گسترش مراکز مشاوره و حضور روانشناسان بالینی در دانشگاه میتواند برای مقابله با آسیبهای اجتماعی و بهبود سلامت روان دانشجویان تاثیرگذار باشد.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، معصومه شمسینی؛ روز ۱۸ مهرماه به نام روز سلامت روان نامگذاری شده است. سلامت روان دانشجویان موضوع مهمی است که خوشبختانه در سالهای اخیر در دانشگاهها به آن توجه ویژه میشود.
روانشناسان معتقد هستند که دانشجویان به دلیل قرار گرفتن در مرحله انتقالی زندگی، ممکن است با آسیبهایی مواجه شوند که باید مورد توجه جدی مراکز مشاوره قرار بگیرند. دانشگاه ایلام چندی پیش نشست تخصصی چالشها و راهکارهای ارتقاء سلامت روان در استان ایلام (علل، راهکارها و اقدامات) را با حضور اساتیدی از دانشگاههای ایلام، دانشگاه علوم پزشکی و دانشگاه آزاد ایلام، صاحب نظران و مسئولان اجرایی در دانشگاه ایلام برگزار کرد.
نعمتی، معاون فرهنگی دانشگاه ایلام در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو با اشاره به برگزاری این نشست، گفت: این نشست با همت معاونت پژوهشی دانشگاه ایلام برگزار شد و در آن متخصصان روانپزشکی و روانشناسی از دانشگاههای ایلام، دانشگاه آزاد و دانشگاه علوم پزشکی ایلام حضور داشتند و تصمیمها و برنامههایی در حوزه سلامت روان دانشجویان گرفته شد.
نعمتی با اشاره به برنامههای ویژه سلامت جسم و روان دانشجویان در این دانشگاه اظهار داشت: ما از نظر پالایش سلامت جسم و روانچند برنامه ویژه دانشجویان ورودی جدید داریم. سال گذشته نیز مرکز مشاوره و تربیت بدنی دانشجویان برنامههایی برای پالایش دانشجویان در حوزه سلامت جسمانی و روان آنها انجام داد و کلیه دانشجویان موظف به حضور در این مراکز شدند و تحت نظر متخصصان و روانشناسان قرار گرفتند.
البته در این بین توجه به مشکلات دانشجویان خوابگاهی اهمیت بیشتری دارد. معاون فرهنگی دانشگاه ایلام در این خصوص گفت: سال گذشته برخی دانشجویان که دارای مشکلات خانوادگی هستند به مرکز مشاوره و روانشناس معرفی شدند و امسال نیز این برنامه را در خوابگاههای دانشجویی اجرا میکنیم و در خوابگاه، مشاور و متخصص روانشناسی حضور دارد.
بیشترین عاملی که میتواند دانشجویان را از نظر سلامت روان به مخاطره بیاندازد، بی انگیزگی و عدم اطمینان از آینده است.
نعمتی در رابطه با مهمترین عواملی که میتواند دانشجویان را از نظر سلامت روان به مخاطره بیندازد، افزود: بیشترین عامل بی انگیزگی، دانشجویان و عدم اطمینان از آینده است. این تهدید، جدی است و منجر به ایجاد افسردگی دانشجویان به ویژه در زندگی آینده آنها میشود.
برگزاری برنامههایی در جهت افزایش نشاط دانشجویان میتواند در جهت مقابله با افسردگی نقش داشته باشند. معاون فرهنگی دانشگاه ایلام با اشاره به برنامههای معاونت فرهنگی و معاونت دانشجویی دانشگاه ایلام برای مقابله با تهدیدهای که پیش روی دانشجویان وجود دارد، گفت: مرکز مشاور دانشگاه برای حفظ سلامت جسم و روان دانشجویان برنامههایی دارد و همچنین برنامههای فرهنگی با حضور کانونها و تشکلهای دانشجویی در این دانشگاه برگزار میشود.
نعمتی با اشاره به نقش فعالیتهای اجتماعی دانشجویان و پیشگیری از روی آوردن دانشجویان به آسیبهای اجتماعی که تهدید جدی برای آنها است، خاطرنشان می کند: برنامههای کانونهای نماز، قرآن و عترت، تئاتر و برنامههای مناظره دانشجویی از جمله برنامههایی است که معاونت فرهنگی دانشگاه ایلام برای ایجاد روحیه و نشاط دانشجویان در دانشگاه دارد.
علی اکبری، رئیس دانشگاه ایلام نیز معتقد است که برای مقابله با آسیبهای اجتماعی باید بصورت جمعی کار کنیم و با گفتگو و تعامل، اختلافات و تنشها را کم کرد و کنار گذاشت، تا زمینه همدلی و همراهی در انجام تحقیقات علمی فراهم گردد.
توجه به سلامت روان دانشجویان یکی از برنامههای است که رسالت و وظیفه مهم دانشگاه است
وی با تاکید بر نقش دانشگاه بر موضوع سلامت روان افراد جامعه اظهار داشت: نباید نا امیدی را در جامعه پمپاژ کنیم، بلکه با پذیرش اینکه کاستیها و آسیبها وجود دارد، به جامعه امید دهیم و به دنبال راهکار و حل مسئله باشیم و از تمام ظرفیتهای موجود در این زمینه استفاده کنیم. دانشگاه جایی است که مسئولین اجرایی و مردم به اطمینان به آن رجوع کنند و این امر نیازمند گفتمان سازی، در کنار هم بودن، تلاش صادقانه و عالمانه و تبیین درست مسائل است.
عدالتی، معاون دانشجویی دانشگاه آزاد ایلام نیز در گفتگویی با خبرنگار خبرگزاری دانشجو، با اشاره به اهمیت موضوع سلامت روان دانشجویان میگوید که شرایط اقتصادی هم میتواند تهدیدی برای دانشجویان باشد. توجه به سلامت روان دانشجویان یکی از برنامههای است که رسالت و وظیفه مهم دانشگاه است و گسترش مراکز مشاوره و حضور روانشناسان بالینی در دانشگاه میتواند برای مقابله با تهدید سلامت روان دانشجویان تاثیرگذار باشد.