به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو،این هم از حکایتهای مضحک این روزهاست که سوئیفت خودش از اقدام خودش در قطع دسترسی بانکهای ایرانی به پیامرسان این شبکه در تبعیت از تحریمهای آمریکا ابراز تأسف کرده است.
بهموازات این ماجرا، اتحادیه اروپا هم بهظاهر در اعلام حمایت از ایران و دلگرمی دادن به دولت ضمن ابراز همدردی و تأسف از این موضوع و غیرقابلقبول خواندن اقدام آمریکا در بازگرداندن تحریمها وعده داد که تلاشهایش را برای حفظ برجام تشدید خواهد کرد.
سخنگوی موگرینی بدون آنکه به دلایل تأخیر و وقتکشی در اعلام و اجرای سازوکار تبادل مالی با ایران (spv)اشاره کند، فعال کردن قوانین مسدودسازی در برابر تحریمهای آمریکا را بهعنوان اقدام ویژه اتحادیه اروپا در حمایت از ایران عنوان کرده است.
با این حال ماهیت و وضعیت اجرایی کانال ویژه ارتباط مالی با ایران که اتحادیه اروپا وعده آن را داده بود، کماکان مبهم و نامعلوم است.
قرار بود spv تا اوایل آبان ماه و پیش از آغاز دور دوم تحریمهای آمریکا اجرایی شود، اما محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه در گفتوگو با خبرگزاری کیودو ژاپن در تاریخ ۱ آبان ماه، اظهار داشت: سازوکار ویژه اتحادیه اروپا باید قبل از اعمال تحریمهای مذکور در 13 آبان ماه عملیاتی شده باشد.
ولی چند روز مانده به این موعد رویترز به نقل از چند دیپلمات اروپایی اعلام کرد که این سازوکار در 4 نوامبر بهطور نمادین شروع به کار خواهد کرد و تا اوایل سال میلادی 2019 عملیاتی نخواهد شد.
اما همین وعده هم محقق نشد و حالا روزبهروز و هفتهبههفته رونمایی از این کانال تبادل مالی و ماهیت آن به زمانی نامعلوم در آینده نزدیک موکول میشود. آیندهای که فرا نمیرسد.
این در حالی است که با آغاز تحریمهای نفتی، بانکی، بیمهای و کشتیرانی علیه ایران هر روز تأخیر در اجرای این سازوکار، موجب هفتهها و شاید ماهها تأخیر، نابسامانی و تراکم کارها و در نتیجه تأثیرات منفی بر تجارت کشور خواهد شد.
یک دیپلمات به رویترز گفت: «ما نیاز داریم به ایرانیها نشان دهیم که برای حفظ برجام در حال کار هستیم تا آنها را در برجام نگه داریم».
تأسفبارتر اینکه مسئولان پرونده مذاکرات هستهای و برجام هم همسو با کشورهای اروپایی در مقام توجیه این تأخیر بیدلیل برآمدهاند. عراقچی و ظریف پیچیدگیهای فنی و سیاسی را دلیل این تأخیر عنوان میکنند. اما به گفته یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس این سؤال را باید از این مسئولان پرسید که ایجاد یک کانال ایزوله تبادل مالی با ایران پیچیدهتر است یا اعمال تحریمهای آمریکا در سطح بینالمللی علیه کشورمان؟ و چگونه است که آمریکاییها در موعد مقرر تحریمهای خود را اجرایی کردند، اما دولت باوجوداینکه از ماهها قبل خبر داشت تحریمها چه زمان اجرا میشود، در مورد این پیچیدگیهای حقوقی و فنی چارهاندیشی نکرده است؟
این در حالی است که ناصر همتی، رئیسکل بانک مرکزی گفته بود تحریمهای اعلامشده قبلاً توسط بانک مرکزی پیشبینیشده و برنامهریزی برای شرایط مختلف، حتی برای مواردی فراتر از این تحریمها و جایگزینهای سوئیفت نیز انجامگرفته است.
اما ظریف در گفتوگویی رادیویی با بیان اینکه اروپاییها نتوانستند به تعهداتشان عمل کنند، اظهار داشت: در تماس ساعتی با اروپاییها هستیم و به آنها فشار میآوریم تا تعهداتشان را اجرا کنند.