کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: در صورتیکه اروپا به تعهدات خود عمل نکند راههای زیادتری پیش روی ایران هست مثل اینکه به کاهش پذیرش بازرسهای آژانس مبادرت ورزد یا اجرای داوطلبانه پروتکل های الحاقی را متوقف کند.
حسن عابدینی، کارشناس مسائل رسانه در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص درخواست اروپا از ایران برای عدم خروج از برجام و پایبندی به آن گفت: جمهوری اسلامی پس از خویشتن داری بیش از سه سال در برابر عدم پایبندی آمریکا و اروپا به تعهدات برجامی خود سرانجام تصمیم گرفت تا از ظرفیت بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام استفاده کند و در این چارچوب اقدام به کاهش تعهدات خود کرد.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی سه تعهد را در چارچوب برجام پذیرفت گفت: تعهد اول رفع نگرانی غرب بود که این نگرانی، نگرانی کاملا سیاسی بود و آن این بود که آنها معتقد بودند ایران درصدد دستیابی به سلاح هستهای است که البته با توجه به فتوای مقام معظم رهبری مبنی بر حرمت سلاح هستهای و هم ۳۵ گزارش آژانس بین المللی مبنی بر عدم دستیابی ایران به سلاح هستهای و از سوی دیگر ۳ گزارش سازمان ملل مبنی بر عدم دستیابی ایران به سلاح هستهای مشخص شد این درخواست آمریکا و غرب صرفا بهانه جویی بوده است.
عابدینی دومین تعهد ایران را ایجاد شفافیت در فعالیتهای صلح آمیز هستهای دانست و تصریح کرد: جمهوری اسلامی در پذیرش داوطلبانه پروتکل الحاقی که اجازه بازرسی فرا سازمانی را به آژانس میدهد و همچنین اجازه دادن به دهها بازرس آژانس که به بازدید از معادن و سایتهای مختلف ایران از جمله راکتور تحقیقاتی تهران و راکتور خنداب را داده بود به تعهد شفافیت خود نیز پایبند ماند.
این کارشناس مسائل رسانه سومین تعهد ایران را اعتمادسازی غرب برای عدم دستیابی به غنی سازی در سطوح بالا عنوان کرد و گفت: غربیها معتقد بودند اگر ایران راکتور آب سنگین را راه اندازی کند از پلوتونیوم آن برای سلاح هستهای استفاده میکند و بر این اساس ایران پذیرفت برخی سایتهای خود را نوسازی کند. در همین راستا بنا شد در فردو هم غنی سازی بالای بیست درصد را تعطیل کند
وی با تاکید بر اینکه براساس این روند جمهوری اسلامی به تمام تعهدات خود عمل کرد و اجازه داد حتی بازرسان از مکانهای قطعه سازی نیز بازرسی کنند، گفت: غرب در چارچوب برجام بنا بود زمینهای برای لغو تحریمها را فراهم کند و پرونده هستهای ایران را عادی سازی میکرد، اما بعد از گذشت سه سال آمریکا از برجام خارج شد و اروپاییها هم هیچ تلاشی برای حفظ برجام انجام ندادند.
عابدینی تصریح کرد: سازوکار مالی هم فعلا فعال نیست و فروش نفت ایران با چالشهای آمریکا دست و پنجه نرم میکند مراودات بانکی به سادگی صورت نمیپذیرد و لذا جمهوری اسلامی یک حرف منطقی دارد و آن اینکه اگر به تعهدات خود عمل نکنید ایران هم به تعهدات خود که تاکنون پایبند بوده و آژانس بین المللی نیز آن را تاکید کرده است پایبند نخواهد بود و آن تعهدات را کاهش میدهد.
این کارشناس مسائل رسانه یادآور شد: اولین کاهش ایران در راستای تعهدات خود و در چارچوب برجام این بود که میزان مواد غنی شده که سقف آن تا سیصد کیلو بود به بالای سیصد کیلو برسد و میزان ذخایر آن سنگین در کشور به بالای ۱۳۰ تن برسد که البته هر دوی این اقدامات در چارچوب برجام است.
وی افزود: اگر اروپا به تعهدات خود عمل نکند ممکن است ایران در گامهای بعدی و افزایش سطح غنی سازی بپردازد و به عنوان مثال از آنجا که راکتور تهران نیازمند میلههای سوخت تا غنی سازی بیست درصد دارد ممکن است جمهوری اسلامی این سطح از غنی سازی را تولید کند و تعداد سانتریفیوژهای نسل جدید را نیز راه اندازی کند که این اتفاقات قطعا شتاب غنی سازی را سرعت خواهد بخشید.
عابدینی در پایان خاطرنشان کرد: البته راههای زیادتری پیش روی ایران هست مثل اینکه اگر نیاز باشد پروتکل الحاقی را که داوطلبانه اجرا میکند کاهش دهد و یا به کاهش پذیرش بازرسهای آژانس مبادرت ورزد که همه این اقدامات در چارچوب برجام است.