محققان موفق به شناسایی ابزاری کوچک شدهاند که از آن میتوان برای شناسایی امواج گرانشی و سیاهچالهها استفاده کرد.
به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو، شناسایی امواج گرانشی در دنیا برای کشف ستارهها و سیارات جدید به کار میرود و این کار مستلزم استفاده از ابزار و تجهیزات غول پیکر و گران قیمت است. اما محققان ابزار تازهای را برای این کار ابداع کرده اند که بر روی سطح یک میز جای میگیرد و قادر به شناسایی سیگنالهای مختلف مربوط به امواج گرانشی است.
در مقام مقایسه باید گفت: دستگاه دیگری که بدین منظور به کار میرود ولیگو نام دارد برای شناسایی ابزار مذکور از بازوهای غول پیکری استفاده میکند که هر یک ۴ کیلومتر طول داشته و کار با آنها نیز بسیار پیچیده و دشوار است.
امواج گرانشی معمولا توسط ستارهها و سیاه چالههایی که با یکدیگر برخورد میکنند، به وجود میآیند و اولین بار انیشتین در فرضیه نسبیت خود به وجود آنها اشاره کرده بود. اما شناسایی عملی آنها تا سال ۲۰۱۵ ممکن نشده بود.
در سالهای اخیر ابزار مختلفی برای شناسایی امواج گرانشی ساخته شده که از جمله آنها میتوان به لیکو در آمریکا و ویرگو در ایتالیا اشاره کرد.
این تجهیزات با تاباندن اشعه لیزر در مسیر تونلهای دراز و بازتاباندن آنها از طریق آینهها عمل میکنند و برای شناسایی امواج گرانشی متوسط مورد استفاده قرار میگیرند. لیزا ابزار دیگری است که امواج گرانشی بزرگ را شناسایی میکند. اما ابزار جدید موسوم به ال اس دی قادر به شناسایی امواج گرانشی کوچکتر است؛ لذا از این طریق میتوان سیاه چالههای کوچک یا قدیمی را هم شناسایی کرد. تکمیل و راه اندازی نمونه اولی الای دی حدود دو سال به طول خواهد انجامید.