با توجه به تصویب نشدن دوفوریت لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی در مجلس و در آستانه برگزاری نشست جدید گروه ویژه اقدام مالی FATF، دولت متن لایحه مذکور را مجددا تصویب کرد و در قالب مصوبه دولت به نهادهای ذیربط ابلاغ کرد.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در آستانه برگزاری نشست جدید گروه ویژه اقدام مالی FATF، دولت گام جدیدی در راستای اجرای برنامه اقدام این نهاد بین الدولی برداشت و یکی دیگر از بخشهای این برنامه به تصویب دولت رسید و توسط معاون اول رئیس جمهور به نهادهای ذیربط ابلاغ گردید.
* لایحه دوفوریتیای که تبدیل به مصوبه دولت شد
نکته جالب درباره این اقدام دولت این است که این مصوبه دولت همان لایحه دوفوریتی الحاق یک تبصره به ماده ۶ قانون مبارزه با پولشویی است که در جلسه ۳۰ دی ماه ۹۷ هیئت دولت به تصویب رسیده و در تاریخ ۱ بهمن ماه همان سال برای مجلس ارسال شده بود و نهایتان یک فوریت آن در جلسه علنی مجلس در تاریخ ۳۱ اردیبهشت ماه امسال به تصویب رسیده بود.
متن مصوبه جدید دولت (مصوبه شماره ۳۳۸۵۲/ت ۵۶۶۵۰ ه. ابلاغی در تاریخ ۲۵ خردادماه ۹۸) و متن لایحه دوفوریتی الحاق یک تبصره به ماده ۶ قانون مبارزه با پولشویی در ادامه آمده است:
لعیا جنیدی معاون حقوقی رئیس جمهور در جلسه علنی مذکور با بیان اینکه پولشویی به مشکلات دامن میزند، گفت: «کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز نامههای متعددی نوشته و از پولشوییهایی که به نام دور زدن تحریم در شرایط کنونی انجام میشود اعلام نگرانی کرده است؛ این اقدام بخشی از تعهدات بین المللی ما نیز هست و به عنوان یک نقص در چارچوب قوانین داخلی هم باید رفع شود».
گفتنی است، دولت در راستای اجرای برنامه اقدام FATF، لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی را در تاریخ ۲۲ آبان ماه ۹۶ ارسال کرد. پس از بررسی و تصویب این لایحه در صحن علنی مجلس در تاریخ دوم خردادماه امسال، جهت انطباق با قانون اساسی و موازین شرعی به شورای نگهبان ارسال شد. پس از بررسی و ارسال نظرات شورای نگهبان و همچنین مجمع تشخیص مصلحت نظام (مطابق اصل ۱۱۰ قانون اساسی) و اصرار مجلس بر نظرات خود، این لایحه در تاریخ ۱۹ مهرماه ۹۷ بر اساس اصل ۱۱۲ قانون اساسی به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شد. مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز طی جلساتی این موضوع را بررسی و در نهایت در جلسه روز ۱۵ دی ماه نظرات خود را در چهار ماده و یک تبصره به مجلس شورای اسلامی اعلام نمود. همین مصوبه نهایتا توسط رئیس مجلس به رئیس جمهور ابلاغ شد.
*عجله فراوان دولت برای اجرای برنامه اقدام FATF
با وجودی که انتظار میرفت پرونده اصلاح قانون مبارزه با پولشویی بسته شده باشد، ولی اصلاحات صورت گرفته در این قانون، FATF را راضی نکرد و در نتیجه، دوباره دولت در تاریخ ۱ بهمن ماه ۹۷ لایحه دوفوریتی به مجلس برای اصلاح مجدد قانون مبارزه با پولشویی ارسال کرد. علی رغم اصرار دولت مبنی بر بررسی و تصویب سریع این لایحه در مجلس، قوه مقننه هم با تاخیر فراوانی بررسی این لایحه را آغاز و هم با دوفوریت بررسی آن مخالفت کرد. در نتیجه، دولت که عجله فراوانی در راستای اجرای برنامه اقدام FATF داشت، منتظر مجلس نماند و متن لایحه مذکور را مجددا در دولت تصویب و به نهادهای ذی ربط ابلاغ کرد. با توجه به این اقدام دولت، این سوال مطرح است که اگر مصوبه دولت در این زمینه کفایت میکرد، چرا لایحه به مجلس ارسال کرده است؟
*اشتباه عجیب دولت در تدوین لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی
پیگیریهای خبرنگار فارس حاکی از آن است که تبصره الحاقی به ماده ۶ قانون مبارزه با پولشویی که دولت در قالب لایحه جدید برای اصلاح این قانون روانه مجلس کرده است، نکته نگران کنندهای ندارد و دلیل آنکه در قالب لایحه جداگانهای روانه مجلس شده است، صرفا این موضوع است که تصویب این تبصره در راستای اجرای برنامه اقدام FATF ضروری است، ولی دولت فراموش کرده بود این تبصره را در لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی که ۲۲ آبان ماه ۹۶ روانه مجلس شد و دی ماه پارسال به تصویب رسید و ابلاغ گردید، قرار دهد.
به گزارش فارس، بی دقتی دولت در تدوین لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی در راستای اجرای درخواستهای FATF در حالی اتفاق میافتد که دولت در ماههای اخیر از تمامی ابزارهای خود استفاده میکند که لوایح جنجالی و پرحاشیه درخواستی این نهاد بین الدولی یعنی لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با جرائم سازمانیافته فراملی (پالرمو) و لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم (CFT) در اسرع وقت و بدون بررسیهای کارشناسی کافی در مجمع تشخیص مصلحت نظام به تصویب برسد تا اجرای برنامه اقدام FATF تکمیل شود. به عبارت دیگر، به نظر میرسد دولت علی رغم عجله فراوان برای اجرای درخواستهای FATF، در این زمینه از دقت لازم هم برخوردار نیست.
در مجموع، با توجه به اجماع کارشناسان درباره موثرتر شدن تحریمها با اجرای برنامه اقدام به FATF، مشخص نیست دلیل عجله فراوان دولت در اجرای این برنامه چیست؟