کد خبر:۷۰۵۸۸۳
رئیس نظام صنفی کشاورزی:

وزیر صنعت یا دلالان برای بازار محصولات کشاورزی تصمیم می‌گیرند

رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی کشور گفت: با آنکه قانون تمرکز می‌گوید وزارت جهاد کشاورزی متولی تنظیم بازار محصولات کشاورزی است، عملاً دولت زیرساخت لازم را فراهم نکرده و وزیر صنعت یا دلالان برای این بازار تصمیم می‌گیرند.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، محمدشفیع ملک‌زاده بعد ازظهر امروز در نشست خبری با انتقاد از عملکرد دولت در مورد نحوه تعیین نرخ خرید تضمینی گندم خاطرنشان کرد: در سالی که از سوی رهبر معظم انقلاب سال تولید و حمایت از کالای ایرانی نامگذاری شده مسئولان باید در راستای سربلندی و عزت ایران اسلامی گام بردارند و طبق قانون مصوب مجلس این وظیفه وزارت جهاد کشاورزی است که تا پایان تیرماه هر سال نرخ خرید تضمینی را مشخص کرده و به دولت اعلام کند و شورای اقتصاد نیز تا پایان شهریورماه نرخ نهایی را برای تصمیم‌گیری کشاورزان به جامعه کشاورزی اعلام کند.

وی به صراحت گفت که طی دو سه سال اخیر عملاً دولت و شورای اقتصاد با تأخیر چند ماهه نرخ خرید تضمینی را برخلاف قانون اعلام کرده است و جالب‌تر آنکه سال گذشته حتی ریالی به نرخ خرید تضمینی گندم اضافه نشده است.

ملک‌زاده به عنوان نماینده نظام صنفی کشاورزی کشور به وضعیت خرید تضمینی گندم طی دو سه سال اخیر اشاره کرد و گفت: در سال زراعی ۹۴-۹۵ نرخ گندم ۱۲۷۰ تومان بود که در سال ۹۵-۹۶ با ۲.۲ درصد افزایش به ۱۳۰۰ تومان رسید، در صورتی که در همان سال میزان تورمی که خود دولت آن را اعلام کرد ۹.۵ درصد بود. در سال ۹۶-۹۷ هم ریالی قیمت تضمینی گندم را افزایش ندادند، در حالی که وزارت جهاد کشاورزی پیشنهاد افزایش ۱۰درصدی نرخ گندم را داده بود که این موضوع ضربه سنگینی به بخش کشاورزی کشور وارد کرد.

رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی کشور خاطرنشان کرد: اکثر گندم‌کاران به دلیل شرایط اقلیمی و منابع آب و خاک محکوم به کشت گندم هستند، چرا که ممکن است تخصص کشت محصول دیگری را نداشته باشند و یا محصولات آب‌بر بوده که با توجه به وضعیت آب و اجرای الگوی کشت کشاورزان در کشت برخی محصولات خودداری می‌کنند.

وی در مورد کاهش سطح زیر کشت گندم در کشور و نگرانی نسبت به این محصول در سال‌های آینده هشدار داد و گفت: اگر می‌بینید ۹ میلیون تن برداشت گندم و فروش آن به دولت اتفاق افتاده، به این معنا نیست که سطح زیر کشت کاهش نیافته، بلکه به دلیل استفاده از نهاده‌های مرغوب که میزان بهره‌وری را در هکتار بالا برده و یا افزایش بارندگی در استان‌های غربی کشور از جمله کردستان بوده است که افزایش تولید جبران سطح زیر کشت را کرده است به عنوان مثال رقمی از بذر گندم با نام سیروان بین کشاورزان توزیع کرده‌ایم که از سه تن از هکتار هشت تن برداشت کرده که در شهرستان مرودشت این رقم به ۱۶ تن در هکتار هم رسیده است.

رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی کشور در بخش دیگری از سخنان خود به ضرورت ایجاد سامانه جامعی برای داشتن اطلاعات کامل از میزان بهره‌برداری، تولید و سطح زیر کشت محصولات مختلف کشاورزی از جمله گندم اشاره کرد و افزود: هنوز سامانه جامعی در این حوزه در کشور نداریم و آماری که دولت از سطح زیر کشت یا برداشت گندم می‌دهد، از میزان گندمی است که روانه مراکز خرید می‌شود که بعید نیست، به دلیل زیاده‌خواهی بعضی دلالان مربوط به گندم سال گذشته بوده که فکر می‌کردند امسال قیمت گندم بالا می‌رود.

وی به ایجاد سامانه جامع بهره‌برداری کشاورزی با نام مخفف «سَبَک» توسط نظام صنفی کشاورزی اشاره کرد و گفت: وظیفه اصلی این سامانه هویت‌بخشی است که از تعداد بهره‌برداران نوع بهره‌برداری و میزان تولید حکایت دارد و دیگر براساس خوداظهاری کشاورزان اطلاعاتی ثبت نمی‌شود، بلکه راستی‌آزمایی از طریق جهاد کشاورزی هر منطقه اسناد ملکی کشاورز و کارشناسی براساس نقشه‌های جی‌ای‌اس و یو‌تی‌ام صورت می‌گیرد.

ملک‌زاده از نهایی شدن این سامانه جامع در استان مازندران خبر داد و گفت: کار‌های اجرایی چهار استان دیگر از جمله خراسان رضوی، شمالی، هرمزگان و استان مرکزی نیز در حال انجام است که تا شهریورماه وارد مدار فعالیت می‌شود و استان‌های اصفهان و فارس هم تا پایان سال تکمیل خواهد شد که تمام این سامانه‌ها توسط نظام صنفی کشاورزی به عنوان نماینده بخش خصوصی انجام می‌شود.

وی همچنین در مورد قیمت کارشناسی شده خرید تضمینی گندم برای سال زراعی ۹۷-۹۸ گفت: با توجه به دو تا سه برابر شدن قیمت برخی نهاده‌ها از جمله کود و سم و از جمله افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی هزینه ماشین‌آلات کشاورزی قیمت کیلویی ۱۸۰۰ تومان پیشنهاد می‌شود، اما به شرط آنکه شورای اقتصاد این نرخ را هرچه زودتر و قبل از زمان آغاز کشت اعلام کند تا کشاورز بتواند تصمیم بگیرد.

وی همچنین با انتقاد از اینکه تنظیم محصولات کشاورزی وضعیت مشخصی ندارد، گفت: معلوم نیست این مسئله چه زمانی قرار است حل شود، اگر دولت قانون تمرکز را قبول دارد وزارت جهاد کشاورزی باید زیرساخت لازم را برای اجرای این مهم داشته باشد تا در چند سال آینده شاهد تثبیت قیمت در محصولات کشاورزی باشیم، نه آنکه رئیس کارگروه آرد و نان کشور وزیر صنعت باشد و وزارت جهاد کشاورزی در تعیین محصولات زیرمجموعه‌اش هیچ نقشی نداشته باشد و دلالان در این میان بازار را در دست بگیرند.

رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی کشور افزود: به عنوان مثال سیب درختی را از باغدار کیلویی ۷۰۰ تومان می‌خرند و در بازار ۷ هزار تومان می‌فروشند و فاصله قیمتی از تولید تا مصرف بسیار زیاد است، در حالی که قرار بود تا وزارت جهاد کشاورزی زنجیره ارزش و تولید را راه‌اندازی کند.

ملک‌زاده در مورد آخرین وضعیت پرداخت مطالبات گندم‌کاران هم گفت: امسال ۹ میلیون تن گندم به ارزش حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان از گندم‌کاران خریداری شده که تاکنون ۶۳ درصد آن یعنی چیزی حدود ۷۵۰۰ میلیارد تومان پرداخت شده و بیش از ۴ هزار میلیارد تومان آن تا دو هفته آینده پرداخت خواهد شد.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار