به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، یک رسانه انگلیسی بامداد شنبه به نقل از چهار منبع مدعی شده کاخ سفید در حال پیشبرد بیجار و جنجال طرحی است که هدف آن احیای طرحی برای ایجاد یک ائتلاف سیاسی - امنیتی میان ۶ عضو شورای همکاری خلیج فارس، مصر و اردن است.
به نوشته خبرگزاری رویترز، یکی از اهداف این طرح که در میان مقامهای کاخ سفید و کشورهای عربی به «تشکیل ناتوی عربی» معروف شده، مقابله با فعالیتهای ایران در منطقه است.
دولت ترامپ امیدوار است در نشستی که فعلاً قرار است ۱۲ تا ۱۳ اکتبر (۲۰ تا ۲۱ مهرماه) در واشنگتن برگزار شود رایزنیهای بیشتری درباره تشکیل این ائتلاف انجام شود. نام ائتلاف موقتاً «ائتلاف راهبردی خاورمیانه» (MESA) برگزیده شده است.
دولت ترامپ بعد از خروج از برجام کارزار همهجانبهای را برای فشار بر ایران آغاز کرده است. کاخ سفید گفته هدف از این فشارها مجاب کردن ایران به حضور پای میز مذاکره و توافقی جدید با این کشور است.
سردار «قاسم سلیمانی»، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز پنجشنبه در واکنش به سیاستها و لفاظیهای ترامپ علیه ایران جدید نبودن تقابلجوییهای آمریکاییها با ایران را یادآوری کرد.
سردار سلیمانی خطاب به رئیسجمهور آمریکا گفت: «تو که سابقه قبل را نداری و به دلیل اینکه فکرت مشغول چیزهای دیگری است فکرت به سوال پرسیدن هم نمیرود، حداقل از سازمانهای اطلاعاتی و امنیتی آمریکا بپرس که قبل از تو هم هیچ کسی نتوانسته علیه ایران کاری انجام دهد.»
کاخ سفید در واکنش به گزارش رویترز تأیید کرده که از چند ماه پیش بر سر تشکیل ائتلاف با متحدانش در منطقه با آنها در حال همکاری است.
یک منبع آمریکایی گفته قبل از سفر سال گذشته ترامپ به ریاض مقامهای عربستانی پیشنهاد بستهای برای همکاریهای امنیتی را مطرح کردند اما طرح تشکیل این ائتلاف در آن زمان به جایی نرسید.
مقامهای برخی از کشورهای عربی دخیل در این رایزنیها در گفتوگو با رویترز گفتهاند از تلاشهای جدید برای احیای طرح مذکور باخبرند.
یک سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید گفت: «MESA در نقش دژی در برابر تجاوزها، تروریسم و افراطگرایی ایران خواهد بود و ثبات را به خاورمیانه بازخواهد گرداند.»
جمهوری اسلامی ایران همواره ادعاهای مقامهای کشورهای غربی درباره حمایت از تروریسم را رد کرده است.
این ادعاها در حالی مطرح میشوند که دولتهای عراق و سوریه بارها نقش ایران در مبارزه با گروههای تروریستی در منطقه را مورد تمجید قرار دادهاند.
از سوی دیگر، گزارشهای منتشر شده حاکی است آمریکا و متحدانش در منطقه از زمان آغاز ناآرامیها در سوریه اصلیترین حامیان شبهنظامیان افراطی و برخی از گروههای تروریستی فعال در این کشور بودهاند.
خبرگزاری رویترز نوشته سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا برگزاری نشست در تاریخ یاد شده برای رایزنی درباره تشکیل این ائتلاف را تأیید نکرد. دیگر منابع مورد استناد این رسانه هم درباره نهایی شدن آن تا میانههای ماه اکتبر تردید ابراز کردهاند.
یک مقام ارشد ایرانی به رویترز گفت: «آمریکاییها و متحدانشان در منطقه به بهانه ایجاد ثبات در خاورمیانه به تنشها دامن میزنند.»
وی تصریح کرد این اقدامات «نتیجهای غیر از گسترش شکافها میان ایران، متحدانش در منطقه و کشورهای عربی تحت حمایت آمریکا نخواهد داشت.»
یک منبع مطلع گفت ایجاد یک سپر دفاع موشکی که رایزنیهای سالهای گذشته آمریکا و کشورهای حاشیه خلیج فارس بر سر آن حاصلی نداشته یکی از اهداف این ائتلاف خواهد بود. آموزش برای ارتقاء ارتشهای این کشور دیگر هدفی خواهد بود که دنبال خواهد شد.