کارفرمایان و صاحبان کسب و کارها، یکی از مهمترین مشکلات پیشروی تولید ملی، را تامین اجتماعی میدانند؛ با توجه به اهمیت موضوع برنامه یکشنبه شب پایش با در همین راستا با تاکید بر موضوع تعدد بخشنامههای سازمان تامین اجتماعی برگزار شد.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، برنامه یکشنبه شب پایش میزبان آقای فرخ ملکوند مشاور عالی سازمان تامین اجتماعی بود، این برنامه به موضوع مشکلات کسب و کارها در مواجهه با سازمان تامین اجتماعی پرداخت.
نیمی از شکایتهای دیوان عدالت اداری، مربوط به سازمان تامین اجتماعی
ابتدای برنامه، یک فوتوکلیپ درباره شکایات صاحبان کسب و کارها از سازمان تامین اجتماعی و میزان این شکایات و افزایش چشمگیر آن، در سالهای قبل پخش شد. طبق مصاحبه رئیس کمیسیون تخصصی بیمه و تأمین اجتماعی دیوان عدالت اداری، تنها در تیرماه سال ۹۷، ۵۶۹۸ شکایت از سازمان تأمین اجتماعی در دیوان عدالت به ثبت رسیده است. با توجه به کل شکایات رسیده به دیوان عدالت اداری در طی یک سال، با یک ضرب و تقسیم ساده، میتوان فهمید که بیش از ۵۰ درصد شکایات واصله به این دیوان، مربوط به سازمان تامین اجتماعی است. درانتهای کلیپ به بحث هزینههای تحمیلی سازمان تامین اجتماعی پرداخته شد. بسیاری از صاحبان کسب و کار معتقد هستند هزینههای تحمیلی سازمان تامین اجتماعی موجب ورشکستگی تعداد زیادی از تولیدیها شده است و در مقابل نیز سازمان تامین اجتماعی دریافت مبالغ هنگفت از صاحبان کسب و کار را تنها راه جبران کسری درآمد خودش میداند.
در ابتدای گفتگو مجری برنامه دلیل اینکه اکثر تولیدیها، این سازمان را یکی از اصلیترین معضلات تولید میدانند را از ملک وند پرسید که وی پاسخ داد: «تامین اجتماعی قانون را اجرا میکند و خارج از آن عمل نمیکند و باید این گلایهها را از خودشان پرسید».
سردرگمی تولید با بخشنامههای سلیقهای
دلاوری مجری این برنامه با استناد به پیامکهای دریافتی از بینندگان در ارتباط با سازمان تامین اجتماعی گفت: «یکی از مشکلات بزرگی که همیشه از آن یاد میکنند دریای بخشنامهها است و سازمان تامین اجتماعی کلی بخشنامه تولید میکند که خودش آنها را صادر میکند و هر زمانی که بخشنامهای توسط دیوان عدالت اداری باطل میشود به یک شکل دیگر دوباره بخشنامه را برمیگردانند».
دلاوری ادامه داد: «علاوه بر ازدیاد بخشنامهها، اکثر این بخشنامهها هم شفاف نیستند و پر از ابهام هستند. حتی درجاهایی یکدیگررا نقص هم میکنند که باعث سردرگمی تولیدکنندگان شده است».
آقای ملکوند در پاسخ به پیامکهای مردمی گفت: «البته من نمیتوانم بگویم که بخشنامهها ایرادی ندارند، اما قانون بدون بخشنامه ضمانت اجرایی ندارد، در موضوع بخشنامهها، سازمان تامین اجتماعی به دنبال شفافسازی و تسهیل امور بیمهای برای مودیان بیمهای و کارفرمایان است.»
ملکوند ادامه داد: «ما یک گروه تلخیص، تجمیع و تنقیه قوانین داریم که بخشنامههای قدیمی را تجمیع میکنند مثلا ۱۵۰ بخشنامه را به یک بخشنامه تبدیل میکنند و دلیل این بخشنامههای زیاد، قوانین زیادی است که پیرامون بحث بیمه کردن افراد وجود دارد.»
دلاوری در واکنش به این اظهارات ملک وند گفت: «بخشنامه برای نحوه انجام قانون است، ولی شما میگویید ما در حال حاضر ۱۵۰ بخشنامه را در یک بخشنامه تجمیع، گنجاندیم. پس مشخص است که آن دستگاه در ابتدا این بخشنامهها را اشتباه یا ناقص نوشته است که الان همه را میتوانند تجمیع کنند».
ملکوند در پاسخ گفت:: «بخشی از صحبت جنابعالی درست است و بنده تسلیم حقوق مردم هستم، اما باید بدانیم که تعدد قوانین سبب تعدد بخشنامهها شده است. در تجمیع و تلخیص آن ۱۵۰ بخشنامه را درهم تجمیع میکنیم و یک بخشنامه شفاف و مشخص صادر میکنیم، برخی نیز تاریخ مصرف دارد و زمان مصرف آن گذشته است؛ سازمان تامین اجتماعی از اذیت کردن مردم سودی نمیبرد».
دلاوری با اشاره به تناقضات موجود در صحبتهای ملکوند گفت: «این صحبتهای شما متناقض هستند اگر این بخشنامهها درست تولید شدند، نمیشود آنها را ادغام کرد و هر کدام در جای خودشان درست انجام میشوند».
مشاور عالی تامین اجتماعی در رابطه با بروکراسی اداری سازمان تامین اجتماعی بیان کرد: «من نمیتوانم بگویم سازمان مشکلی ندارد، اما اراده ما و مجموعه تامین اجتماعی برای بهبود و سهولت کار برای مودیان بیمهای است. ضرورتهای زمانی، کثرت بخشنامهها را توجیه میکند.»
دلاوری با استناد به صحبتهای تولیدکنندگان و کارفرمایان گفت: «مشکل بخشنامهها، اولا کثرت آنها است، دوما غیرشفاف و متناقض با هم هستند و در نهایت همه آنها تحت اختیار شما ایجاد میشوند و در این دریای بخشنامه هم اعتراض مودی به هیچ جایی نمیرسد».
دلاوری با اشاره به برخی دیگر از صحبتهای تولیدکنندگان در رابطه با تصویر حال حاضر از سازمان تامین اجتماعی گفت: «برای ما ورود به سازمان تامین اجتماعی مثل جهنم است، فقط آرزو میکنیم کارمان آنجا گیر نکند، چون هیچ راهی برای خروج از آنجا نداریم و بروکراسی بسیار سنگینی دارد». وی ادامه داد: «خیلی از تولیدکنندگان برای پیگیری مشکلاتشان به خاطر ترس از سازمان تامین اجتماعی، اشاره داشتند که اسم آنها در برنامه ذکر نشود و مشکلشان بینام مطرح شود.»