یک کارشناس حقوق بین الملل گفت: تعجب میکنم که چرا براساس برجام برای تخطی از متن برجام به مسیر مندرج در این توافق نامه مراجعه نشده؟ اگر مسیر جبران خسارت در برجام ناکافی است دوستان توضیح دهند و اگر نه چرا به مسیر دیگری مراجعه میکنند؟
مسعود اخوان فرد، کارشناس حقوق بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص برگزاری نخستین جلسه استماع شکایات ایران از آمریکا که امروز در دادگاه لاهه با محوریت نقض برجام و نقض قطعنامه ۱۹۵۵ برگزار میشود، گفت: بین ایران و آمریکا معاهدات مختلفی از قدیم به ویژه پس از کودتای ۲۸ مرداد ۳۲ منعقد شده است که یکی از آنها موسوم به معاهده مودت است که در سال ۱۹۵۵ میلادی یا ۱۳۳۴ شمسی منعقد شد.
وی افزود: در این معاهده تاکید میکند که طرفین به منافع یکدیگر تعرضی نمیکنند و در جهت منافع یکدیگر وارد میشوند، اما مصداق بارز نقض این معاهده در جریان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران بود که آمریکا برعکس این معاهده به سکوهای نفتی جمهوری اسلامی حمله کرد.
اخوان فرد ادامه داد: براین اساس این اقدام آمریکا منجر به گشایش پروندهای در دادگاه لاهه علیه ایالات متحده شد که نتیجه حقوقی آن به نفع ایران، اما در عمل یک دلار هم به حساب جمهوری اسلامی واریز نشد.
این کارشناس حقوق بین الملل در خصوص برگزاری جلسه امروز در دادگاه لاهه نیز گفت: در این خصوص نیز باید به رویه عمل شده تا به امروز مراجعه کرد. آمریکاییها دائما در مقابل ایران نقض عهد میکنند که نمونههای آن معاهده الجزایر، معاهده ۱۹۵۵ و آخرین آن توافق نامه برجام است.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی در مقابل این دشمن بدعهد باید در هر گام واکنش قوی تری اتخاذ میکرد، اما متاسفانه این واکنش روز به روز ضعیفتر شده است.
اخوان فرد با بیان اینکه اعتماد به کفار یعنی آمریکا و اروپا مطابق متن قرآن نتیجهای از پیش معلوم شده دارد، گفت: البته آرزو میکنیم پرونده مفتوح شده برای ایران در دادگاه لاهه منافعی برای کشورمان به دنبال داشته باشد.
این کارشناس حقوق بین الملل تصریح کرد: مجموعه دادگاه بین المللی لاهه با وجود ۱۵ قاضی که مخالف ایدهها و افکار جمهوری اسلامی هستند و یک سویه به نفع آمریکا عمل میکنند خیلی قابل اتکا نبوده و نخواهد بود.
وی تصریح کرد: من به عنوان یک حقوقدان تعجب میکنم که چرا براساس برجام برای تخطی از متن برجام به مسیر مندرج در این توافق نامه مراجعه نشده اگر مسیر جبران خسارت در برجام ناکافی است دوستان توضیح دهند و اگر کافی است چرا به مسیر دیگری مراجعه میکنند.
اخوان فرد در پایان خاطرنشان کرد: به نظر نمیرسد نتایج به دست آمده از دادگاه لاهه چندان برای جمهوری اسلامی ملموس و قابل توجه باشد و حتی پرداخت بخشی از حقوق جمهوری اسلامی نیز از این مسیر متصور نخواهد بود.