به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، بخش دوم رستهها و تخصصهای نیروی انتظامی را می توایند در این گزارش بخوانید.
بپردازد.
رستهها و تخصصهای نیروی انتظامی
رستههای نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران به هر یک از واحدهای تخصصی این نیرو گفته میشود که اعضای آن در یک زمینه خاص فعالیت میکنند. معمولاً نشانی بر روی یقه همه نظامیها (کارکنان نیروی انتظامی، ارتش، سپاه و ...) دوخته میشود که نشانگر رسته محل فعالیت آن فرد است. البته در مورد اعضای ناجا ممکن است این نشان کمی بالاتر از جیب سمت راست لباس فرد نصب شود.
ناجا دارای سه بخش کلی است، فرماندهی، حفاظت و اطلاعات و بخش عقیدتی سیاسی. بیشتر بخشهای نیروی انتظامی وظیفه امنیتی و نظامی دارند و دارای نیروهای مسلح هستند اما برخی بخشها نیز بیشتر جنبه خدمات اجتماعی و دولتی دارد مانند صدور گذرنامه.
پلیس پیشگیری بزرگترین فرماندهی در ناجا است که مستقیماً فرماندهی کلیه کلانتریها و پاسگاههای انتظامی سراسر کشور، پلیس فرودگاههای کشور، پلیس راهآهن، پلیس خدمات قضایی مستقر در سازمانها و وزارتخانهها، یگانهای امداد شهرستانها، یگانهای حفاظت سازمانهای صداوسیما، زندانها و تعزیرات حکومتی، میراث فرهنگی و گردشگری، حفاظت از محیط زیست، جنگلبانی و منابع طبیعی را عهدهدار مباشد.
*فرماندهی پلیس پیشگیری ناجا
*پلیس راهنمایی و رانندگی (راهور) پلیس راهنمایی و رانندگی کلانشهرها و شهرستانها، پلیس راه
*پلیس آگاهی ادارات مبارزه با جرایم خاص، سرقت، جنایی، و اداره مبارزه با قاچاق کالا و ارز
*پلیس مبارزه با مواد مخدر که وظیفه آن مبارزه با مواد مخدر در کشور و خرید و فروش آن و کشف باندهای بزرگ تا خرده فروشان مواد مخدر است.
*پلیس اطلاعات و امنیت عمومی (پاوا) با وظیفه جمعآوری اطلاعات و اخبار سیاسی و همچنین شناسایی باندهای قاچاق اسلحه به صورت آشکار و غیرآشکار با لباس غیررسمی و به صورت شخصی انجام وظیفه میکند. نام سابق این بخش از نیروی انتظامی، معاونت اطلاعات ناجا بود. همچنین فرماندهی پلیس دیپلماتیک، پلیس گذرنامه، پلیس مهاجرت و اتباع خارجی، و همچنین اداره نظارت بر اماکن عمومی از زیرمجموعههای پلیس اطلاعات و امنیت عمومی ناجا میباشند.
*پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات (فتا) در گذشته رسیدگی به جرایم مربوط به رایانه و فضای مجازی در اختیار اداره مبارزه با جرایم خاص و رایانهای پلیس آگاهی ناجا بود که در دهه ۹۰ با تشکیل پلیس فتا، این فرماندهی رسیدگی که جرایم مربوط به حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات و فضای مجازی را عهدهدار شد.
*فرماندهی مرزبانی (در استانهای ساحلی بصورت فرماندهی دریابانی) وظیفه حفظ و نگهداری میلهای مرزی و سازماندهی امور مرزنشینان فعال است.
*پلیس بینالملل (اینترپل) (واحد بینالملل نیروی انتظامی)
*هوا ناجا (واحد هواپیمایی نیروی انتظامی)
*یگان ویژه (کنترل اجتماعات، جلوگیری و مقابله با اغتشاشات، حفاظت سواحل، حفاظت ورزشگاهها، واحدهای ویژه رهایی گروهان و عملیات ویژه معروف به «نوپو» - نیروهای ویژه پاسدار ولایت)
یگان امداد (یگانهای امداد بصورت مستقیم تحت امر فرماندهی انتظامی شهرستان خود عمل میکنند. از نظر چارت سازمانی فرماندههای این یگانها با نظر مستقیم فرماندهی پلیس پیشگیری انتخاب میشوند)لازم است ذکر شود در ساختار ناجا، یگان امداد بصورت کشوری و ناحیهای (استانی) وجود ندارد
*سازمان وظیفه عمومی ناجا (وظیفه تقسیم نیروهای وظیفه بین نیروهای مسلح ایران را بر عهده دارد)
*سازمان عقیدتی سیاسی ناجا (ساعس ناجا)
*ریاست سازمان عقیدتی سیاسی ناجا بر عهده حجتالاسلام و المسلمین بهرامی میباشد
*سازمان حفاظت اطلاعات ناجا (ساحفا ناجا)
*بازرسی ناجا (۱۹۷)این یگان مسولیت رسیدگی به شکایات،جرایم،انتقادات و پیشنهادات از عملکرد کارکنان و سازمان ناجا را دارد و ریاست بازرسی ناجا را سردار سرتیپ دوم پاسدار محرم مجرد عهدهدار میباشد
*دژبان کل ناجا (فرماندهی پلیس حفاظت از شخصیتها نیز از ردههای زیرمجموعه دژبان ناجا میباشد)
*دانشگاه علوم انتظامی امین (دانشکده افسری پلیس)
*معاونت نیروی انسانی ناجا
*معاونت عملیات ناجا (مرکز فوریتهای پلیسی ۱۱۰ توسط این معاونت کنترل و فرماندهی میشود)
*معاونت فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)
*معاونت پارلمانی و امور مجلس
*معاونت اجتماعی ناجا
*معاونت بهداشت، امداد و درمان ناجا (بهداد ناجا)
*مرکز مطالعات راهبردی ناجا
همچنین در هر یک از استانهای کشور ستاد فرماندهی انتظامی استان مستقر است که وظیفه انجام امورات انتظامی و مربوطه در آن استان را بر عهده دارد.
رسته بهداری
رسته عقیدتی سیاسی
رسته فناوری اطلاعات
رسته فرماندهی و ستاد
رسته مخابرات
رسته مرزبانی
رسته فرماندهی مهندسی
رسته هنری
رسته هوایی
رسته یگان ویژه
بخش اول رستهها و تخصصهای نیروی انتظامی را در اینجا بخوانید