها را انجام میدهیم. همه چیز اینطوری است؛ صدردصد نمیشود گفت ولی زندگی ما بر این مبنا است.
رئیس قوه مجریه با بیان اینکه ما به دنیا گفتیم اگر نگرانی شما واقعاً نگرانی برای بمب هستهای است ما این را رفع میکنیم ولو اینکه واقعی نیست و جزء اوهام و خیالات است خاطرنشان کرد: این کار را کردیم و دنیا هم آمد در برابر ما و گفت من هم این تحریمهای ظالمانه را برمیدارم. ما قدم برداشتیم و حرکت کردیم.
وی ادامه داد: امروز هم ما به دنیا میگوییم اگر نگرانی شما بمب هستهای است، این اعتماد را ما در برجام به طور کامل برای شما بهوجود آوردیم. امّا اگر نگرانی دیگری دارید؛ حالا من آمریکا را خطاب میکنم، با بقیه کشورهایی که توافق کردیم مشکلی نداریم. نه با چین نه روسیه نه اروپا. همه آنها طرفدار برجام هستند و اصرار دارند و همه با ما صحبت میکنند که برجام باید حفظ شود. بحث ما یکی از این هفت کشور؛ یعنی آمریکاست.
روحانی با طرح این سؤال که آمریکاییها به دنبال چه هستند؟ اظهار داشت: آمریکاییها معلوم است؛ ته قلب آمریکا را بروید نگاه کنید، حالا چه خوبها چه بدهایشان، چه نسبیهایشان، که متفاوت هستند به هر حال همه اینهایی که میآیند، آنها یک اهداف چند پلّهای داشتند؛ هدف اوّلشان این است که قدرت ایران کم شود؛ همه دولتهای آمریکا. دولت قبلی و دولتهای قبلی از آن، از بعد انقلاب اینها میخواستند ایران قدرتمند نباشد. الان هم به دنبال همین هستند و بعد هم هستند. در برجام بمانند یا نه، دنبال این هدف هستند.
رئیسجمهور ادامه داد: نکته دومی که آمریکاییها به دنبال آن هستند این است که ایران در منطقه نفوذ نداشته باشد، یا حداقل نفوذ را داشته باشد. همه دولتهای آمریکا به دنبال این هستند. اینکه ما کشوری دارای نفوذ در منطقه باشیم خوشایند آنها نیست. حالا این بر مبنای مناسبات و منافعشان است.
وی با بیان اینکه آمریکاییها از استقلال ما هم نگران هستند تصریح کرد: اصلاً قدرتهای بزرگ مثل آمریکا دلشان نمیخواهد یک کشوری مستقل مستقل باشد و نه به شرق کاری داشته باشد نه به غرب و به آنها اعتنا نکند در تصمیماتش.
روحانی خاطرنشان کرد: آمریکاییها در این کشور در زمان رژیم گذشته همه کاره کشور ما بودند؛ در تلویزیون و اقتصاد و ارتش و زندگی مردم دخالت میکردند؛ در مجلس شورای ملّی آن روز و در سنای آن روز دخالت میکردند، در تعیین نخست وزیر و وزیر دخالت میکردند. مگر میشد در ایران نخست وزیری سر کار بیایید و اجازهاش را از قبلاً آمریکاییها نداده باشند؟! لااقل از 28 مرداد به بعد اینطور بوده، حالا قبل آن هم از جای دیگر اجازه میگرفتند.
وی ادامه داد: شما پیدا کنید در رژیمهای گذشته در ایران که نخست وزیری آمده باشد و از آمریکا اجازه نگرفته باشند. اگر هم موردی اجازه نگرفتند آن دولت را سرنگون کردند. دولت دکتر مصدق بود که با اجازه آنها نبود و نگذاشتند بماند. در همه چیز دخالت میکردند. ساواک را اصلاً آنها درست کرده بودند. آمریکایی که در همه جای کشور دخالت داشت، میبیند الان هیچ کارهاست و البته این وضعیت برایشان اسخت است.
روحانی با بیان اینکه آمریکا اهدافی را دنبال میکند و حالا ممکن است واقعاً از ایران نگران باشد که من کاری با آن ندارم تصریح کرد: ملّت ما، با تمام قدرت روبهروی آن اهداف خواهد ایستاد. بنابراین اگر آمریکا دنبال این است که کشور ما استقلال نداشته باشد و تابع آنها باشد، کشور ما نفوذ نداشته باشد در منطقه، کشور ما قدرتمند نباشد، به نظر من مردم ما با همه قدرتشان در برابر این فشار میایستند؛ در چهل سال گذشته هم همین کار را کردند.
روحانی ادامه داد: اما اگر هدف آنها این است که ایران به دنبال بمب هستهای نباشد و راست میگویند، باید گفت که به طور کلّی این نگرانی وجود ندارد؛ چون ایران طبق دین و شرعش و فتوای رهبرش دنبال بمب هستهای نیست.
وی خاطرنشان کرد: تفاوتی که امروز نسبت به سالهای قبل وجود دارد این است که اگر امروز آمریکا قدمی برخلاف تعهدش بردارد اولاً افکار عمومی دنیا بر این باور است که ایران در این زمینه مقصر نیست. حتی دولتهای دنیا هم این باور را دارند. اگر دو سه کشور را بگذاریم کنار، همه دولتهای دنیا میگویند حق با ایران است و کسی که نقض عهد کرده طرف مقابل یعنی آمریکاست. پس ما افکار عمومی دنیا را داریم. دولتهای دنیا را هم در کنارمان داریم که این موضوع، مسئله بسیار مهمی است.
رئیسجمهور با بیان اینکه مسئله دوم این است که اگر آمریکا امروز قدمی بردارد به معنای قدم یک کشور است نه شورای امنیت سازمان ملل، خاطرنشان کرد: قبلاً قدمهای آمریکا متکی بود به قطعنامههای ظالمانه سازمان ملل که امروز آن قطعنامهها وجود ندارد.
وی ادامه داد: مسئله سوم، افکار عمومی داخل ایران است. افکار عمومی ما همیشه میدانست که آنها ظالمانه عمل میکنند، امّا امروز، این موضوع واضحتر و روشن تر از گذشته است؛ یعنی ما یک توافقی داریم که طبق اعتراف آژانس به آن عمل کردهایم و این آمریکاست که عمل نمیکند.
روحانی با بیان اینکه آمریکاییها میگویند این توافق از اوّل بد بوده است، تصریح کرد: معلوم است این حرف منطقی نیست. یک دولت قانونی در آمریکا این توافق را امضاء کرده، شورای امنیت هم امضاء کرده است.
وی ادامه داد: حالا ممکن است در ذهن مردم این سؤال وجود داشته باشد که هفته آینده در برابر این مسئله آمریکاییها چه اقدامی انجام خواهند داد. ما برای صُوَر مختلف، تصمیمات لازم را اتخاذ کردهایم. به نظر من، آمریکاییها در این مسئله متضرر اصلی خواهند بود. خسران و زیان و شکست در نهایت از آن آمریکا خواهد بود. ما کارمان را ادامه میدهیم.