وحید شقاقی گفت: در شرایط سخت ارزی اگر ارز حاصل از صادرات غیرنفتی به کشور بازنگردد و از سوی دیگر واردات بدون انتقال ارز نیز انجام شود، کسری تراز ارزی کشور افزایش مییابد.
وحید شقاقی، کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرگزاری دانشجو، با بیان اینکه طبق اعلام بانکمرکزی سال گذشته از ۴۴ میلیارددلار صادرات غیرنفتی صرفا ۷/۱۸ میلیارددلار ارز حاصل از آن به کشور برگشته است، گفت: این مساله موجب شد تا تراز ارزی با کسری بالایی مواجه شود که اگر این کسری جبران نشود، سال ناگواری را از لحاظ ارزی پیش رو خواهیم داشت.
*نیاز سالانه اقتصاد ایران به ۶۰ میلیارددلار ارز وی با اشاره به اینکه نیاز ارزی اقتصاد ایران سالانه حداقل ۶۰ میلیارد دلار است، اظهارداشت: در حال حاضر واردات رسمی حدودا به ۴۰ میلیارد دلار رسیده و رقمی بین ۱۲ تا ۱۵ میلیارد دلار نیز به واردات غیر رسمی اختصاص دارد؛ از سوی دیگر خدمات ارائه شده به گردشگران ایرانی که به کشورهای منطقه سفر میکنند را نیز باید در نظر گرفت. این کارشناس اقتصادی با اشاره به اقدامات آمریکا در کاهش فروش نفت ایران ادامه داد: دولت باید روی صادرات غیرنفتی و ارز حاصل از آن تمرکز کند چراکه دراین صورت بخش عمدهای از نیازهای واردات از این مسیر تامین خواهد شد.
* هفتاد درصد صادرات غیرنفتی در اختیار خصولتیها است شقاقی با اشاره به دستورالعمل بانکمرکزی در خصوص شیوههای بازگشت ارز حاصل از صادرات بیان کرد: طبق این دستورالعمل باید پنجاه درصد ارز حاصل از صادرات غیرنفتی در سامانه نیما تزریق شود، بخشی از تعهد ارزی صادرکننده واردات در مقابل صادرات بوده و بخش محدودی نیز برای صادرات ریالی به کشورهای افغانستان و عراق در نظر گرفته شده است. وی با بیان اینکه دولت و قوه قضاییه به دنبال بازگرداندن ارز صادراتی خصولتیها هستند، ادامه داد: هفتاد درصد صادرات غیرنفتی کشور در اختیار این بخش است که سهم قابل توجهی از ارز کشور را به خود اختصاص دادهاند.
*موضع بانکمرکزی در خصوص صادرات ریالی صحیح است
این کارشناس اقتصادی با اشاره به موضع رئیس کل بانکمرکزی در خصوص صادرات ریالی گفت: اتخاذ این موضع خصوصا در شرایطی که دولت به ارز خارجی برای تامین سامانه نیما نیاز دارد، صحیح است، اما باید توجه داشت که در این شرایط با توجه به کسری بودجه ریالی دولت، چارهای جز صادرات ریالی نیست چراکه میتواند بخشی از کمبود ریالی کشور در حوزه بودجه دولت را پوشش دهد.
*واردات بدون انتقال ارز مسیر واردات کالاهای لوکس را تسهیل میکند شقاقی با بیان اینکه هماکنون واردات بدون انتقال ارز به ۱۰ الی ۲۰ درصد صادرکنندگان محدود شده است، گفت: در حالیکه بانکمرکزی به عنوان سیاستگذار ارزی کشور، مخالفت خود را با واردات بدون انتقال ارز اعلام کرده بود، اما شاهد این بودیم که دی ماه سال گذشته این مصوبه توسط هیات وزیران برای واردات خودرو تا سقف ۳۰۰ میلیون دلار اجرایی شد. این کارشناس اقتصادی با اشاره به تبعات این شکل از واردات برای منابع ارزی کشور، اظهارداشت: در این شرایط سخت ارزی اگر ارز حاصل از صادرات غیرنفتی به کشور بازنگردد و واردات بدون انتقال ارز نیز انجام شود، کسری تراز ارزی کشور افزایش مییابد. وی در پایان با بیان اینکه واردات بدون انتقال ارز رانت و فساد به دنبال دارد، گفت: این شکل از واردات، علاوه بر اینکه مدیریت واردات را سخت میکند ورود کالاهای اساسی و ضروری مردم را با مشکل مواجه کرده و از سوی دیگر منجر به تسهیل مسیر واردات کالاهای لوکس و غیرضرور نیز میشود.