کارشناس مسائل خاورمیانه گفت: اتفاقی که برای این روزنامه نگار عربستانی افتاد برای هر کشور دیگر رخ داده بود با واکنش جدی آمریکاییها مواجه میشد، منتهی ...
حسن ملکی، کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص مخالفت عربستان با ورود نیروهای ترکیه به منزل سرکنسول سعودی و به جهت روشن شدن مسئله ناپدید شدن روزنامه نگار سعودی گفت: تناقضات رفتاری آمریکایی در طی سالهای گذشته در ارتباط با عربستان مسجل است عربستان به عنوان یکی از بزرگترین ناقضین حقوق بشر در افکار عمومی شناخته شده است، اما دولت آمریکا هیچ گاه اقدامی علیه این کشور انجام نمیدهد.
وی با بیان اینکه این رویه دولتهای آمریکا در برابر متحدین آنها محسوب میشود و ارتباطی به جمهوری خواه و دموکرات ندارد، گفت: اتفاقی که برای این روزنامه نگار سعودی افتاد پیچیده است، چون در شرایط کنونی دولت آمریکا در قبال این موضوع سکوت میکند، اما در عین حال اعلام میکند پیگیر موضوع هستیم و از طرف دیگر نوع رفتار ترکها هم نشان میدهد که به طور مشخص به دنبال اخذ امتیاز از آمریکا و عربستان هستند.
ملکی با بیان اینکه آمریکاییها در قبال سیاستهای عربستان سکوت هدفمند میکنند، گفت: اتفاقی که برای این روزنامه نگار عربستانی افتاد به تبع آن برای هر کشور دیگر رخ داده بود با واکنش جدی آمریکاییها مواجه میشد.
این کارشناس مسائل خاورمیانه افزود: ایالات متحده همواره شوی حمایت از طیف روزنامه نگاران را مطرح میکند. حمایت از روزنامه نگارانی که مخالف دولت خود قلم میزنند و این اتفاق اگر در خصوص کشوری مثل ایران میافتاد شاهد اقدامات ظالمانه آمریکا در تحریم و تهدید بودیم.
وی تصریح کرد: این اتفاق در کنسولگری عربستان در ترکیه رخ داده و به طور طبیعی باید تبدیل به یک فاجعه حقوقی برای عربستان باشد که مکانی که باید امنیت آن توسط عربستان حفظ شود گرفتار چنین اتفاقی میشود.
ملکی تصریح کرد: این اتفاق میتواند در دنیا جنجال بزرگی به پا کند، اما از یک طرف دلارهای نفتی عربستان و از طرف دیگر حمایتهای آمریکا جلوی این فاجعه را میگیرد.
این کارشناس مسائل خاورمیانه ادامه داد: آمریکاییها میدانند که بن سلمان برای اجرای سیاستهای دیکته شده از سوی کاخ سفید با چالشهای زیادی مواجه است و برای عبور از دوران سنتی به دوران مدرن از یک سو باید پشت پا به رویههای گذشته کشورداری در عربستان بزند و از سوی دیگر باید پاسخ بسیاری از مخالفین را بدهد که افراد پرنفوذی محسوب میشوند و تفکرات اخوانی دارند، اما در این بین آمریکا به دنبال ایجاد یک فضای آرام برای بن سلمان است.
وی خاطرنشان کرد: بر همین اساس و در شرایط فعلی اگر آمریکاییها بخواهند در خصوص این اقدام اعلام موضع پرقدرتی داشته باشند در روند فعالیتهای بن سلمان خلل ایجاد میکنند.
ملکی با اشاره به اینکه از منظر دیگر این اتفاق سیاستهای آمریکا از جنبه حقوق بشری را زیر سوال میبرد گفت: آمریکا یکبار از نقض حقوق بشر در عربستان صحبت میکند و از سوی دیگر از کشوری که امروز در حوزه سیاسی آن را ژاندارم خود در منطقه و پیاده ساز تصمیمات آمریکا در خاورمیانه میداند، دفاع میکند.
این کارشناس مسائل خاورمیانه در پایان خاطرنشان کرد: بر این اساس باید صبر کرد و منتظر واکنشهای دیگر به این سناریو بود البته ایران هم نباید با سرعت موضع گیری کند، چون این اتفاق از پیچیدگیهای زیادی برخوردار است و ما نباید گرفتار برخی جوزدگیهای رسانهای شویم.