همزمان با هفته پیشگیری از مسمومیتها واحد تحقیق و توسعه معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ضمن هشدار نسبت به خطرناک بودن مسمومیت با قارچهای سمی، بر مشکل بودن تشخیص قارچ سمی و غیرسمی از روی ظاهر آن تاکید کرد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، در این مطلب درباره چگونگی انتخاب قارچ مناسب برای مصرف، آمده است: «از مصرف قارچهای خودرو و جمع آوری شده توسط افراد عادی یا قارچهایی که به صورت فلهای عرضه میشوند، خودداری شده و تنها از قارچهای تولیدی توسط مراکز مجاز که در بستهبندیهای دارای مجوز هستند، استفاده شود.
بر خلاف باور عموم تشخیص قارچ سمی از غیر سمی کار سادهای نیست. تشخیص و افتراق انواع قارچهای سمی از انواع غیرسمی، امری علمی است و تنها بر اساس آزمایشهای تخصصی گیاه شناسی و شیمیایی و توسط متخصصان و کارشناسان مجرب امکان پذیر است. همچنین امکان شناسایی آنها تنها بر اساس خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، مزه، قوام یا محل رویش توسط افراد عادی امکان پذیر نیست؛ بنابراین به توصیههای برخی از افراد عادی در تشخیص انواع سمی از انواع غیر سمی قارچ توجه نکنید.
لازم به ذکر است مصرف قارچها توسط پرندگان و سایر جانوران اهلی و وحشی نشان دهنده غیرسمی بودن قارچ برای انسان نیست. هرگز قارچها را به صورت خام و به مقدار زیاد مصرف نکنید. حتی برخی از سموم موجود در قارچها از جمله سم آماتوکسین عامل سمیت کبدی و کلیوی مقاوم به حرارت بوده و فرآیندهای آماده سازی غذا مانند کباب کردن، آب پز کردن، سرخ کردن، بخار پز کردن قادر به تخریب آنها نیست. پس قدم اول انتخاب قارچ سالم و غیر سمی و سپس نحوه مصرف صحیح است.
هنگام بروز مسمومیت نیز انتقال سریع فرد به یک مرکز درمانی تخصصی مسمومیتها، امکان درمان موفقیت آمیز را افزایش میدهد و هر گونه تاخیر در این امر سبب افزایش احتمال شکست درمان و حتی مرگ بیمار میشود؛ بنابراین هر چه سریعتر بیمار را به مرکز درمانی تخصصی سم شناسی بالینی و مسمومیتها منتقل کنید.»