گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو - سید مهدی حاجیآبادی؛ حسن روحانی با ژستی انقلابی در زمینهای که رسانهها فراهم کردند، سخن از جراحی برجام و تغییر در برخی تعهدهای داوطلبانه ایران داد.
او مدعی شد که اروپا تنها 60 روز مهلت دارد تا دوباره به میز مذاکره بازگردد و در غیر این صورت ایران اقدامات دیگری چون فراتر رفتن از غنیسازی مندرج در برجام و بازسازی رآکتور اراک را پی خواهد گرفت.
این 60 روزهای تکراری
هشدار امروز روحانی در حالی است که وی در شب خروج آمریکا از برجام خطاب به کشورهای اروپایی اعلام کرد که تنها چند هفته فرصت برای اقدام متقابل با آمریکا دارند؛ امری که در سخنان امروز نیز بر آنها صحه گذاشت جایی که با اشاره به مهلت دو هفتهای سال گذشته، پرداخت و از مهلتخواهی چندماهه دوباره اروپا سخن گفت.
مدتی بعد هم عراقچی با حضور در کمیسیون امنیت ملی مجلس سخن از مهلت 60 روزه به اروپا برای عمل به تعهدات برجامی گفت.
از سویی با گذشت یکسال از پاره شدن برجام، دهها «چند هفته» دیگر هم از مهلت روحانی گذشت و در ابتدای هفته جاری تنها اینستکس در حداقلیترین وضعیت ممکن اجرا شد؛ که به صورت خلاصه میتوان گفت: «نفت در برابر غذا».
روغن ریخته نذر امامزاده شد
در حالیکه روحانی مدعی شد ایران در حال اقدام پیشدستانه نسبت به غرب برای امتیازگیری است، ظریف در اقدامی عجیب پرده از امری برداشت که جز «نذر روغن ریخته برای امامزاده» چیز دیگری نمیشود به آن اطلاق کرد.
ظریف در صفحه شخصی توئیتر خود نوشت: «در ۸ می ۲۰۱۸، ایالات متحده از برجام خارج شد، قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل را نقض کرد و به دیگران (از جمله کشورهای اروپایی) فشار آورد که آنها نیز این کار را انجام دهند».
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران به مدت یک سال در برابر این نقض عهد، صبر و بردباری پیشه کرد، توضیح داد: «بعد از یک سال صبر، ایران اقداماتی را که آمریکا اجرای آنها را غیرممکن کرده بود، متوقف کرد».
ظریف طی اقدام ناشیانه اقدام به اعتراف سنگینی کرد؛ زیرا دو مورد کاهش تعهدات که امروز از سوی رئیس جمهور اعلام شد، شامل توقف خروج اورانیوم تولیدی بیش از ۳۰۰ کیلوگرم از کشور و همچنین توقف خروج مازاد آب سنگین از کشور بر اساس برجام است.
در روزهای اخیر دولت آمریکا به همین دو مورد اشاره کرده و گفته بود که اگر کشوری بر طبق مفاد برجام اضافه تولید آب سنگین و اورانیوم غنی شده ایران را خریداری کند، با تحریمهای این کشور مواجه خواهد شد، بنابراین عملا در خصوص فروش چیزی که با تحریم آمریکا بنا به اعتراف ظریف برای فروشش دچار مشکل بودیم، بیانیه داده و ژست انقلابی میگیریم.
اشتباهی که روحانی تکرار میکند
چندی پیش با انتشار فیلمی از جلسه رهبر معظم انقلاب با سران دولت، با انتقاد از گرهزدن مشکلات اقتصادی کشور به اموری که خارج از اختیار کشور خودمان است -مانند برجام و بسته اروپایی- چنین کاری را خلاف منافع کشور دانستند.
ایشان با تاکید بر این موضوع که شرطی شدن مردم نسبت به اموری مثل برجام که خارج از اختیار و کنترل کامل ما است، امری خطا بوده فرمودند: ما یک روز مشکل اقتصادی کشور را موکول کردیم به برجام، [امّا] برجام نتوانست مشکل اقتصادی کشور ما را برطرف کند و به ما کمک قابل توجّهی بکند؛ و نتیجه این شد که مردم نسبت به برجام شرطی شدند، که وقتی آن بابا میخواهد از برجام خارج بشود، تا مدّتی که او میگوید خارج میشوم، ما همینطور دچار تلاطم در بازار خواهیم بود؛ ما شرطی شدهایم دیگر، مردم را ما شرطی کردهایم. حالا هم «بسته اروپایی»؛ مردم را درباره بسته اروپایی شرطی نکنید.
رهبر انقلاب در ادامه روشنگرانه فرمودند: اقتصاد کشور را به بسته اروپایی موکول نکنید. بیاییم کارهایی ما داریم در داخل کشور، اینها را باید انجام بدهیم. آنها هم البتّه بایستی حتماً آن کار [خودشان] را بکنند منتها ما مشکلاتمان را به آن [بسته] موکول نکنیم.
بازی ژنو و لوزان پیاده میشود
پس از انعقاد توافق لوزان و ژنو، تیم رسانهای و عملیات روانی رئیسجمهور چنان امروز با هجمه سنگین به افکار عمومی، به گونهای قلمداد کردند که ایران برنده بیچون و چرای مذاکرات شده است؛ در حالیکه اکنون با فرونشستن غبارها و فاصله گرفتن از جو حاصل از هیجان کاذب، مشخص شد چیزی جز خسارت محض دستگیر ایران نشد، و حتی امروز برای اولین حقوق خود هم باید پس از یکسال بدعهدی اروپا و همدستی با ترامپ نژادپرست، دوباره آنها را دعوت به مذاکره کنیم.
معیشت مردم باز هم کوچکتر میشود
برخی کارشناسان معتقدند سخنان امروز روحانی بیش از آنکه مصرف خارجی داشته باشد، مصرف داخلی داشته، و افکار عمومی را جهت ادامه مذاکره با اروپا و باز ماندن باب مذاکرات شکستخورده دنبال میکند.
در حالیکه بسیاری از کارشناسان معتقدند با گره خوردن دوباره معیشت مردم به مذاکره با اروپا، و شرطی شدن مردم نسبت به امری که بارها دولتمردان به بدعهدی و دروغگو بودن اروپاییها اذعان داشتهاند، نتیجهای جز تکرار موج جدیدی از گرانی ارز و تنگتر شدن معیشت لگدمال شده مردم در دوران روحانی نخواهد داشت.
مصطفی احمدی کارشناس روابط بینالملل در همین خصوص میگوید: طبق مفاد برجام ایران نمیتواند بیش از 300 کیلوگرم اورانیوم ذخیره کند و مازاد آن را به کشورهای دیگر باید صادر کرده و بفروشد؛ ...اکنون که ترامپ مدعی شده همین مازاد را هم کسی حق ندارد از ایران خریداری نماید، اگر خریداری نباشد بالاجبار باید آن را رقیق کنیم؛ یعنی دور باطل غنی و رقیق کردن متداوم.
وی افزود: مانند این است که شما جنسی دارید و هیچ کسی حاضر نیست خریداری کند و فریاد میزنید که به هیچوجه جنسم را نمیفروشم؛ در خصوص آب سنگین هم طبق برجام ایران نمی تواند بیش از 170تن نگهداری کند و مازاد باید صادر شود؛ پیش از لغو معافیتها آمریکا که روزگاری خود قرار بود خریدار آب سنگین باشد و بدعهدی کرد، اقدام به کارشکنی در بازار فروش محصول استراتژیک ایران کرد، و دولت زیر قیمت بازار آن را به فروش میرساند.
کارشناس روابط بینالملل در پایان گفت: اقدام روحانی زیاد جدی نیست، و امر شاقی صورت نگرفته است.