به گزارش خبرنگار اجتماعی_خبرگزاری دانشجو، حمیدرضا صرامی، مدیر کل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: دفتر مراقبت از آسیب های اجتماعی وزارت آموزش و پرورش با همکاری وزارت بهداشت، سازمان بهزیستی و معاونت پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه طرح نماد را در مدارش کشور اجرایی کرده است که این طرح برای مراقبت و کنترل دانش آموزانی که به دلیل حضور یک فرد مبتلا در خانواده یا در میان دوستان ، درگیر رفتار پر خطر اعتیاد شده اند یعنی مصرف آنها از تجربه اولیه مواد مخدر بالاتر رفته و وابسته مواد مخدر شده اند بواسطه این طرح اقدامات قابل توجهی چون غربالگری و شناسایی دانش آموزان مبتلا و ارائه خدمات درمانی و روانی به آنها.
وی افزود: این طرح یکسال است که شکل گرفته و تا رسیدن به شرایط مطلوب فاصله دارد و باید برای نهادینه شدن این طرح اقدامات جدی تری صورت بگیرد.
مدیر کل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر در خصوص موانع موجود برای پیشگیری از اعتیاد گفت: تعدد برنامه های پیشگیری از اعتیاد در سطح مدارس به شدت بالاست، این تعدد به نفع کشور نیست و باید برنامه واحدی را برای توانمند سازی پیش ببریم.
صرامی ادامه داد: حجم برنامه های متعدد زمینه کار را در مدارس سخت تر و بی نتیجه می کند و دفتر نظارت بر آسیب های اجتماعی وزارت آموزش و پرورش باید طرح هایی چون خانه و مدرسه، توانمند سازی اجتماعی، توانمند سازی والدین دانش آموزان و خود مراقبتی را بازنگری و ادغام کرده تا به طرحی جامع تبدیل شود.
وی افزود: تعدد برنامه ها سطح کیفیت کار را کاهش می دهد و قطعا با ادغام این طرح ها از اتلاف منابع و همچنین سردرگمی مردم جلوگیری می شود و قطعا وجود یک برنامه قوی ارزشیابی آن را دقیق تر می کند و نشان می دهد که برنامه چه میزان موثر بوده است.
حمیدرضا صرامی اظهار کرد: برنامه های پیشگیرانه قابلیت سنجش ندارند چرا که این برنامه ها باید دانش، نگرش و رفتار ضد اعتیاد را در دانش آموزان تقویت کند و ما امروز می کاریم تا بتوانیم حداقل پنج تا هفت سال بعد از آن، با ورود دانش آموزان به دانشگاه ها، نتیجه را برداشت کنیم البته این نکته بسیار مهم است که این برنامه ها با همکاری های وزارت علوم در دانشگاه ها هم ادامه پیدا کند.
وی در ادامه به نرخ شیوع مصرف مواد در جامعه دانشگاهی اشاره کرد وگفت: میزان نرخ شیوع مصرف مواد در جامعه دانشگاهی صفر نیست اما از میزان متوسط جامعه پایین تر است و با وجود اینکه وزارت علوم به عنوان متولی این جامعه با تخیص بودجه در این موضوع، نسبت به غربالگری دانشجویان در سطح دانشگاه ها و خوابگاه ها اقدام کرده است اما همچنان پوشش وزارت علوم در این زمینه مطلوب نبوده و باید فعالیت های خود را وسیع تر کند و به ترویج نشاط و تفریح در دانشگاه ها به ویژه در خوابگاه ها بپردازد؛ اگر بتوان اوقات فراغت دانشجویان را غنی کرد قطعا کمتر شاهد رفتارهای پر خطر از سوی انان خواهیم بود.
مشاور دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر ادامه داد: اعتیاد به عنوان یک بیماری بسیار پیچیده با اختلالات شدید، متوسط و ضعیف در مصرف مواد مخدر، نیازمند به مجموعه ای از روش های دارویی، روان شناختی و مددکاری اجتماعی است که در این باره 9 نوع مرکز درمانی در سطح کشور داریم که پنج مرکز اصلی آن، مراکزی چون مراکز درمان سرپایی، مراکز درمان بستری که توسط دستگاه های دولتی و سازمانهای مردم نهاد اداره می شود، مراکز اقامتی میان مدت که در میان مردم به کمپ معروف هستند و مرکز اقامتی بلند مدت و یا اجتماع درمان مدار وو مراکز کاهش آسیب هستند.
وی افزود: این مراکز طبق قوانین ستاد، قانون برنامه ششم و همچنین طرح ملی مبارزه با مواد مخدر و روان گردان ها، از دو نهاد وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی کشور و سازمان بهزیستی مجوز فعالیت دریافت می کنند.
صرامی در خصوص علت تعدد این مراکز گفت: اعتیاد به دلایل مختلف صورت می گیرد و هیچ گاه دو فرد مبتلا به یک دلیل واحد مبتلا به مصرف مواد مخدر نمی شوند و طبیعتا باید نوع خدمات درمان یباید متناسب با نوع گرایش آنها به مواد مخدر باشد تا اثر بخشی بیشتری صورت بگیرد بنابراین نمی توان این 9 مرکز را باهم ادغام کرد.
مدیر کل دفتر تحقیقات ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: در مورد سیستم درمانی این مراکز چند نکته مغفول مانده است، یک آنکه ابعاد روانی و اجتماعی فرد بیمار پس از درمان و بهبود مورد توجه و بررسی قرار نمی گیرد و این باعث می شود فرد بهبود یافته به سمت مصرف مجدد بازگردد و دوم آنکه در مراکز درمانی نمی توان تنها با موضوع دارو و درمان، فرد مبتلا را نجات دهیم و باید مداخلات اجتماعی و روان درمانی نیز در دستور کار قرار بگیرد، یکی از برنامه هایی که به دنبال اجرایی شدن آن در مراکز درمانی هستیم، ایجاد شغل برای بهبود یافتگان است.
مشاور دبیر کل مبارزه با مواد مخدر در خصوص مراکزی که از شیوه های غیر اخلاقی و غیر منطقی همچون کتک درمانی و آبسرد درمانی استفاده می کنند، تصریح کرد: ستاد مبارزه با مواد مخدر با مراکزی که خلاف قوانین درمانی مصوبه عمل کند بدون تعارف برخورد جدی خواهد کرد و قطعا از ادامه فعالیت های آنان جلوگیری می کنیم.
صرامی با اشاره به معتادان و کارتن خواب های متجاهر گفت: بر اساس قانون افرادی که علاقه مند به درمان نبوده و به دنبال تجاهر در خیابان ها هستند را معتادان متجاهر میدانیم که اگر این افراد برای دریافت گواهی به سازمان ها مراجعه نکنند طبق قانون و دستور کار با آنان برخورد خواهد شد و در مدت کوتاه اجرایی شدن طرح جمع آوری معتادان متجاهر، اقدامات مناسبی صورت گرفته است.