از دیدگاه بسیاری از کارشناسان، جلوگیری از عرضه نفت از ایران موجب بالا رفتن بهای نفت خام میشود و اقتصاد دنیا از آن آسیب خواهد دید و این به نفع کشورها نیست.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، از دیدگاه بسیاری از کارشناسان، جلوگیری از عرضه نفت از ایران موجب بالا رفتن بهای نفت خام میشود و اقتصاد دنیا از آن آسیب خواهد دید و این به نفع کشورها نیست. چرا که ایران ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه معادل ۳.۹ درصد از عرضه نفت دنیا را در اختیار دارد و به آسانی کشور دیگری نمیتواند جایگزین ایران شود. پس از درخواست آمریکا از مشتریان نفت ایران برای به صفر رساندن میزان خرید نفت، زمزمههای معافیت آمریکا به برخی کشورها به گوش میرسد.
بلومبرگ با استناد به گفته یکی از مقامات آمریکایی خبر داد: دولت آمریکا موافقت کرده که به هشت کشور از جمله متحدان نزدیک خود مانند کره جنوبی و ژاپن و همین طور هند اجازه دهد که پس از اعمال دور دوم تحریمها بر ایران در هفته آینده، به خرید نفت از ایران ادامه دهند.
به نقل از رویترز، بزرگترین مشتریان نفتی ایران که همگی در آسیا هستند به دنبال معافیت از تحریمها بودند تا به آنها اجازه دهند مقداری از نفت ایران را خریداری کنند.
بلومبرگ خبر داد کره جنوبی و ژاپن که از متحدان نزدیک آمریکا هستند و همینطور کشور هند که به طور قابل ملاحظهای به تامین شدن از طرف ایران احتیاج دارد مورد اغماض از تحریمها واقع شدهاند و افزون بر این انتظار میرفت لیستی از تمام کشورهایی که از این تحریمها معافیتهایی شامل حالشان میشود در روز دوشنبه منتشر شود.
یکی از مقامات چینی به رویترز گفت: مذاکرات با دولت آمریکا ادامه دار بود و انتظار میرفت نتیجهای در طی چند روز آینده به دست بیاید.
کلیتون آلن، تحلیلگر هیت سکیوریتیز در یادداشتی در روز جمعه گفت: ما فکر میکنیم ترامپ با این موافقت کرد که چین هم مشابه دستورالعملی که هند و کره جنوبی دریافت کردهاند، میزانی واردات داشته باشد.
آلن همچنین در این باره گفت: ایالات متحده آمریکا ممکن است از اعمال این معافیتها برای به تعویق انداختن جریان اجرایی شدن استفاده کند، اما این معافیتها نامحدود نخواهند بود.
رویترز پیش از این نوشته بود: به نظر میآید آمریکا قصد دارد نسبت به همپیمانان خود در زمینه تحریمهای علیه ایران، نرمش به خرج دهد.
این خبرگزاری انگلیسی در پی اظهارات جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا نوشت، به نظر میآید که آمریکا قصد دارد همزمان با اعلام بخش دوم تحریمهای علیه ایران، نسبت به مشکلات همپیمانان خود نرمش به خرج دهد.
بولتون در این باره گفته بود:واشنگتن با اعمال تحریمها علیه ایران به دنبال تحت فشار قرار دادن این کشور است، اما نمیخواهد به متحدان آمریکا که به این نفت وابسته هستند، لطمه بزند. روزنامه هندی اکونومیک تایمز به تازگی گزارش داد که آمریکا با معافیت شرکتهای نفتی هند از تحریمهای ایران موافقت کرده است.
مشاور امنیت ملی آمریکا در ادامه بیان کرد: دولت این مسئله را درک میکند که برخی کشورهای به لحاظ ژئوپولتیک نزدیک به ایران و دیگر کشورها قادر نباشند تا واردات نفت از ایران را بهطور سریع قطع کنند. به همین دلیل آمریکا در نظر دارد هنگام شروع بخش دوم تحریمها برای این کشورها استثنا قائل شود.
همچنین وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه روز جمعه در کمیسیون برنامه و بودجه پارلمان این کشور درباره معافیت آنکارا از تحریم نفتی ایران گفته است: «برخی شنیدهها حاکی از این موضوع است، اما در این رابطه ابلاغیه کتبی دریافت نکردهایم.»
ترکیه پیش از این از آمریکا خواسته بود برای چند ماه از تحریمهای نفتی علیه جمهوری اسلامی معاف شود. دونمز میگوید شواهد حکایت از درستی خبر معافیت هشت کشور، از جمله ترکیه از تحریم خرید نفت ایران دارد و آنکارا منتظر دریافت ابلاغیه کتبی این معافیت است.
مقامات ارشد آمریکایی در ماههای اخیر در سفر به کشورهایی که خریداران عمده نفت ایران محسوب میشوند تلاش کردهاند آنها را به توقف کامل یا کاهش قابل توجه مبادلات تجاری با جمهوری اسلامی ترغیب کند.
برخی از ناظران معتقدند با توجه به پایبندی چین، روسیه و سه کشور اروپایی (بریتانیا، فرانسه و آلمان) به توافق هستهای و نگرانیهایی که در خود آمریکا نیز نسبت به افزایش قیمت نفت درصورت کاهش شدید صادرات ایران وجود دارد، فروش نفت این کشور، هر چند کمتر از گذشته ادامه داشته باشد.
از سویی دیگر علی کاردر مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اینکه آمریکا با معافیت هشت کشور از تحریمهای نفتی ایران موافقت کرده است، گفت: این موضوع روشن است که نمیتوان نفت ایران را از بازار خارج کرد.
علی کاردر معاون وزیر نفت درمورد ساز و کار دریافت پول نفت از هشت کشور اظهار کرد: در این زمینه بانک مرکزی کار میکند و به وزارت نفت مربوط نمیشود. این روابط را باید در بانکهای مرکزی کشورها تنظیم کنند.
معاون وزیر نفت در پاسخ به اینکه این معافیتها دائمی خواهد بود یا موقتی است؟ گفت: هنوز مشخص نیست. باید مذاکره کنیم تا نتایج مشخص شود.
معاون وزیر نفت با تاکید بر اینکه آمریکا قصد داشت صادرات نفت ایران را به صفر برساند، افزود: آمریکا وضعیت بازار را میفهمد. این موضوع روشن است که نمیتوان نفت ایران را از بازار خارج کرد.
بر اساس این گزارش، بلومبرگ با استناد به گفته یکی از مقامات آمریکایی اعلام کرد که دولت آمریکا موافقت کرده که به هشت کشور از جمله متحدان نزدیک خود مانند کره جنوبی و ژاپن و همین طور هند اجازه دهد که پس از اعمال دور دوم تحریمها بر ایران در هفته آینده، به خرید نفت از ایران ادامه دهند.