آخرین اخبار:
کد خبر:۷۷۱۹۹۷
یادداشت|

رئیسی چگونه از تجربه تلخ انتخابات در قوه قضائیه استفاده کرد؟

به نظر می‌رسد حجت‌الاسلام رئیسی تجربه تخریب رسانه‌ای و ناجوانمردی که در انتخابات ۹۶ با عوض کردن جای جلاد و شهید و دروغ‌های شاخداری، چون دیوار کشیدن در خیابان و ... را که چشید، در مواجهه با رسانه و افکار عمومی تغییر روش داده و به اهمیت این مسئله در جهانی که فضای مجازی از دنیای واقعی، واقعی‌تر شده، پی برده است.

رئیسی چگونه از تجربه تلخ انتخابات در قوه قضائیه استفاده کرد؟

گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو - سید مهدی حاجی‌آبادی؛ همیشه یکی از خسته‌کننده‌ترین مباحث که موجب خسران سنگینی گاه برای کشور و منطقه بود، رسانه‌نافهمی عده‌ای از مسئولین بعضا رده بالای جمهوری اسلامی است.
هنوز زخمی که اظهارنظر شاذ علی یونسی مشاور روحانی در امور اقلیت‌ها در مورد امپراطوری ایران و بغداد و ... گرفت اثرش از بین نرفته است.

یکی از اساتید رسانه می‌گفت: در ابتدای انقلاب، آمریکا با پوستر، مجله، روزنامه و رادیو با ایران مقابله می‌کرد، و ما نیز در ایران با همین ابزار پاسخش می‌دادیم؛ حال پس از گذر ۴۰ سال او با رسانه تا خصوصی‌ترین کنج خانه‌های ایرانی راه یافته و ما هنوز هم پوستر و روزنامه و رادیو داریم!

مسلما مسئله ابزار در رسانه بسیار اهمیت دارد (لطفا به مباحث اینکه رسانه هوشمند است یا ابزار و ... فعلا توجهی نکنید، بماند برای جای خودش)، منتها از آن مهمتر به نظر نگارنده، فهم رسانه توسط مقامات جمهوری اسلامی است.
در روزگاری هستیم که در دنیای مطبوعات، خبر فوری ارزشمندترین چیز است؛ و خبرگزاری‌ها به هم فخر می‌فروشند که قبل از بقیه اخبار را انعکاس داده‌اند و هیچکس سرعتش به پای آن‌ها نمی‌رسد. اما این میل به گزارش سریع اخبار، این روزها وضعیت عجیبی به بار آورده است. به محض آنکه اتفاقی می‌افتد، صدها سایت خبری پر می‌شود از مطالبی مشابه. همگی نصفه‌نیمه، عجولانه و سرهم‌بندی‌شده.
در چنین دورانی حتی انسان‌های معمولی هر جامعه‌ای باید اندکی از سواد رسانه را دارا باشند، و چنین مهمی برای کسانی که هر اظهارنظر شخصی‌شان ممکن است بر بخش بزرگی از اجتماع اثر گذارد از نان شب واجب‌تر است.
نقص تحلیل دوستان مسئول زمانی اوج می‌گیرد که مقیاسی از اهمیت و جایگاه پدیده «جمهوری اسلامی» در زیست‌جهان مدرن با اقتضائات خاص خودش و فرهنگی که در آن زیست می‌کنیم، ندارند.
حقیقتا اگر کمی منصفانه نگاه کنیم حتی دشمنان نیز اذعان دارند که در میان مسئولین ایرانی هیچکس به اندازه رهبر انقلاب فهم صحیحی از سیاست‌ورزی و رسانه‌شناسی به خصوص در خنثی کردن عملیات روانی دشمن ندارد.
منتها فاصله عمیق ایشان در این پدیده با دیگر مسئولین به وضوح برای مردم عیان است؛ اظهارنظرهای کلیشه‌ای، عدم ارتباط درست با مخاطبین، سیر در اقتضائات جهان قدیم تا حدی که حتی رسانه اصلی اسلامی یعنی منبر را نیز خنثی کرده‌ایم از جمله دردهای مزمن است.
رهبر انقلاب در آخرین دیدار با تیم قبلی ریاست قوه قضائیه به خوبی به مسئله لزوم کار رسانه‌ای درست پرداختند، ایشان فرمودند کار رسانه‌ای چیزی فراتر از اطلاع‌رسانی معمول است که از طریق رسانه‌های جمعی به گوش مردم می‌رسد؛ بلکه کار رسانه‌ای به معنای اثرگذاری بر قلوب و اذهان مخاطب است؛ به گونه‌ای که اقناع شود.
منتها غفلت در کار رسانه‌ای صحیح موجب شد شاذگویی و جوسازی‌های دروغ چون حسابهای قوه قضائیه و ... ضربه جدی به اعتبار این قوه انقلابی وارد کند، حتی کار به جایی رسید که شخص رئیس قوه در امور مبرهن و بدیهی شخصا اقدام به روشنگری کند.
دو نکته مهم نهفته این است که ابتدا رسانه‌های انقلابی در دفاع از قوه انقلابی که رهبر معظم انقلاب آن را شجاع و مستقل و انقلابی خواندند کم‌کاری کردند، از سویی در درون قوه قضا نیز درک درستی از رسانه و اقتضائات آن وجود نداشت.
امروز با نشستن حجت‌الاسلام رئیسی بر کرسی قاضی‌القضات، اولین انتظار توجه ویژه به موضوع افکار عمومی و حفظ و افزایش اعتماد مردم به قوه قضائیه به عنوان تکیه‌گاه و ستادنده حق آنها از مظالم سودجویان است.
 
رئیسی چگونه از تجربه تلخ انتخابات در قوه قضائیه استفاده کرد؟

بد نیست برخی مصادیق رسانه‌فهمی رئیس دستگاه قضا را بازخوانی کنیم شاید الگویی برای برخی مسئولین دیگر شد تا بدانند امروز جنگ، جنگ روایت‌هاست، آن کس پیروز است که از هر پدیده و حادثه روایت صحیح را به مردم برساند، اگرنه دشمن به گونه‌ای که خود دوست دارد روایت کذبش را بر حقیقت تحمیل می‌کند.

سفرهای استانی، میراثی که رئیسی باقی می‌گذارد
قاضی‌القضات در ایامی بر کرسی ریاست نشست که همزمان با وقوع سیل شدید در استان‌های کشور بود؛ وی در اولین اقدام با سفر به استان‌های گلستان، خوزستان، لرستان و پیگیری جزء به جزء علت سیل، اداره کل بازرسی این استان‌ها را مامور پیگیری مسببین این حادثه و برخورد با آن‌ها کرد.
رئیس قوه قضائیه برخلاف ادعای برخی که این سفرها را نمایشی خواندند، با ادامه سفرها به استان‌های دیگر و پیگیری امور و مشکلات قضایی در هر منطقه، از نزدیک نیز در جریان امور قرار می‌گرفت.
این امر زمانی اهمیت بیشتری دارد که روسای پیشین قوا چنین مشی نداشتند؛ ارتباط نزدیک با مردم، اهمیت پوشش رسانه‌ای این سفر، کلید زدن تغییر نوع نگاه اجتماع به قوه قضا از جمله دستاوردهایی است که می‌توان برشمرد.

جلسه با منتقدین و مخالفین نگاه فقهی دستگاه قضا
رئیسی در قدم بعدی جلسات متعددی در خصوص شنیدن صدای حتی مخالفین جمهوری اسلامی برگزار کرد؛ به عنوان نمونه جلسه با وکلا و شنیدن نکات مختلف از زبان آن‌ها در میان نخبگان این رشته موجب تعجب بسیاری شد.
جلسه با مسئولین سابق قوه قضائیه و برخی حقوقدانان منتقد فعلی قوه قضائیه که بعضا از مروجین حقوق بشر به شیوه غربی هم در میان آن‌ها یافت می‌شد، نکته‌ای بود که در رسانه‌ها بازتاب فراوانی داشت.

دستور صریح به اخراج ۶۰ قاضی متخلف و قتل زندان فشافویه
زمانی که قرار بر قصاص درویش قاتل محمد ثلاث رسید، بسیاری از رسانه‌های زنجیره‌ای اقدام به فضاسازی علیه قوه قضائیه کردند به گونه‌ای در اذهان بخشی از مردم جای جلاد و شهید را عوض کنند.
چند روز پیش در زندان فشافویه یکی از مجرمین جوان به دست زندانیان به قتل می‌رسد، این مسئله به سرعت توسط بی بی سی، صدای آمریکا و دنباله‌روهای داخلی تجدیدنظرطلب پیگیری شد و برای فضاسازی علیه نظام اسلامی و دستگاه قضا آماده شدند که دستور صریح حجت‌الاسلام در محکومیت این قصه و تشکیل هیئت حقیقت‌یاب و شناسایی عاملین مقصر و قاصر به سرعت برنامه‌های بنگاه خبرپراکنی را به هم زد.
همچنین وی در اردی‌بهشت‌ماه با عمل به دستور رهبر انقلاب در برخورد با قضات متخلف، ۶۰ تن از آن‌ها منفصل از خدمت کرد.

دانشجویان برنده سخن می‌گویند
سال‌ها پیش دانشجویان در دیدار با رهبر معظم انقلاب از عدم حضور مسئولین رده بالا در میان دانشگاهیان انتقاد کردند، ایشان دستور دادند حتما مسئولین باید بین فرهیختگان و مردم حضور یابند و پاسخگو باشند.
پس از این دستور ریاست وقت دستگاه قضا آیت‌الله آملی لاریجانی به دیدار دانشجویان رفتند و دیدارهای وی و معاونین او به ویژه حجت‌الاسلام اژه‌ای به جزیی از برنامه سالانه دانشجویان مبدل شد.
 
رئیسی چگونه از تجربه تلخ انتخابات در قوه قضائیه استفاده کرد؟

این رسم در دوران رئیس جدید دستگاه قضا نیز ادامه یافت و رئیسی در ماه مبارک رمضان با فعالین دانشجویی از گرایش‌های مختلف دیدار کرد و آن‌ها بعضا تندترین انتقادات را به بالاترین مسئولین و روندهای سیاسی کشور مطرح کردند و وی پس از شنیدن این سخنان خواستار رصد دانشجویان و کمک آن‌ها به مبارزه با فساد، تحقق آزادی‌های مشروع، حقوق شهروندی و ... شد.

فعالین رسانه در افطار قاضی‌القضات
وی همچنین به رسم دوران مدیریت آستان قدس رضوی جلسه‌ای نیز با رسانه‌های حامی و منتقد قوه قضا گذاشت و به شنیدن نقطه نظرات آن‌ها در اصلاح روندهای قضایی به‌ویژه در عرصه رسانه پرداخت.

به نظر می‌رسد حجت‌الاسلام رئیسی تجربه تخریب رسانه‌ای و ناجوانمردی که در انتخابات ۹۶ با عوض کردن جای جلاد و شهید و دروغ‌های شاخداری، چون دیوار کشیدن در خیابان و ... را که چشید، در مواجهه با رسانه و افکار عمومی تغییر روش داده و به اهمیت این مسئله در جهانی که فضای مجازی از دنیای واقعی، واقعی‌تر شده، پی برده است.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار