سخنگوی دولت در خصوص دستاورد برجام گفت: در سال ۹۲ که همه کشورها از جمله متحدین ما حاضر به وتوی قطعنامهها علیه ایران در شورای امنیت نبودند، مذاکرات برجام توانست ایران را از محاصره شورای امنیت خارج کند.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران و اصحاب رسانه در خصوص اقدام ترامپ در خروج یک جانبه از برجام و اعلام نظر خبرگان و صدور بیانیهای از سمت آنها در مورد برجام گفت: در بیانیه دولت با صراحت و شفافیت در این خصوص پاسخهای لازم داده شد.
وی افزود: در مورد برجام دو موضوع وجود دارد برجام فارغ از اینکه درست یا نادرست بوده باشد مجاری قانونی خود را طی کرده است و به صورت توافق داخلی در کشور به مرحله اجرا رسید.
نوبخت ادامه داد: برجام تمام مراحل مورد نیاز را چه در مجلس و چه در مواردی که مقام معظم رهبری به عنوان بایدها و نبایدها مورد توجه قرار میدادند طی کرد و به مرحله اجرا درآمد.
سخنگوی دولت سخنان خود را با طرح این سوال ادامه داد که آیا اساسا تصمیمی که در مورد برجام گرفته شده تصمیم درستی بوده یا خیر گفت: در سال ۹۲ کشور با یک اتهام واهی از سوی رژیم صهیونیستی مواجه بود و آن اینکه این رژیم با حمایت ایالات متحده ادعای نظامی بودن فعالیتهای هستهای ما را داشت و بر این اساس پرونده ما به آژانس حکام رفت و به نوعی تایید شد و پرونده ما به شورای امنیت ارجاع داده شد. بر این اساس شورای امنیت نیز چند قطعنامه علیه ما صادر کرد و کشورهایی که امروز متحد و دوست ما محسوب میشوند (چین و روسیه) نیز هیچ کدام قطعنامههای علیه ایران را وتو نکردند و ایران با این روند تحت فصل هفت شورای امنیت قرار گرفت و براین اساس تحریمهای آمریکا تبدیل به تحریمهای شورای امنیت شد و برای تمامی کشورها لازم الاجرا گردید.
وی ادامه داد: این تحریمها شامل صادرات نفت، پتروشیمی، کشتیرانی، بیمه و بانک مرکزی ما بود و در حقیقت ملت در یک محاصره اقتصادی قرار گرفت. آن هم به دلیل یک اتهام واهی و دروغین. در همین اثنا بود که دولت یازدهم روی کار آمد. آیا این دولت چارهای جز انجام اقدامی در قبال این محاصره اقتصادی داشت؟ یا مجبور به پذیرش و سکوت آن بود؟ اگر مسئولان ما سکوت میکردند تاریخ، خداوند و ملت ما را نمیبخشید و ما باید ثابت میکردیم که اتهامی که شما به ملت و ایران وارد کردید که فعالیتهای هستهای ما نظامی است ادعایی دروغین است.
نوبخت تصریح کرد: براین اساس دیپلماسی و دیپلماتهای کشور ما کار را شروع کردند و پس از مذاکرات مختلف آژانس تایید کرد که فعالیتهای هستهای ایران نظامی نیست و جواب همه این اتهامات از مرجع رسمی آژانس گرفته شد و ایران توانست ثابت کند این اتهام، اتهامی دروغین است آیا این دستاورد محسوب نمیشود؟
سخنگوی دولت گفت: در ادامه این روند آیا از شورای امنیت قطعنامهای نگرفتیم که قطعنامههای قبلی در خصوص تحریمها را را بلااثر کرد؟ و تحریمها در حوزه پتروشیمی، کشتیرانی، بیمه و نفت برطرف نشد؟ ما توانستیم پس از این اقدامات تعدادی هواپیما خریداری و به کشور وارد کنیم و الان تمام این هواپیماها به ناوگان هوایی ما اضافه شده است.
وی افزود: اینکه نظام بانکی ما با بانکهای خارجی وارد مشکل شده است و آمریکا مانع گذاری میکند بر کسی پوشیده نیست، اما با تمام اقدامات ذکر شده ایران توانست از محاصره شورای امنیت خارج شود که این دستاوردها قابل چشم پوشی نیست.
نوبخت ادامه داد: هزینههایی که در آن زمان اگر تحریمها وجود داشت ملت باید آن را پرداخت میکرد و من امروز و از این تریبون از گفتن آن خودداری میکنم، چون دشمن تمایل به بیان آنها دارد بر کسی پوشیده نیست.
سخنگوی دولت افزود: براساس لغو تحریمها بخش قابل توجهی از پول فروش نفت شامل پرداختهای جاری ما مثل حقوق و بازنشستگی میشد.
وی با بیان اینکه در آن سالها آمریکا توانسته بود اجماعی علیه ایران ایجاد کند و حتی کشورهای دوست ما را نیز با خود همراه کند که ایران ذیل فصل هفت منشور سازمان ملل قرار گیرد، اما امروز پس از خروج ترامپ موگرینی فورا این اقدام را نفی میکند و عدم همکاری با آن را بیان میکند آیا این دستاورد محسوب نمیشود؟ از سوی دیگر فرانسه و انگلیس هم آمریکا را تایید نمیکند آیا این دستاوردی برای ما محسوب نمیشود؟ که به اروپا و جهان فهماندیم که ترامپ و آمریکا قابل اعتماد نیست.
نوبخت با اشاره به اینکه اگر منافع جمهوری اسلامی ایجاب کند که از برجام خارج شود حتما این کار را خواهد کرد و غنی سازی زیر چهار درصد را دور از چشم نظار آژانس بالا خواهد برد، گفت: جمهوری اسلامی برای بازگشت به سال ۹۲ هیچ مشکلی ندارد و در شرایط تحریمها نیز تلاش میکنیم زورگویی آمریکا به نتیجه نرسد.
اگر منافع جمهوری اسلامی در برجام تایید نشود ضرورتی به حضور در آن نمیبینیم
وی ادامه داد: برجام یک قرارداد برد – برد بود و ما توانستیم نیک نامی جمهوری اسلامی را و اینکه در قضیه تولید سلاح هستهای دروغ نمیگوییم بلکه این طرف مقابل است که دروغگوست به جهان ثابت کنیم.
نوبخت در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص انتقادات به دور از انصاف از دیپلماتهای کشورمان گفت: انتقاد بیش از حد و نکوهش دیپلماتها درست مانند این است که پس از عملیات حصر آبادان نیروهای حاضر در این عملیات را نکوهش کنیم.
سخنگوی دولت با بیان اینکه قطعا تاریخ روحانی را به خاطر این شجاعت و خدمت به ملت ایران تکریم خواهد کرد، گفت: مقام معظم رهبری نیز به عنوان رهبری بصیر، زیرک و با درایت و مورد تایید جامعه قطعا نقش مهمی در این مسیر ایفا کردند.
وی افزود: تحریمها از طرف آمریکا تحریمهای اولیه محسوب میشود و بقیه تحریمها ثانویه اند.
نوبخت با تاکید بر اینکه اگر منافع جمهوری اسلامی در این مسیر تامین نشود ضرورتی به حضور در برجام نخواهیم دید، گفت: در این مسیر سناریوهای مختلفی وجود دارد مثلا سناریوی خروج اروپاییها از برجام و پیوستن آنها به آمریکا یا صیانت آنها از برجام یا هر سناریوی دیگری که ما برای این سناریوها منابع مختلف خود را به کار گرفته ایم و تصمیم کاری بین هر دستگاه به نتیجه خواهد رسید.
سخنگوی دولت ادامه داد: با هر شرایطی که پیش میآید تا پایان سال جاری بدون کسری بودجه کشور را مدیریت خواهیم کرد و شرایط کشور متناسب با دریافتها و پرداختها قابل مدیریت خواهد بود.
وی افزود: رفتار غیرعقلانی ترامپ در خروج از پیمان جمعی و بین المللی برجام که عکس العمل آن بلافاصله از سوی رئیس جمهور کشورمان داده شد و مواضع اتحادیه اروپا و همچنین دیگر مراجع رسمی قابل پیش بینی بود.
نوبخت رخداد دیگر پیش آمده در چند هفته اخیر را مربوط به جنایات خونینی دانست که از سوی حکام رژیم اشغالگر قدس و با حمایت ایالات متحده در حال وقوع است و گفت: ظرف چند روز گذشته دست این دو رژیم به خون بیش از ۵۹ نفر از فلسطینیان آغشته است همین طور به واسطه این جنگ ۲۷۷۱ نفر از این عزیزان نیز زخمی شدند.
سخنگوی دولت افزود: دولت جمهوری اسلامی ضمن محکومیت این اقدامات مخوف از مجامع جهانی به ویژه شورای امنیت سازمان ملل متحد انتظار دارد نسبت به این دو موضوع یعنی هم خروج آمریکا از برجام و هم شرایط حملاتی که رژیم صهیونیستی در فلسطین دامن زده است از خود عکس العمل نشان دهد.
وی ادامه داد: متاسفانه دو رژیمی که مدام دم از انسانیت و رعایت حقوق انسانها در جهان میزنند نسبت به حداقلهای حقوق بشری در فلسطین بی تفاوت هستند و بدون هیچ گونه محدودیت برای خود امکان برخورد با مخالفین را به خود میدهند.
نوبخت در ادامه نشست خبری در پاسخ به سوالی در خصوص وضعیت ارز و فروش دلار به قیمت ۴۲۰۰ تومان گفت: ۵ میلیون دلار ثبت سفارش انواع کالا اعم از کالاهای ضروری و اساسی پس از نوسانات بازار ارز صادر شده است و بانک مرکزی نیز در خصوص تحصیل ارز با نرخ تسعیر ۴۲۰۰ تومانی برای هر دلار رقم مشابه را گزارش داده است.
سخنگوی دولت تاکید کرد: دولت در خصوص تامین کالا به ویژه کالاهای اساسی مشکلی ندارد و تامین کالا در سال جاری نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته هیچ نوعی کسری را نشان نمیدهد.
وی ادامه داد: صادرات جمهوری اسلامی در سال جاری ۱۵ درصد بیش از واردات بوده و در خلال هفته آینده نیز ۳۳ درصد از کالاهای اصلی با همان نرخ ۴۲۰۰ مشمول واردات خواهد شد.
نوبخت با تاکید بر اینکه هیچ نرخ دیگری در برابر این نرخ رسمی نمیتواند مبنای عملکرد دولت باشد، گفت: همین که آمارها و ارقام مختلفی از منابع غیررسمی در خصوص قیمت ارز عنوان میشود ذهن جامعه را دچار تشویش و نگرانی میکند. ارقام بیان شده در خصوص صادرات و واردات کالا به صورت شفاف و روشن در سامانه وزارت صنعت، معدن و تجارت موجود است و اگر مورد خاصی در خصوص این موضوع وجود دارد به کارگروه مربوطه منعکس تا بررسیهای لازم صورت گیرد.
دولت تحت هیچ شرایطی سامانه واردات و صادرات کالا با نرخ ۴۲۰۰ تومان را ترک نخواهد کرد
سخنگوی دولت ادامه داد: اینکه در شرایط فعلی کسی کالایی را از انبار بیرون نیاورد به بهانه تغییر در قیمت دلار حتما خلاف است و با این افراد توسط دستگاههای نظارتی برخورد به عمل خواهد آمد.
وی تاکید کرد: ما برای نیازهای ضروری کشور در انبارها به حد کفایت کالا داریم و تحت هیچ شرایطی سامانه دقیق واردات و صادرات کالا که پس از نوسانات اخیر قیمت ارز در کشور رخ داد را ترک نمیکنیم و نسبت به تامین کالاهای اساسی با نرخ ۴۲۰۰ تومان عقب نشینی نخواهیم کرد.
نوبخت در پاسخ به این سوال که عنوان میشود نرخ فروش ارز با قیمتی غیر از ۴۲۰۰ تومان به غیر از صرافیها به بانکها نیز تسری پیدا کرده است، گفت: اینکه در بانکها ارز با نرخی به غیر از ۴۲۰۰ تومان معامله شود بعید است حتما از شما درخواست میکنم اگر موردی در این خصوص سراغ دارید به ما اعلام کنید مبنای کار ما براساس برابری ریال و دلار در حد ۴۲۰۰ تومان است و منابع ما تا الان بیش از مصارف ماست و همان طور که قبلا گفتم مشکلی برای تامین نیازهای ارزی کشور نخواهیم داشت.
سخنگوی دولت در خصوص تصویب لایحه FATF در مجلس و پس از بازگشت احتمالی تحریمها گفت: این مسئله هیچ ارتباطی به بازگشت تحریمهای ثانویه ندارد و ما برای مسئله مقابله با پولشویی کار خود را با قدرت ادامه خواهیم داد.
وی در خصوص فشار ناشی از بازگشت تحریمها به کشور گفت: قطعا فشارها و مشکلاتی خواهد بود، اما جمهوری اسلامی فلج نخواهد شد و به لطف الهی مسائل را مدیریت خواهیم کرد. تدبیر و عقل این است که در شرایط سخت بتوانیم اوضاع را مدیریت کنیم و همه کسانی که امروز در دولت هستند در دوران سخت دفاع مقدس نیز فعال بوده و دستی بر آتش داشتند و در هر شرایط میتوان کشور را اداره کرد و رویکرد ما در اداره کشور صلح طلبانه و اصلاح طلبانه است.
نوبخت در مورد بحران کمبود آب در کشور و انتقال آب از دریای عمان گفت: این مسئله از سالهای قبل وجود داشته و ما در مناطقی مجبور به استفاده از آب شیرین کنها بودیم.
سخنگوی دولت افزود: البته دکتر ستاری در این زمینه گزارشاتی داد و در استانهای مورد نظر کارگروههایی شکل گرفت و براساس گزارشات واصله اقدامات مورد نظر صورت خواهد گرفت.
وی ادامه داد: استان به استان سفر خواهیم کرد و این موضوع را بررسی میکنیم در حال حاضر نیز کمیتهای مشغول بررسی این موضوع است که آیا آب دریای عمان به فلات مرکزی آورده شود یا خیر؟
نوبخت در خصوص مصوبه مجلس درباره عدم برگزاری مراسم افطاری از سوی دستگاهها گفت: مجلس مصوبهای تصویب کرد که طبق آن کارهای غیرضرور را از بودجه دولتی انجام ندهیم که مسئله درستی است.
سخنگوی دولت در خصوص برگزاری مراسم افطاری از سوی رئیس جمهور نیز گفت: به هر حال درخواستهای مکرری برای دیدار با رئیس جمهور وجود دارد که بخشهایی از آن در سفرهای استانی پاسخ داده میشود و بخشی دیگر در بعد از ظهرهای ماه مبارک رمضان موکول میشود البته امسال نیز این بخش برگزار خواهد شد، اما از منابع دولتی برای انجام این کار استفاده نخواهیم کرد.
وی در خصوص کوچک سازی دولت گفت: طبق تکالیف قانونی ما باید از حجم نیروی انسانی در بخش دولتی بکاهیم و براساس آمار از حجم دولت حدود ۵۳ هزار نفر تاکنون کاسته شده است و این مهم از سازمان برنامه و بودجه آغاز شد.
نوبخت در خصوص قراردادهای اروپایی و اخذ خسارت از کشورهای طرف قرارداد گفت: این اتفاق بستگی به نوع قرارداد دارد.
سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی در خصوص گزارش نهایی مجلس پیرامون مسئله دو تابعیتیها به موضوع دو تابعیتی بودن فرزندان وزرای خارجه، نفت و برخی از مشاوران و دستیاران رئیس جمهور مطرح شده است در حالی که قرار بود که این تحقیق درباره مدیران دولتی باشد نه فرزندان آنها واکنش دولت در این زمینه چیست؟ گفت: (به شوخی) ممکن است موضوع دو تابعیتی بودن به غیر از فرزندان به سایر اقوام و خویشان مثل پسرخاله هم تسری پیدا کند.
وی ادامه داد: البته سربسته بگویم آنها که عرق به کشور دارند و براساس دلسوزی عمل میکنند بخشی از ابزارهایمان را سوزانده اند و من سربسته از این موضوع میگذرم تا بخش دیگری از این ابزارها توسط من سوخته نشود. تنها بگویم زمانی که تحریم میشویم دیگر مسیرهای رسمی جواب نمیدهد.
نوبخت افزود: گاهی برخی افراد به خاطر جهل یا کینه نسبت به دولت حاضرند منافع ملی را قربانی کنند.