رئیس گروه مطالعات و برنامه ریزی فرهنگی اجتماعی دانشگاه فردوسی گفت: نشریات دانشجویی در حال از دست دادن مخاطبان خود هستند؛ به این دلیل که حتی اعضای تحریریه هم نشریه خود را مطالعه نمیکنند.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، روح الله اسلامی، در نشست بررسی وضعیت و آسیبشناسی نشریات دانشجویی دانشگاه فردوسی مشهد در مجتمع کانونهای فرهنگی هنری دانشگاه فردوسی، در خصوص کم و کاستیهای نشریات دانشجویی، عنوان کرد: بسیاری از نشریات دانشجویی فرد محور هستند و باید تمامی اعضای نشریه مشخص باشند و هرکدام وظیفهای را بر عهده گیرند و چنانچه تحقق پیدا نکند یک ضعف محسوب میشود.
وی افزود: موضوع دیگری که در این رابطه وجود دارد این است که بسیاری از نشریات بدون مخاطب هستند و موضوعی که بر روی آن تاکید دارم این است که نباید تعداد نشریات را افزایش داد، بلکه باید نظم در انتشارات و داشتن هیات تحریریه را اولویت کار قرار دهیم. تعداد زیاد نشریات دلیل بر با کیفیت بودن همه آنها نیست.
رئیس گروه مطالعات و برنامهریزی فرهنگی اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد خاطرنشان کرد: نشریات دانشجویی در حال از دست دادن مخاطبان خود هستند؛ به این دلیل که حتی اعضای تحریریه هم نشریه خود را مطالعه نمیکنند و باید در نشریات مخاطبشناسی صورت گیرد. در بعضی نشریات دانشجویی خبرها، تحلیلها، تیترها و ... از سطح پایینی برخوردار هستند و این امر مشکلاتی را به همراه دارد.
وی افزود: نشریات دانشجویی دانشگاه فردوسی نیازمند آییننامه اجرایی عادلانه هستند تا نشریاتی که فعالیتهای منظمی انجام میدهند مورد حمایت بیشتری قرار گیرند.
نامنظم بودن انتشار نشریات آسیب بزرگی است
وی گفت: نشریات به سمت فضاهای بیادبانه میروند و این تنها مخصوص دانشگاه فردوسی نیست، بلکه در نشریات رسمی کشور هم این موضوع رخ میدهد و در تیتر اصلی از کلمات ناشایستی استفاده میشود، در حالی که باید این موضوع رعایت شود که البته این امر در دنیا هم شایع است، اما باید مورد توجه جدی قرار گیرد. بعضی نشریات نیز به صورت منظم چاپ نمیشود که آسیب بزرگی برای نشریات دانشگاه است.
اسلامی با اشاره به اینکه تعداد زیادی از نشریات، انتشار منظم و خوبی دارند، اما باز هم رضایت کافی را ندارم، بیان کرد: چهار راهکار از سوی گروه مطالعات وجود دارد که اگر رعایت شود امکان تغییر و تحولات در نشریات وجود دارد؛ در ابتدا باید تیمی حرفهای تشکیل دهیم و حداقل تعداد هیات تحریریه ۲۰ نفر باشند، دوم تنوع دادن در نشریات است به این معنا که در نشریه بخشهای مختلف خبر، گزارش، عکس، مقاله، سرمقاله و یا تحلیل وجود داشته باشد.
وی اضافه کرد: برای مورد سوم سه پیشنهاد وجود دارد که در ابتدا باید طراحی و امکانات نرم افزاری وجود داشته باشد، دوم محتواست و موردی که در دانشگاه فردوسی دیده میشود، ضعف مطالعه است و یادداشتهای تولیدی در نشریات از تعداد اندکی برخوردار هستند و سوم ویراستاری است و تقریبا سه الی چهار نشریه، موضوع ویراستاری را جدی میگیرند. چهارمین راهکاری هم که برای بهبود وضع نشریات وجود دارد این است که دغدغه دانشجویان را موضوع کار خود قرار دهند و حرف جدیدی برای گفتن داشته باشند.
رئیس گروه مطالعات و برنامهریزی فرهنگی اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد اظهار کرد: موضوعاتی مانند محیط زیست، زندگی و سیاستهای روزمره، جوانان، زنان و فعالیتهای داوطلبانه از جمله مواردی است که علاقهمندان بسیاری دارد و خواندن این نوع مطالب برای آنها جذاب است و باید در نشریات این موضوعات را پوشش داد. همچنین باید کارگاههای آموزشی، شفافیت بودجه و نوآوری در نشریات صورت گیرد تا بتوانیم اوضاع را بهتر از گذشته پیش ببریم.
تخصیص اعتبار برای نشریات قاعدهمند
وی اظهار کرد: در دانشگاه فردوسی مشهد، ۲۵ نشریه فعال وجود دارد که به صورت منظم، مطالب خود را چاپ میکنند و از تعداد صفحات استانداردی نیز برخوردار هستند که باید این نشریات حمایت و قانونی برای تخصیص اعتبار اتخاذ شود تا افرادی که فعالیتهای خوبی انجام میدهند، میزان پرداختی به آنها افزایش یابد.
اسلامی با بیان اینکه فعالیت اجرایی نشریات به عهده خانه نشریات است و اقداماتی در خصوص تخصیص بودجه، نظارت، نحوه جذب اسپانسر و فعالیتهایی که در حوزه نشریات انجام میشود را بر عهده دارد، افزود: در معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشگاه بخشی به نام گروه مطالعات وجود دارد که در آن بررسیهایی بر روی نشریات دانشجویی دانشگاه فردوسی مشهد از زاویه دید افرادی که از بیرون به آن نگاه میکنند، صورت میگیرد.
رئیس گروه مطالعات و برنامهریزی فرهنگی اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد تصریح کرد: سطح نشریات در دانشگاه فردوسی به لحاظ نظم در چاپ شدن خوب است. اغلب فعالانی که در نشریات حضور دارند در ادامه فعالیت خود، بیکار نمیمانند و میتوانند در بخشهای روابط عمومی و در حوزه خبری و رسانهای فعالیتهای حرفهای داشته باشند.
وی اضافه کرد: زیر ساختهای دانشگاه فردوسی در این حوزه به لحاظ محتوایی قابل قبول و رضایت بخش است و اوضاع مساعدی دارد و لازم است از نشریات دانشجویی حمایتهای لازم صورت گیرد.
افزایش ۱۰ تا ۱۵ درصدی بودجه نشریات در سال جاری
مدیر فرهنگی و فعالیتهای داوطلبانه دانشگاه فردوسی مشهد نیز در ادامه این نشست از افزایش ۱۰ تا ۱۵ درصدی بودجه نشریات نسبت به سال گذشته خبر داد و گفت: البته این افزایش بودجه متناسب با افزایش هزینههای جاری در کشور نیست، به همین دلیل اگر دانشجویان ایدهای داشته باشند که با سرمایه گذاری اولیه در تعدیل هزینهها همراه باشد و کار با کیفیتی انجام گیرد از آن استقبال خواهیم کرد.
مهدی کرمانی خاطرنشان کرد: تغییری در حمایتهایی که انجام میشود رخ نمیدهد و تنها یکپارچه و واحد میشوند تا مشکل دانشجویان در دریافت این حمایتها آسانتر شده و امور مالی هم در پیگیری و رسیدگی به این موارد با خیالی آسودهتر فعالیت خود را پیش برد.
وی در ادامه تصریح کرد: این امر مهمترین تغییری است که در سال جاری پیش رو خواهیم داشت و بر اساس الگو عمل خواهیم کرد و طبیعتا به لحاظ ساختاری هم دانشجویان را در این حوزه همراهی میکنیم. امیدوارم که امسال، سال پویاتری برای نشریات دانشجویی باشد و فعالیتهای خود را با آسودگی بیشتر انجام دهند.
مدیر فرهنگی و فعالیتهای داوطلبانه دانشگاه فردوسی مشهد اظهار کرد: ما در بخش زیادی از دغدغهها و مسائلی که دانشجویان برای پیگیری نشریات دارند که ویژه نشریات وابسته به تشکلهای مختلف دانشجویی است، متوجه پراکندگی کانالهای تامین اعتبار برای نشریات شدهایم که این امر برای دانشجویان دردسرهای زیادی به همراه دارد و آنها را درگیر فرآیندهای مالی میکند که چندان خوشایند نیست و حتی با حاشیههایی روبهروست.
وی گفت: در پایان این ترم تلاش میشود تامین اعتبار برای نشریات دانشجویی به صورت یکپارچه از طریق خانه نشریات تحقق یابد و باید یادآور شد که قوانین برای تخصیص اعتبار مشابه گذشته است، بدین منظور نشریاتی که وابستگی و این امکان را داشتند تا بخشی از هزینهها را از مجموعههای خود تامین کنند، آن ردیفهای اعتباری را هم به نشریات منتقل و مطابق با آن سطحبندی که محصول ارزیابیهای سالانه است با همان سازوکارهای گذشته را انجام دهیم.