دبیر شورای صنفی دانشگاه صنعتی شاهرود در مراسم روز دانشجو خطاب به رئیسجمهور گفت: به چه امید در این کشور بمانیم؟. جناب دکتر آیا تعداد دانشجویان فارغ التحصیل دکترای بی کار را میدانید؟
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، احمدرضا زراعتی، دبیر شورای صنفی دانشگاه صنعتی شاهرود در مراسم گرامیداشت روز دانشجو که با حضور رئیسجمهور برگزار شد، گفت: ما به عنوان شورای صنفی فریاد حق طلبی دانشجو هستیم. فارغ از هر جناح سیاسی معتقد به نظام و رهبری حقوق دانشجویان را دنبال میکنیم.
متن کامل سخنرانی به شرح ذیل است:
با سلام و خیر مقدم خدمت رئیس جمهور جناب آقای روحانی و هیأت همراه
جناب رئیس جمهور ما به عنوان شورای صنفی نه فقط صدای دانشجو، بلکه فریاد دانشجو هستیم، فریاد حق طلبی و عدالت خواهی، ما در فضای دانشگاهها بدور از هر جناح و طیف سیاسی فعالیت میکنیم و به عنوان دانشجویان معتقد به نظام و رهبری، حقوق مسلم دانشجویان در عرصههای مختلف را مطالبه می کنیم؛ و به عنوان شورای صنفی دانشجویان هدف و رسالتمان پر رنگ نمودن نقش مشورتی دانشجویان در مراحل برنامه ریزی و اجرای فعالیتهای مرتبط با دانشجو در دانشگاه هاست.
و اما چند نکته و مطالبه که میبایست پیگیری شود:
آقای روحانی؛ وزارت علوم به سمت پولی سازی تحصیل در دانشگاههای دولتی قدم برمیدارد، به گونهای که روز به روز به ظرفیت دانشجویان شبانه اضافه می شود و از سنوات مجاز تحصیلی دانشجویان روزانه کاسته می شود و این خلاف قانون است که در آن تحصیل رایگان را حق مردم بر دولت می داند؛ و چرا وزارتخانه با بخشنامههای مبهم و چند پهلو مطالبات دانشجویان را به سمت دانشگاهها می کشاند و به عبارتی از خود سلب مسئولیت می کند، اعتراض دانشجویان نسبت به سنوات دانشجویی مصداق بارز همین امر است.
آقای رئیس جمهور؛ شما با شعار امید و تدبیر پا به عرصه خدمتگذاری گذاشتید، حال دانشجویان بسیاری هستند که به دلیل مبهم بودن آینده شغلی خود بعد از اتمام تحصیل نا امید و بی رغبت شده اند و اکنون سوال ایشان از شما این است:
به چه امید در این کشور بمانیم؟ جناب دکتر آیا تعداد دانشجویان فارغ التحصیل دکترای بیکار را میدانید؟همهی این عوامل باعث میشود تا این نظام نتواند نخبگان خود را در کشور نگه دارد، از شما تقضا میشود تدبیری جدی و کارآمد در مورد ارتباط موثر دانشگاهها با صنعت و بازار کار بیاندیشید.
آقای روحانی، پاسخگویی مسئولان در همه عرصهها به مردم باعث رفع بسیاری از مشکلات میشود؛ به گونهای که وقتی ارتباط بین مردم و مسئولین شکل بگیرد همه خود را از یک خانواده میبینند نه جدا از یکدیگر، لذا انتظار داریم در حوزه دانشجویی تعامل و ارتباط مسئولین با دانشجویان به عنوان یک مطالبه مدنظر قرار گیرد.
در همین راستا تمام شوراهای صنفی دانشجویان کشور درخواست داریم اقدامات لازم در دولت حضرت عالی جهت صدور مجوزهای لازم برای برپایی و برگذاری نشستهای شورای صنفی دانشجویان سطح کشور مبذول گردد.
رئیس جمهور محترم، بسیار خوشحال شدیم که دانشگاههای این استان را در این موقعیت زمانی جهت حضور انتخاب کردید، اماای کاش مسئولین وزارت علوم به همین شکل به دانشگاههای کشور نگاه یکسانی داشته باشند و بدانند که در این کشور فقط چند دانشگاه بزرگ وجود ندارد.
جناب رئیس جمهور متاسفانه دانشگاهها صحنهی برگذاری مسابقه جهت واگذاری واحدهای رفاهی و خدماتی به شرکتهای خصوصی، بدون نظارت دقیق بر آنها شده است که باعث ایجاد نارضایتی در دانشجویان و بی توجهی به مطالبه ایشان شده و توجه خاصی را برای پیگیری و رفع میطلبد.
همچنین لازم میدانیم در حوزه صنفی از سیاست غلط افزایش ظرفیت هر سالهی ورودیهای دانشگاهها گله کنیم، افزایش ظرفیت بد نیست، اما در صورتی که هم تراز با آن امکانات رفاهی نیز افزایش یابد، اما در حال حاضر بر خلاف آن شاهد کمبود خوابگاه ملکی و عدم تطابق تعداد ورودیهای روزانه با ظرفیت اسکان و امکانات رفاهی در دانشگاههای بسیاری هستیم.
از شما خواهشمندیم این موضوع به طور جدی رسیدگی شود و همچنین دانشگاهها تامین اعتبار شوند جهت ساخت خوابگاههای ملکی و تکمیل ساختمانهای نیمه کارهی مربوطه.
مورد دیگری که لازم به ذکر است، تعدد دانشگاهها و احداث و برپایی قارچ گونهی آنها در تمام شهرهای کشور است، در حالی که این وضعیت را در هیچ کشور پیشرفتهای شاهد نیستیم و از عواقب آن میتوان به کم ارزش شدن آموزش عالی و کاهش کیفیت آن و همچنین افزایش آمار محصلین بیکار اشاره کرد.
توصیه میکنیم از ادامه این روند پیشگیری شود و حتی دانشگاههای شهرهای خرد تجمیع گردند تا بودجه آموزش متمرکزتر شود جهت افزایش بازده مفید و داشتن دانشگاههایی با سطح علمی بالاتر.
در میان مشکلات دانشجویی از تاثیر مستقیم گرانی بر زندگی دانشجویی و فشاری که به خانواده دانشجویان تحمیل میکند نیز نمیتوان گذشت که توجه بیشتر دولت را طالب است.
یکی از زمینههایی که اخیرا طنز تلخی را رقم زده است، عدم تناسب مبالغ وامهای دانشجویی صندوق رفاه دانشجویان با مخارج و موارد مربوطه است، به عنوان مثال در بازار فعلی یک لبتاب معمولی ۶ میلیون تومان است در حالی که وام دانشجویی کمک هزینه خرید آن ۶۰۰ هزار تومان است.
و مسئله بعد این که وقتی از ثبات بازار حرف میزنیم انتظار میرود شاهد ثابت ماندن هزینههای اسکان در خوابگاههای دانشجویی و تغذیه نیز باشیم که در سالها گذشته خلاف آن را نظاره گر بودیم. البته شاید هم ثبات بازار یک طنز مسخره باشد.
یکی دیگر از مواردی که نیازمند بحث است، موضوع سیطره مدارس غیر انتفاعی و موسسات خصوصی و همچنین کنکور زده شدن صدر تا ذیل آموزش و پرورش و از بین رفتن عدالت آموزشی است؛ که کم کم به آموزش عالی و کنکور کارشناسی ارشد نیز راه یافته است؛ و این مورد زنگ خطری است برای جامعه ما، و پیشگیریهای لازم قبل از فراگیر شدن آن نیازمند توجه دولت است.
بحث بعدی مقاله محوری و عدم توجه به نیازهای ملی در مقالات و تزهای ارشد و دکتری است که همچنین در ملاکهای جذب و ارتقای اساتید نیز شاهد آن هستیم، در واقع اساتید برای جذب و ارتقا باید مقالات بیشتری بدهند و میزان مفید واقع شدن این مقالات برای کشور اهمیت بسیار کمرنگی دارد.
جناب آقای رئیس جمهور؛ در این نظام آموزشی دانشجویان و فارغ التحصیلان تقریبا هیچ توانمندی مفیدی در حوزههای عملی ندارندو پس از ورود به بازار کار باید از نقطهی صفر شروع کنند، زیرا صنعت قلم روی کاغذ نیست.
خواسته دیگر دانشجویان حمایت از اختراعات و طرحهای دانشجویی مناسب تا مرحله اجرایی شدن و تولید انبوه است و نه فقط تا مرحله ثبت اختراعات؛ که به آن هم اشکالاتی همچون بروکراسی سخت اداری وارد است.
و مشکل دیگری که دانشجویان رشتههای مهندسی و فنی و آزمایشگاهی با آن مواجه هستند، کمیاب شدن قطعات و تجهیزات در بازار و افزایش قیمت سرسام آور آن هاست.
و از شما خواستاریم جهت رفع بخشی از این مشکل برای ساخت و تجهیز کارگاهها و اتاقهای پروژه در دانشگاهها که مرکزیتی برای بخش عملی دروس هستند، اعتبارات لازم به دانشگاهها تعلق گیرد.
و بالاخره در پایان لازم میدانیم یکی از وظایف وزارت علوم را گوشزد کنیم: حراست از حریم دانشگاه بر عهده وزارت علوم است که نقض آن خلاف شعارهای دولت تدبیر و امید میباشد و نیاز است مورد توجه قرار گیرد.