یک کارشناس مسائل رسانه و خاورمیانه گفت: دیگر روی بن سلمان به عنوان یک پادشاه در عربستان نمیتوان حساب باز کرد. محمد بن نایف خالد بن سلمان و احمد بن عبدالعزیز به عنوان گزینههای جانشین بن سلمان محسوب میشوند.
حسن عابدینی، کارشناس مسائل رسانه و خاورمیانه در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص اتحاد کشورهای غربی در محکومیت عربستان در ماجرای قتل خاشقجی و اینکه آیا این اتفاق میتواند منجر به برکناری بن سلمان باشد، گفت: تاریخ عربستان را میتوان به دو قسمت تبدیل کرد قبل از قتل خاشقجی و بعد از قتل او.
وی افزود: در شرایط فعلی محمد بن نایف خالد بن سلمان و احمد بن عبدالعزیز گزینههایی هستند که به عنوان جانشین بن سلمان محسوب میشوند و خالد بن سلمان گزینهای است که شورای بیعت عربستان در حال بیعت گرفتن برای اوست تا ولیعهد دوم باشد.
عابدینی افزود: نکته جالب این است که در حالی که ولیعهد اول تنها ۳۳ سال دارد و وقتی ولیعهدی چنین جوان است منطقی و مرسوم نیست که ولیعهد دوم انتخاب شود ولیعهد به طور معمول در قانون عربستان زمانی انتخاب میشود که ولیعهد پیر و مریض است نه بن سلمان که حداقل احتمال مردنش وجود ندارد.
این کارشناس مسائل رسانه و خاورمیانه با اشاره به اینکه در حال حاضر اروپا بر روی گزینه احمد بن عبدالعزیز به جمع بندی رسیده است، گفت: استنباط من این است که دیگر روی بن سلمان به عنوان یک پادشاه در عربستان نمیتوان حساب باز کرد.
وی تصریح کرد: ولیعهد جدید در عربستان هر کس که باشد قطعا منطقیتر از بن سلمان است، چون وی شخصیتی مغرور و بلند پرواز و کم سواد است و، چون در دوران قبل از ولیعهدی به شدت توسط عموزادههای خود تحقیر میشد در حقیقت این سالها به دنبال انتقام گیری از عموها و عموزادههای خود بود.
عابدینی ادامه داد: بنابراین امکان فشار بر روی این قضیه و جابه جایی بن سلمان اصلا بعید نیست، چون همان طور که گفتم در کاخ عربستان نیز مفتیهای سعودی با او مشکل دارند.
این کارشناس مسائل رسانه و خاورمیانه با اشاره به طرحی به نام ۲۰۳۰ گفت: این طرح که ابر پروژههایی را در عربستان دنبال میکند که این کشور را به کشور هایتکنولوژی تبدیل کند و ایده آن از طرف بن سلمان بوده است، اما مشکلات زیادی در این کشور ایجاد کرده است یکی از مواردی است که باعث شده سعودیها دل خوشی از آن نداشته باشند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا آمریکا در برابر این تغییر و جابه جایی در عربستان مقاومت نخواهد کرد؟ گفت: آمریکاییها کلا در روابط بین الملل شخصیتی واقع بین دارند وقتی در میدان دیدند روند به ضرر آنها تمام میشود همیشه عقب نشینی میکنند.
عابدینی افزود: آنها آدمهای پایبند به اخلاق نیستند و درست شبیه آنچه در قبال شاه ایران، انور سادات یا حسینی مبارک انجام دادند یعنی وقتی دیدند این مهره ها، مهرههای سوختهای هستند پشت شان را خالی کردند.
این کارشناس مسائل رسانه و خاورمیانه ادامه داد: آنها تعهد دائمی به هیچ کس نمیدهند و به جای اینکه قائل به شخص باشند قائل به منافع ایالات متحده هستند.