یک کارشناس مسائل خاورمیانه گفت: فلسفه افزایش قیمت نفت در حقیقت به این منظور است که با افزایش تولید نفت، ایران از رده تولید خارج شود پیشنهادی که عربستان مطرح و امریکا از آن حمایت کرد.
محمد ساجدی کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو در خصوص تلاشهای عربستان برای افزایش تولید نفت و همراهی تلویحی روسیه با این اقدام و دیپلماسی نفتی جمهوری اسلامی گفت: فلسفه افزایش قیمت نفت در حقیقت به این منظور است که با افزایش تولید نفت، ایران از رده تولید خارج شود پیشنهادی که عربستان مطرح و امریکا از آن حمایت کرد و کشورهای عربی مثل امارات و کویت نیز از آن سود بردند.
وی افزود: با ترفندی که جمهوری اسلامی داشت به رغم خواست عربستان این اقدام سعودی تا اطلاع ثانوی به تعویق افتاد.
ساجدی تصریح کرد: عربستان با افزایش تولید نفت مجبور به کاهش قیمت آن میشود و با توجه به فشارهای داخلی که در این کشور وجود داشت از این اقدام خودداری کرد از طرف دیگر روسها که از هر طرف باد بیاید به نفع خودشان بهره برداری میکنند در این کارزار تابع منافع خود شدند.
این کارشناس مسائل خاورمیانه با بیان اینکه طرح افزایش فروش نفت و از رده تولید خارج کردن جمهوری اسلامی تا اینجا شکست خورده است گفت: روسها سلاحهای S۳۰۰ را به ما میفروشند و نمونه آن را در اختیار اسرائیل قرار میدهند زمانی که امریکا میخواهد به سوریه حمله کند قبل از آن تمام قوای روسی از آن منطقه خارج میشوند روسیه در اسرائیل سفارت خانه دارد و اسرائیل نیز در مسکو سفارت خانه دارد و این دو با یکدیگر روابط دیپلماتیک دارند.
وی ادامه داد: براین اساس اگر تقاضای عربستان جامعه عمل میپوشید یعنی افزایش قیمت نفت ایجاد می شد، به تبع آن روسیه به عنوان اولین یا دومین کشور صادر کننده نفت بهره برداری اقتصادی خود را از این موضوع میکرد از طرف دیگر اگر روسها با این طرح مخالفت میکردند در حقیقت در برابر خواست اپک ایستاده بودند بنابراین بهترین شکل این بود که سکوت کنند.
ساجدی با بیان اینکه اگر بخواهیم این شرایط را به دیپلماسی بسپاریم چیزی شبیه برجام به وجود خواهد آمد گفت: برجامی که ما در آن کژدار و مریز برخورد میکنیم و اصلا معلوم نیست تا یک هفته دیگر یعنی آغاز تحریمها وضعیت چه خواهد شد که البته بعید به نظر میرسد اروپا در برابر امریکاییها بایستد و به نفع ما موضع گیری کند لذا باید شرایط را لحظهای رصد کرده و تصمیم بگیریم.
این کارشناس مسائل خاورمیانه با بیان اینکه روسیه عضو اپک نیست گفت: اما روسها با این حال در برابر تصمیمات اپک ایستادگی نمیکنند شما تصور کنید ۱۲ کشور عضو اپک قیمتی برای نفت بگذارند و روسیه بخواهد آن را لغو کند از این رو آنها پشت پرده به رایزنی میپردازند.
وی ادامه داد: از ۶ کشور حوزه خلیج فارس یعنی کویت، امارات، عربستان، قطر، عمان و بحرین سه کشور رودروی کامل با جمهوری اسلامی هستند که از جمله آنها میتوان به امارات، بحرین و عربستان اشاره کرد دو کشور شرایط بینابینی دارند که کویت و قطر هستند و هر جا شرایط به نفع خودشان باشد از آن بهره برداری میکنند.
ساجدی ادامه داد: روسیه نیز در بحث نفت موضع شدیدی به کویت دارد و به دنبال منافع و امتیازات خود است مضاف بر اینکه الان در مضان جام جهانی است و بحث جام جهانی میتواند در این زمینه موثر باشد.
این کارشناس مسائل خاورمیانه در پایان خاطر نشان کرد: روسها متهم به حمایت از ایران هستند و شرایط نفتی اپک بهترین زمان معامله است.