گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - سید مهدی حاجیآبادی؛ اقدام ملی مسکن، جدیدترین طرح اعلامی وزارت راه و شهرسازی برای ساماندهی به وضعیت خانهدار شدن مردم است؛ طرح مذکور شامل ۳ گام عمده است.
در برنامه اقدام ملی ساخت ۴۰۰ هزار مسکن در مدت ۲ سال و تا سال ۹۹ در دستور کار قرار دارد؛ در این برنامه مهمترین موضوع کاهش هزینه مسکن در قیمت تمام شده است؛ با توجه به اینکه زمین بیش از ۶۰ درصد هزینه مسکن را به خود اختصاص میدهد در برنامه «اقدام ملی» سیاستگذار تلاش کرده تا با واگذاری زمینهای دولتی به سازندگان، هزینه ساخت را در این طرح کاهش دهد. همچنین علاوه بر زمینهای وزارت راه وشهرسازی بر اساس دستورالعمل رئیس جمهوری تمام دستگاههای دولتی موظف شدهاند تا زمینهای دولتی را برای ساخت و ساز در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار دهند.
مهدی عبوری معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی وزیر راه و شهرسازی بیان کرد: با مصوبه شورای پول و اعتبار در اسفندماه سال ۱۳۹۷ که در اختیار وزارتخانه و بانک مسکن و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گذاشته شد، مقرر شد برای افرادی که تمایل به استفاده از این طرح دارند، در کلانشهرها بهصورت فردی حدود ۱۰۰ میلیون تومان و همراه با زوجه ۱۶۰ میلیون تومان در اختیار متقاضیان قرار گیرد.
عبوری ادامه داد: در شهرهای مراکز استان نیز ۸۰ میلیون تومان به فرد و همراه با زوجه ۱۴۰ میلیون تومان و در شهرهای زیر ۲۰۰ هزار نفر جمعیت مبلغ ۶۰ میلیون تومان به فرد و ۱۰۰ میلیون تومان با زوجه در اختیار متقاضیان قرار گیرد تا این طرح ملی موجب خانهدار کردن ۴۰۰ هزار نفر از متقاضیان واحدهای مسکونی شود.
تکمیل واحدهای باقیمانده مسکن مهر
پس از روی کار آمدن دولت یازدهم، با مزخرف خوانده شدن مسکن مهر توسط عباس آخوندی وزیر وقت راه و شهرسازی، بسیاری از مردم از قید خانهدار شدن در ایام صدارت وی را زدند؛ و طرح مسکن اجتماعی نیز جز در پارهای مقالات و یادداشتهای رسانههای حامی دولت بروندادی نداشت.
وزیر جدید راه و شهرسازی مدعی است تا پایان دوره وزارتش تمامی مسکنهای باقی مانده طرح مهر را تحویل میدهد؛ که از آن به گام دوم اقدام ملی مسکن میشود یاد کرد.
حدود ۵۰۰ هزار واحد مسکونی در قالب مسکن مهر در ۴ استان در دست ساخت است.
اجرای این طرح بهصورت جدی در دستور کار استانها قرار گرفته است و با ابلاغ جدید وزیر قرار شده تا پایان دولت پرونده ۵۰۰ هزار واحد مسکن مهر بسته شود.
گفتنی است وزارت راه و شهرسازی متعهد شده ۲۰۰ هزار باب مسکن روستایی را نیز تا پایان دولت با همکاری بنیاد ملی مسکن و بخش خصوصی تکمیل و تحویل دهد.
مزایای طرح جدید چیست؟
واگذاری زمین دولتی، کاهش ۵۰ درصدی هزینه صدور پروانه و مجوزها، ۲۵ میلیون وام ساخت با نرخ سود صفر درصد و خرید مصالح از «بازار تعهدی» با تخفیف ۳۰ درصدی، بخشی از برنامه بسته جدید رونق مسکن است.
۶ بسته تأمین مالی و ۶ بسته تأمین سرمایه که بانک مسکن تدوین کرده است از جمله پیشنهادهای مطرح شده در طرح اقدام ملی است.
راه اندازی «بازار تعهدی» مصالح بخش دیگری از طرح اقدام ملی است که براساس آن، قراردادی ما بین بانک مسکن، بنیاد مسکن و شرکت تأمین مصالح ساختمانی امضا میشود. ساز وکار بازار به این صورت خواهد بود که سازندگان نیاز مصالح سالانه خود را اعلام میکنند و شرکت تأمین مصالح را بهصورت عمده خریداری میکند که قیمت آن تقریباً ۲۸ تا ۳۰ درصد کمتر از قیمت بازار است.
به نظر میرسد با استقبال از اراده وزارت راه و شهرسازی به عبور از دوران بیعملی آخوندی، به دوران اثرگذاری در مسئله مسکن، تا حدی بتوان رشد عقبماندگیهای پیشین را جبران کرد؛ امری که نیازمند صداقت وزارت راه و خروجی قابل لمس برای خانهدار شدن مردم است.