گزارش اخیر نهادهای انگلیسی از عملکرد سرویسهای اطلاعاتی و جاسوسی این کشور در بازداشت و شکنجه مظنونین تروریستی پرده برداشت.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، به نقل از گاردین، دو گزارش که اخیرا بوسیله نهاد اطلاعاتی پارلمان انگلیس و کمیته امنیتی این کشور منتشر شده است از نقش سازمانهای اطلاعاتی انگلیس در بازداشت و شکنجه مظنونین تروریستی بعد از حادثه ۱۱ سپتامبر پرده برمیدارد.
برخی از مهمترین جزییات این گزارش به شرح زیر است:
در ۲۳۲ مورد بین سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۰، افسران اطلاعاتی انگلیس علیرغم این که میدانستند مظنونان مورد شکنجه و بدرفتاری قرار میگیرند از نهادهای خارجی در این باره استعلام گرفتند. در ۱۹۸ مورد افسران اطلاعاتی انگلیس درباره زندانیانی که میدانستند تحت شکنجه قرار دارند اطلاعات دریافت کردند. در ۱۲۸ مورد دیگر نهادهای اطلاعاتی خارجی به نهادهای اطلاعاتی انگلیس گزارش داده بودند که زندانیان مورد بدرفتاری قرار میگیرند.
MI۵ و MI۶ (سرویسهای اطلاعات و جاسوسی انگلیس) برای انجام دست کم سه عملیات انتقال مظنونین تروریستی به زندان پیشنهاد کمک مالی داده اند. این دو نهاد در طراحی ۲۸ مورد دیگر از این عملیاتها دست داشته یا با آن موافقت کرده اند. آنها همچنین در ۲۲ عملیات مشابه دیگر مشارکت داشته اند.
دو افسر MI۶ به دیگران اجازه بدرفتاری با زندانیان را داده اند که فقط یک مورد از آن مورد تحقیق پلیس قرار گرفته است. در ۱۳ مورد، افسران اطلاعاتی انگلیس شاهد شکنجه و بدرفتاری با زندانیان بوده اند. MI۵، MI۶ و ارتش انگلیس بیش از ۳ هزار مصاحبه با زندانیان گوانتانامو انجام داده اند.
هیچ تلاشی برای این که مشخص شود آیا راهبردهای ارائه شده بوسیله دولت ائتلافی در سال ۲۰۱۰ به جلوگیری از ادامه دخالت نهادهای اطلاعاتی انگلیس در موارد نقض حقوق بشر کمک کرده اند، صورت نپذیرفته است. انگلیس تعهد خود به توافق بین المللی ممانعت از شکنجه و رفتار تحقیرآمیز، غیرانسانی و بی رحمانه را نقض کرده است. حداقل در دو مورد وزرای مربوطه انگلیسی تصمیمات نامناسب گرفته اند. جک استراو، وزیر خارجه سابق انگلیس، در اکتبر سال ۲۰۰۴ دستور پرداخت "بخش عمده هزینه های" انتقال دو زندانی را صادر کرد.