به همین دلیل اولین مساله ای که از سازمان امور مالیاتی مطالبه کردیم چرایی عدم اجرای قانون ماده 169 مکرر است که در ادامه پاسخ احمد زمانی؛ معاون پژوهش، برنامه ریزی و امور بین الملل سازمان امور مالیاتی کشور را مشاهده میکنید.
سوال: چرا ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم از زمان تصویب و ابلاغ به طور جدی و کامل اجرا نشده است؟ در صورت اجرای این قانون هزاران دلال سکه و طلا و ارز و مسکن و سفته بازان و رانت خوارانی که اقتصاد کشور را مختل میکنند شناسایی و رهگیری میشوند و از فرارهای مالیاتی که از ۵۰ تا ۱۵۰ هزار میلیارد تومان تخمین زده میشود جلوگیری خواهد شد. چرا با این تفاسیر چنین قانون سودمند و کارآمدی اجرا نمیشود؟!
پاسخ: اولاً در خصوص برآورد رقم فرار مالیاتی ممکن است اعداد و ارقام متفاوتی ذکر گردد. اما بایستی این ارقام با واقعیات اقتصادی کشور نیز همخوانی داشته باشد. براساس بررسیهای انجام شده و شواهد موجود میزان فرار مالیاتی در کشور بین ۳۰ تا ۴۰ هزار میلیارد تومان برآورد میشود.
دوماً درخصوص نظام اطلاعات مالیاتی شایان ذکر است که در اجرای حکم موضوع ماده (۱۶۹) مکرر قانون مالیاتهای مستقیم اصلاحی مصوب ۳۱/۰۴/۱۳۹۴ به منظور شفافیت اقتصادی و تحقق عدالت مالیاتی، پایگاه اطلاعات هویتی، عملکردی و دارایی مودیان مالیاتی شامل مواردی نظیر اطلاعات پولی، مالی و اعتباری، معاملاتی، سرمایهای و ملکی اشخاص حقیقی و حقوقی در سازمان امور مالیاتی کشور ایجاد گردیده است و اشخاص دارنده اطلاعات اعم از دولتی و غیردولتی که اطلاعات مورد نیاز پایگاه اطلاعات مذکور را در اختیار دارند و یا به نحوی موجبات تحصیل درآمد و دارایی برای اشخاص را فراهم میآورند و نیز کلیه اشخاص و مراجعی که در جریان عملیات مربوط به مالکیت، نگهداری، انتقالات، خدمات بیمهای و معاملات داراییها، اموال و املاک و همچنین نقل و انتقال آنها میباشند، مکلفند اقلام اطلاعاتی مورد نیاز سازمان را مطابق بستههای اطلاعاتی تعریف شده ازطریق بسترهای اطلاعاتی در اختیار این سازمان قرار دهند.
برای انجام این امر سازمان امور مالیاتی کشور بسترهای فنی و اجرایی لازم برای برقراری کامل ارتباط برخط بهمنظور تبادل اطلاعات با سایر دستگاهها را فراهم نموده است. در این راستا با تعدادی از دستگاههای مرتبط تفاهم نامه همکاری منعقد شده است و در چارچوب این تفاهم نامه نسبت به ارسال اطلاعات به پایگاه اطلاعات هویتی، عملکردی و دارایی مودیان مالیاتی اقدام مینمایند. با این وجود برخی از دستگاهها همچنان نسبت به ارائه اطلاعات خودداری میکنند و سازمان امور مالیاتی کشور از طریق مراجع قانونی و نظارتی موضوع را تا حصول نتیجه نهایی پیگیری مینماید.
رقم واقعی فرارهای مالیاتی چقدر است؟ مبنای محاسبات چیست؟
ضمن تشکر از پاسخ معاون محترم سازمان امور مالیاتی اولا در خصوص رقم فرار مالیاتی این سوال پیشمیآید که مبنای رقم 30 تا 40 هزار میلیارد چیست؟ این رقم با کدام محاسبات و شواهدی که گفتید بدست آمده است؟
آیا در این محاسبه علاوه بر منابع قانونی، اقتصاد زیرزمینی و قاچاق نیز لحاظ گردیده است؟!
چند روز پیش در مراسم معارفه رئیس جدید سازمان امور مالیاتی، پورابراهیمی رئیس سابق کمیسیون اقتصادی مجلس تاکید کرد که رقم فرارهای مالیاتی بسیار بیشتر از 40 هزار میلیارد تومان است.
لزوم افشای نام دستگاههایی که از قانون تمرد میکنند
در خصوص بخش دوم که گفتید برخی از دستگاه ها اطلاعات ارائه نمی دهند و از طریق مراجع قانونی پیگیری می کنید چند سوال مطرح میشود:
انقلاب در شفافیت و عدالت
از نظر ما اجرای ماده 169 مکرر قانون مالیات های مستقیم می تواند انقلابی در نظام مالیاتی کشور ایجاد کند و با ایجاد بانک اطلاعات و شفافیت فعالیت های اقتصادی علاوه بر افزایش درآمدهای مالیاتی از محل فرارهای مالیاتی و سودجویی های سوداگران و کاهش بار مالیاتی اقشار ضعیف و متوسط جامعه و تولیدکنندگان و همچنین هدایت نقدینگی به بخش های تولیدی موجبات رونق تولید و رشد و توسعه اقتصادی کشور را فراهم نماید.
اجرای ماده 169 قانون مالیات های مستقیم؛ واجبتر از نان شب
یکی از مطالبات اصلی مقام معظم رهبری تحقق اقتصاد بدون نفت یا کاهش وابستگی بودجه به نفت است و بدون تردید راه حل آن مثل سایر کشورها استقرار نظام مالیات ستانی عادلانه و کارآمد و هدفمند است.
امید علی پارسا نیز در مراسم معارفه به عنوان رئیس جدید سازمان امور مالیاتی کشور اجرای ماده 169 قانون مالیات های مستقیم را از نان شب واجبتر دانست و نوین سازی نظام مالیاتی کشور را مهمترین رویکرد عنوان کرد.
پارسا ماده 169 مکرر قانون مالیات های مستقیم را اساس همه برنامه ها و اقدامات در دستگاه مالیاتی و بعبارتی موتور محرک نظام مدرن مالیاتی عنوان کرد و گفت: در یک نظام مالیاتی مدرن، کلیه فعالیت های اقتصادی، روشن و شفاف است و اطلاعات هویتی، اطلاعات معاملاتی و دارایی ها و اموال و املاک اشخاص نیز برای نظام مالیاتی کاملا مشخص می باشد.
اجرای ماده 169 مکرر قانون مالیات های مستقیم زیربنای نظام مالیاتی نوین و عدالت محور است لذا پاسخ سوالات فوق را به صورت شفاف به ما بدهید تا آن ها را رسانه ای کنیم و به منظور اجرای قانون به مطالبه ی عمومی تبدیل نماییم.
البته از مجلسی که الیاس حضرتی بشه رئیس کمیسیون اقتصادیش چه انتظاری میشه داشت!!!!! پورابراهیمی که استاد اقتصاد خونده بود کاری نکرد چه برسه به این!!!!
بسم ا... جناب رئيس جمهور
مهمترين ابزار شفافيت قانون ١٦٩ در اختيار شماست كه هي ميگي اختيار ندارم
عمل كن ارباب وعده ها