رئیس سازمان حفظ نباتات کشور با بیان اینکه در سطح ۲۰۰ هزار هکتار باید با ملخها مبارزه شود، گفت: هنوز ۱۰ میلیارد تومان اعتباری که برای مبارزه با ملخها تخصیص یافته بود پرداخت نشده است.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در پی حمله گلههای ملخ به ۶ استان جنوبی کشور امروز رئیس سازمان حفظ نباتات کشور در نشست خبری با خبرنگاران جزئیات هجوم ملخها و سطح مبارزه را اعلام کرد.
محمدرضا درگاهی در این نشست خبری گفت: تاکنون در ۵۱ هزار هکتار از سطح آلوده به ملخ در ۶ استان جنوبی کشور با این آفت مبارزه شده و پیشبینی میشود جهت مبارزه تا ۲۰۰ هزار هکتار باید انجام شود.
وی در پاسخ به اینکه آیا اعتبارات تعیین شده از سوی دولت اختصاص یافته است، گفت: طی مکاتباتی که انجام شده قرار است ۱۰ میلیارد تومان اعتبار دولت طی هفته آینده تخصیص یابد و ما در اختیار ۶ استان جنوبی کشور که درگیر این آفت هستند قرار دهیم.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور همچنین گفت: حتی پیشبینی شده است که سطح مبارزه تا ۴۰۰ هزار هکتار هم برسد چرا که تخمگذاری وسیعی که این ملخها در زیر خاک انجام دادهاند پس از مهلت ۲۰ تا ۴۰ روزه از خاک بیرون میآیند و همان زمان باید مبارزه انجام شود.
ستاد بحران مبارزه با ملخ تشکیل شد
درگاهی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس که پرسید مشکل مبارزه با ملخها بسیار جدی است و در گذشته دیده شده که چندین بار کشور را به آستانه قحطی بردهاند، با این وضع چرا تأخیر در تخصیص اعتبار را پیگیری نمیکنید و چرا جدی بودن این آفت را برای دولت مطرح نمیکنید، گفت: بلافاصله پس از اینکه این آفتها به کشور حمله کردند ستاد بحران تشکیل شد، درخواست اعتبار از سوی دولت انجام شده، اما تخصیص آن تاکنون از سوی دولت انجام نشده است.
وی در پاسخ به سؤال دیگر فارس چرا دولت اعتبارات پیشبینی نشده برای مواقع این چنینی مانند هجوم ملخها و سیل در بودجه دولت در نظر نمیگیرد، گفت: دولت بر اساس ماده ۱۰ و ۱۲ ستاد بحران در مواقع بحران این چنینی اعتباراتی منظور میکند و پس از هجوم ملخها نیز حدود ۷ میلیارد تومان از سطح سازمانها و وزارتخانهها در اختیار این استانها قرار دادیم.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور تأکید کرد: تاکنون هیچ خسارتی به مزارع گزارش نشده است، اما این حجم ملخها در مراتع زمینگیر شدهاند و از علوفههای مراتع تغذیه میکنند.
۹۵ گله ملخ وارد کشور شدهاند
به گفته درگاهی، تاکنون ۹۵ گله ملخ وارد کشور شده و مبارزه با آنها از همان مراحل ابتدایی انجام شده است. این ملخها از شبه جزیره عربستان آمدند و ۳ تا ۴ روز پس از ورود اقدام به جفتگیری و تخمریزی میکنند و این زمان بسیار حساسی است که ما باید مبارزه کنیم در غیر این صورت آنها تخمهایشان را در ۸ تا ۱۰ سانتیمتری زیر خاک میگذارند و تعداد تخمها معمولاً در خوشههای ۸۰ تا ۹۰ تایی و تا برخی موارد تا ۳۰۰ تا است.
وی در پاسخ به اینکه آیا برخی کشورها در زمینه مبارزه با ملخها کوتاهی کردهاند که گلههای آنها به سمت کشور ما سرازیر شده است، گفت: فائو نماینده خود در این منطقه و دو کارشناس دیگر را به کشورهای منطقه اعزام کرده و از جمله به کشور ما هم آمده است، منتظر گزارشات فائو هستیم که اظهارنظر کنند، اما آنچه که مسلم است این است که برخی کشورها به وظایف خودشان همانند سالهای قبل عمل نکردهاند.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور اعلام کرد: این ملخها از ۷ بهمن وارد کشور ما شدهاند و سازمان فائو هم در روز اول بهمن طی ایمیلی احتمال هجوم این ملخها به کشور ما را هشدار داده بودند.
وی ادامه داد: از همان ابتدا مبارزه انجام شده و تاکنون در سطح ۵۱ هزار هکتار مبارزه انجام شده است.
درگاهی تأکید کرد: یک گله ملخ میتواند روزانه غذای ۲۵۰۰ نفر را بخورد.
ملخها هنوز به مزارع خسارت نزدهاند
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور در ادامه با اشاره به اهمیت مبارزه با این ملخها در کشور، گفت: ۶ استان کشوری که درگیر این ملخها شدهاند ۲۱ درصد سطح محصولات زراعی و باغی، ۳۶ درصد تولید محصولات زراعی و باغی، ۳۸ درصد سطح جنگلها و بیشهها و ۲۱ درصد مراتع درجه یک و درجه ۲ کشور را دارند بنابراین مبارزه با این ملخها بسیار حیاتی است.
وی در پاسخ به اینکه فائو اعلام کرده است، هجوم این ملخها به هر کشوری میتواند قحطیآور باشد، گفت: لطفاً به برخی جوسازی رسانههای خارجی توجهی نکنید، در جهان امروز قحطی معنایی ندارد و ما اگر به وظایف خودمان در مبارزه با ملخها جدی باشیم هیچ مشکلی وجود نخواهد داشت ضمن اینکه تاکنون هیچ گزارشی در زمینه خسارت به مزارع وجود نداشته است.
درگاهی همچنین تأکید کرد: اگر برخی میگویند که در سال ۴۰ و ۴۲، هجوم ملخها کشور را تا آستانه قحطی برده، وضعیت الان با آن سالها قابل قیاس نیست.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور با بیان اینکه در مبارزه با ملخها منتظر اعتبارات دولتی نماندهایم، گفت: ۱۰ فروند هواپیما و ماشینآلات مناسب و اعتبارات داخل وزارتخانه کار را به خوبی تاکنون پیش بردهایم.
ملخهای جنوب کشور سمپاشی شدهاند و قابل استفاده به عنوان خوراک دام نیستند
وی در پاسخ به سؤالی که آیا میتوان این ملخها را در خوراک دام در داخل استفاده کرد، گفت: ملخ در سبد غذایی کشور ما جایگاهی ندارد و اگر کسانی هم بخواهند به عنوان خوراک دام استفاده کنند این ملخها به جهت اینکه سمپاشی شدهاند کاملاً سمی هستند و قابل استفاده نیست.
درگاهی در ادامه این نشست، درباره سیاستهای تأمین سموم در کشور اشاره کرد و گفت: ستاد کاهش وابستگی به واردات سموم از اول اردیبهشت تشکیل شده که میخواهیم با استفاده از ظرفیت دانشگاهها، اساتید و مؤسسات دانشبنیان تولید سم را در داخل افزایش دهیم.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور گفت: تاکنون نسبت تولید به واردات ۴ درصد افزایش یافته است ضمن اینکه ۸۵ درصد سم مورد نیاز کشور در داخل فرموله میشود.
طرح جامع قرنطینه کشور تدوین میشود
وی همچنین گفت: طرح جامع قرنطینه کشور تدوین میشود و در مبادی واردات و صادرات تمام موارد قرنطینهای باید به طور کامل اجرایی شود.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور همچنین تأکید کرد: در سطح ۲.۸ میلیون هکتار مبارزه علف هرز، ۱۲۰ هزار هکتار سن گندم، ۱۶ هزار هکتار بیماری قارچی گندم انجام شده است.
درگاهی ادامه داد: علیرغم تحریمها از ابتدای ۹۷، ۳۸ هزار تن انواع افتکشها را وارد کردیم که نیاز کشور سالانه ۲۵ تا ۳۰ هزار تن است. سطح واردات سموم تنها در یک ماه گذشته ۴۷۰۰ تن بوده است.