سخنگوی وزارت خارجه در خصوص برگزاری کمسیون مشترک برجام که روز گذشته در وین با حضور کشورهای ۱+۴ برگزار شد، گفت: در این نشست موضوع توقیف غیر قانونی کشتی ایرانی توسط انگلیسها و در جبل الطارق مطرح شد.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، سید عباس موسوی سخنگو و رییس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارتخارجه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران و اصحاب رسانه در خصوص برگزاری کمسیون مشترک برجام که روز گذشته در وین با حضور کشورهای ۱+۴ برگزار شد، گفت: در این نشست موضوع توقیف غیر قانونی کشتی ایرانی توسط انگلیسها و در جبل الطارق مطرح شد. وی با روبه جلو ارزیابی کردن نشست دیروز گفت: بحث اینستکس نیز جز موضوعات مطرح شده در این نشست بود موسوی تاکید کرد اگر این رفت و امدها به نتیجه نرسد جمهوری اسلامی راضی نخواهد شد و اگر تا فرصت باقی مانده اتفاقی رخ ندهد ایران گام ۳ را برخواهد داشت. سخنگوی وزارتخارجه یکی از تصمیمات مهم این نشست را احتمال برگزاری دور بعدی این نشست با در سطح وزرای ۱+۴ عنوان کرد.
موسوی در خصوص نامه وزیر امور خارجه به مقام معظم رهبری در خصوص سریال گاندو واینکه با این شرایط ادامه خدمت را شرعی نمیدانم گفت: بله اصل نامه را تایید می کنم، چنین نامهای از سوی ظریف به رهبری نوشته شده است. چون صدا و سیما از نهادهای زیر نظر رهبری است وزیر ترجیح داد به جای جنجال آفرینی رسانهای شکوائیه خود را مستقیم به رهبری ببرد. وی افزود: در این سریال تلاش میشد از وزیر خارجه چهرهای منفعل، واداده و بی عمل به تصویر کشیده شود و وزیر هم خطاب به رهبری عنوان کرد:اگر جمهوری اسلامی چنین وزیری دارد که در این سریالتر سیم شده به لحاظ شرعی ادامه همکاری او درست نیست. سخنگوی وزارتخارجه در ادامه گفت: رهبری هم فرمودند، مطلقا راضی نیستم که به ایشان و مجموعه وزارتخارجه اهانتی صورت بگیرد که البته امیدوارم گوش شنوایی وجود داشته باشد.
موسوی در خصوص در خواست پمپئو برای گفتگو با رسانه های ایرانی گفت: موضوع پمپئو یک اقدام تدافعی در برابر اقدامات تهاجی ظریف در نیویورک است. وی در ادامه اظهار داشت: در خواست وزیر خارجه آمریکا یک اقدام منفعلانه است که صداقت و جدیتی در آن وجود ندارد و درست مثل درخواستهای مکرر انها برای مذاکره است. این در حالیست که بارها خبرنگاران ایرانی از آنها درحواست مصاحبه کردند و این در خواست رد شده است و جالب است که صراحتا می گویند چرا ظریف در نیویورک مصاحبه میکند. سخنگوی وزارت خارجه افزود: بد نیست آقایان بدانند ظریف به آمریکا نمی آید بلکه به نیویورک مقر سازمان ملل برای پیگیری مناسبات بین المللی سفر می کند.
وی با پرترافیک خواندن تحولات هفته گذشته در عرصه سیاست خارجی گفت: این هفته به لحاظ دیپلماتیک اهمیت فوق العادهای در بر داشت و به سفر وزیر امور خارجه کشورمان به نیویورگ و سپس به آمریکای لاتین و سپس سنگال ختم شد این سفر تحولاتی در بر داشت و نقاط عطفی را به دنبال داشت که بسیار پربار و موفقیت آمیز بود و وزارت خارجه به اهداف مورد نظر خود از این سفرها دست یافت.
موسوی با اشاره به سفر وزیر خارجه عمان و نخست وزیر عراق در هفته گذشته به تهران گفت: با توجه به روابط خوب ما با کشورهای همسایه این سفرها در حال انجام است و هر زمان که اراده کنیم میتوانیم به کشورهای یکدیگر سفر و پیرامون مسائل جاری گفتگو و تبادل نظر داشته باشیم.
**از بردن نام افراد ملاقات کننده با وزیر امور خارجه کشورمان در حاشیه سفر به نیویورگ معذورم سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص ظریف با کدام یک از سناتورها و نمایندگان کنگره آمریکا دیدار داشته است نیز گفت: وزیر امور خارجه هر وقت به نیویورک میرود در حاشیه ماموریت اصلی خود به درخواست طرفهای آمریکایی که میتوانند نمایندگان ملتها کنگره آمریکا و یا رسانههای این کشور باشد پاسخ مثبت نشان میدهد و در آن ملاقات مواضع جمهوری اسلامی را صراحتا بیان میکند، اما از بردن نام این افراد خودداری میکنم، چون ممکن است برای آنها مشکلاتی از قبیل: مجازات و دستگیری در آمریکا رخ دهد.
**محور گفتگوها با وزیر خارجه عمان موضوعات منطقهای بود/ سفر وی به منظور میانجی گری یا مسائل خصوصی را تایید نمیکنم وی در خصوص سفر بن علوی وزیر خارجه عمان به تهران و محور مذاکرات رخ داده با او گفت: موضوعات منطقه ای، امنیت خلیج فارس محور گفتگوهای مقامات ایرانی با وزیر خارجه عمان بود، اما صرف این که عنوان شود وی برای میانجیگری یا موضوع خصوصی به کشور آمده بود را تایید نمیکنم.
**توقیف نفت کش ایرانی در جبل الطارق نقض فاحش برجام بوده است موسوی در پاسخ به سوالی در خصوص این که آیا در نشست روز گذشته کمیسیون برجام با طرف انگلیسی صحبتی از توقیف نفت کش ایرانی به میان آمد یا خیر گفت: یکی از موضوعات مطرح شده در نشست کمیسیون برجام بحث توقیف نفت کش ایرانی در تنگه جب الطارق بود که به اعتقاد ما نقض فاحش برجام بوده است.
سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه ادامه داد: طرف مقابل نیز استدلالاتی را در این خصوص بیان کرد و جمهوری اسلامی هم چنان بر مواضع خود مبنی بر اقدام غیرقانونی دولت انگلیس تاکید کرد ما صراحتا عنوان کردیم تضمین امنیت آبراههای منطقه به عهده کشورهای خلیج فارس است و ریشه ناامنیها به کشورهای فراسرزمینی برمی گردد که از کیلومترها آن طرفتر در مسائل منطقه ما دخالت میکنند. وی در پاسخ به سوالی در خصوص دیدار ذوالنور رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با سفیر انگلیس در ایران گفت: در خصوص این دیدار بهتر است از خود ایشان سوال کنیم، چون هر گونه پاسخگویی من دخالت قوا محسوب میشود.
** اطلاعی از نامه ظریف به مراجع اعظام تقلید ندارم موسوی در پاسخ به سوالی مبنی براینکه شنیدهها حکایت از آن دارد وزیر خارجه کشورمان رایزنی و نامه نگاری با مراجع اعظام تقلید با محوریت موضوع مذاکره با آمریکا داشته است گفت: وزیر امور خارجه کشورمان آنچه را که میبیند و آنچه در واقعیت وجود دارد را تکلیف خود میداند که براساس قانون و شرع به مقامات کشور گزارش دهد، اما این که به مراجع و نهادها نامهای داده باشد واقعا بی اطلاعم، اما معتقدم او دیدگاههای خود را با شفافیت و صراحت بیان میکند.
سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه در خصوص آخرین وضعیت شیخ زکزاکی رهبر شیعیان آفریقا و حال وخیم او گفت: وزارت امور خارجه به جد پیگیر وضعیت شیخ زکزاکی است وضعیتی که ایشان و خانواده او در آن قرار دارند مناسب نیست و وزارت خارجه همه تلاشها را برای تغییر این وضعیت انجام میدهد. وی تصریح کرد: حتی در سفری که ظریف به سنگال داشت این موضوع را به طروق مختلف پیگیری کردیم امروز نیز قرار است دادگاهی تشکیل شود تا وضعیت ایشان را بررسی کند.
موسوی ابراز امیدواری کرد: حالتی به وجود آید که هم ایشان از این وضعیت خلاص شود و هم نگرانیهایی که دولت نیجریه دارد برطرف شود.
سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه تاکید کرد: طی یکی دو هفته آینده مقامات هندی و چینی سفرهایی به کشور خواهند شد که اطلاع رسانی میشود. وی در خصوص رفت و آمدها به ایران و برگزاری نشستهای مختلف با محوریت برجام نیز گفت: نشست دیروز در وین هم به درخواست ما بود و هم به درخواست طرف اروپایی، طرفهای اروپایی نسبت به رویکرد جدید ایران در کاهش تعهدات کمی معترض بودند و ایران نیز نسبت به بی عملی آنها و برخی اقدامات دیگر از جمله دستگیری برخی ایرانیان به دستور آمریکا در اروپا و استرداد آنها به آمریکا به شدت معترض بوده و این را خلاف برجام تلقی کرده و به آنها اعتراض کرده اند.
موسوی تصریح کرد: ایرانیان دستگیر شده کسانی بودند که به بهانه نقض تحریمهای آمریکا بازداشت شدند در حالی که در آن زمان تحریمی وجود نداشته است.
سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه در خصوص ارزیابی نشست روز گذشته در وین گفت: توافق خاصی در این نشست صورت نگرفته، ولی نشست رو به جلوی برای اجرای تعهدات طرف اروپایی بوده است. وی بحث اینستکس را نیز موضوع و هدف بزرگی ندانست و یادآور شد: اینستکس مقدمه اجرای تعهدات آنهاست.
موسوی هم چنین در خصوص آمد و شدهای صورت گرفته گفت: اگر این رفت و آمدها به نتیجه عملی نینجامد جمهوری اسلامی در فرصت باقی مانده گام سوم را با قاطعیت برخواهد داشت.
سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه از جمله توافقات حاصل شده در برگزاری نشست کمیسیون مشترک را برگزاری دور بعدی این نشست با حضور وزرای خارجه ایران و ۱+۴ دانست و تصریح کرد: برگزاری این نشست در این سطح نیاز به برخی مقدمات و بررسیها دارد که به محض آماده شدن این نشست برگزار خواهد شد. وی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص نشست کمیسیون مشترک برجام و دستاورد این نشست گفت: نشست وین رو به جلو و سازنده بود و گفتگوها بسیار صریح و قاطع صورت گرفت هم هیئت ایرانی موارد نقض برجام و بی عملی اروپا و اقدامات بی نتیجه آنها را مطرح و اعتراض خود را اعلام کرد و هم اروپا نقطه نظرات خود را به صراحت بیان کرد. براین اساس قدری فضا شفاف برای ادامه کار است و اگر برخی توافقات به نتیجه برسد منجر به نشست کمیسیون در سطح وزرای خارجه خواهد شد.
**اروپاییها در حرف زدن کم نمیآورند/ هم چنان منتظر اقدامات عملی آنها در اجرای تعهدات برجامی هستیم موسوی ابراز امیدواری کرد: اقدامات صورت گرفته هر چه زودتر و دقیقتر و عملیتر رخ دهد البته ما روی بیانیههای اروپا حساب نمیکنیم و هم چنان منتظر اقدام عملی در اجرای تعهدات برجامی اروپاییها هستیم.
سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه تصریح کرد: اروپاییها در حرف زدن کم نمیآورند البته این بار و در نشست روز گذشته احساس میشد قدری جدیتر هستند، ولی خیلی نمیتوان روی حرف آنها حساب کنیم تا اقدام عملی در این خصوص صورت نگیرد برهمین اساس مطالبات جمهوری اسلامی روشن، صریح و شفاف در نامه رئیس جمهور و وزیر خارجه در نشست کمیسیون مشترک مطرح شد و آنها میدانند دقیقا چه کار باید انجام دهند و چه اقداماتی از آنها مثبت و رو به جلو خواهد بود. **تضمین امنیت منطقه و خلیج فارس راهی جز همکاری و هماهنگی بین کشورهای همان منطقه ندارد وی در خصوص اظهارات بن علوی وزیر خارجه عمان پیرامون تامین امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز نیز گفت: آنچه بن علوی گفته است چیز تازهای نیست ایران ۱۵۰۰ مایل ساحل در خلیج فارس دارد و بیشتر آبراه استراتژیک تنگه هرمز نیز در مجاورت ایران است و طبیعتا تامین امنیت آن منطقه به عهده ماست.
موسوی تصریح کرد: به اعتقاد ما اگر بخواهد امنیت منطقه و خلیج فارس و این آبراه بین المللی تامین و تجهیز شود هیچ راهی جز همکاری و هماهنگی بین کشورهای منطقه وجود ندارد.
**در خصوص کشتی حامل گاز مایع منتظر گزارشات رسمی هستیم سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه در خصوص خبر منتشر شده مبنی بر توقیف یک فروند کشتی چینی به جرم حمل گاز مایع از ایران توسط سنگاپور نیز گفت: منتظر گزارشهای رسمی از دوستانمان در سفارت چین هستیم، چون محموله به مقصد چین بوده است باید ببینیم اصل موضوع چیست و اگر این ادعا صحت داشته باشد جای تاسف دارد که کشورهایی به تروریسم اقتصادی آمریکا کمک کرده و به قلدری آمریکا علیه آنها گردن میدهند.
وی تاکید کرد: برای ما این موضوع غیرقابل قبول است و منتظر گزارشات رسمی هستیم.
**تغییر رویکرد مثبت امارات در قبال یمن را مثبت و سازنده ارزیابی میکنیم/ این تغییر رویکرد میتواند به ایجاد ثبات و امنیت در منطقه بینجامد موسوی در خصوص تغییر رویکرد امارات در مسائل مختلف از جمله موضوع یمن نیز گفت: علت تغییر رویکرد هر چه باشد کاری نداریم، ولی این را یک رویکرد مثبت رو به جلو و سازنده ارزیابی میکنم که میتواند به ثبات و امنیت در منطقه و کاهش تنشها که یکی از کانون تنشها در یمن است منجر شود و ایران این گامها را با دقت رصد میکند و تا جایی که بتواند به تعمیق و افزایش این گامها کمک خواهد کرد.
سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه در خصوص سفر مقامات بلند پایه هندی و چینی به ایران نیز گفت: یکی از وزرای بلند پایه هندی قرار است به ایران بیاید و مقام بلند پایه حزب کمونیست چینی به ایران آمده و این سفرها و رایزنیها در چارچوب مناسبات دو جانبه ادامه خواهد داشت.
**اینستکس هدف اصلی نبوده است/ بلکه یک مقدمه است وی در پاسخ به سوالی در خصوص فروش نفت ایران گفت: اروپاییها ادعا میکنند اینستکس برای این راه اندازی شده که منافع اقتصادی حاصل از برجام از جمله تبادلات مالی را برای ایران تامین کند.
موسوی ادامه داد: همان طور که قبلا نیزگفتیم اینستکس تنها یک مقدمه است برای اجرای تعهدات اروپا بعد از خروج آمریکا از برجام و اصل کار هدف ما نیز ایجاد اینستکس نیست.
سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه در خصوص آخرین وضعیت اسدالله اسدی دیپلمات بازداشتی ایران در بلژیک با بیان اینکه پرونده وی قدری پیچیدگیهای فنی دارد اظهار داشت: پیگیریهای حقوقی و دیپلماتیک در حال انجام است و وزارت خارجه به شدت در حال پیگیری این پرونده است و امیدواریم پرونده ذکر شده هر چه زودتر به نتیجه برسد و آقای اسدی از این وضعیت خارج شود. وی در پاسخ به سوالی مبنی بر شنیدهها حکایت از آن دارد همزمان با سفر بن علوی به تهران یک ناوجنگی از دریای عمان وارد خلیج فارس با هدف آزادی نفت کش انگلیسی شده است گفت: من شنیده های شما را نشنیده ام آنها قدرت ایران را در اراده و اقدام دیدند و بعید میدانم در منطقهای که متعلق به ماست چنین کاری صورت دهند.
موسوی در خصوص پیشنهاد ظریف برای اینکه ایران آماده است پروتکل الحاقی را تصویب کند و در عوض آمریکا تحریم هایش را لغو کند و این که به نظر میرسد ایران بحث گفتگو با آمریکا را از این موضع مطرح کرده گفت: آنچه آمریکاییها این مدت مطرح میکنند ارایه چهره اهل تعامل و گفتگو از خودشان است و نشان دادن چهره اهل جنجال و فراری از گفتگو از جمهوری اسلامی است.
**آمریکاییها به دنبال گفتگویی که به نتیجه منجر شود نیستند سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه ادامه داد: ما همواره تاکید کرده ایم که گفتگو را زمانی میتوان آغاز کرد که دستور کار آن مشخص باشد و نتایج عملی در بر داشته باشد و مهمتر از همه بعد از انجام طرفین به نتایج پایبند باشند که تاکنون هیچ سیگنالی از سوی دولت فعلی آمریکا در این خصوص دیده نشده و حرفهای مطرح شده را در حد تبلیغات سطح پایین تلقی میکنیم. وی تصریح کرد: ظریف برای شکستن این فضا و گفتگو با رسانهها این بحث را در نیویورک مطرح کرد و گفت: اگر دنبال گفتگو هستند این یک محوری است و به جای اینکه این اقدام را در سال ۲۰۲۳ انجام دهیم الان و در ۲۰۱۹ انجام دهیم و این اتفاق چیز قابل دسترس است و همان طور که پیش بینی میکردیم این طرح با مخالفت آنها روبه رو شد، چون میدانستیم آمریکاییها دنبال گفتگویی که به نتیجه منجر شود نیستند.
موسوی درباره اینکه این پیشنهاد ظریف جزو محورهای گفتگوی ایران با کشورهای اروپایی نیز بوده است گفت: دقیقا نمیدانم، ولی اگر آنها دنبال موضوع و گفتگو بودند موضوع این بوده که ایران ارایه داده است و ما اعلام آمادگی کردیم و پیشنهاد عملی را روی میز گذاشته ایم.
سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه در خصوص سفر عراقچی به پاریس و پیامی که برای مکرون رئیس جمهور این کشور داشته است نیز گفت: فرانسه در راستای اجرای تعهدات برجامی خود اقدامی را شروع کرده است برهمین اساس دو بار دستیار دیپلماتیک مکرون به ایران آمده و طرحهایی داشته که به نظر ما مسئله جدید و قابل توجهی نبوده است. وی ادامه داد: از آنجا که ایران معتقد است نباید پنجره دیپلماسی بسته شود طرحهای آنها را بررسی کرد و جمهوری اسلامی نیز طرحی را توسط عراقچی به عنوان فرستاده ویژه رئیس جمهور برای مکرون ارسال کرد و آنها نیز در حال بررسی این طرح هستند.
**ارسال پیام برای مکرون بیانگر آمادگی ایران شنیدن هر طرح عملی و اجرایی موسوی یادآور شد: فرانسویها معتقدند باید از تنش در منطقه کاسته شود و جمهوری اسلامی نیز اساسا دنبال تنش و درگیری نیست و به این پیشنهادها نظر مثبت داشته و این سفر نشان میدهد ایران آماده است هر طرح عملی و اجرایی را با گوش شنوا بشنود.
**محدودیت خنده دار برای دیپلماتهای ایرانی در نیویورک دارای ابعادی غیرانسانی است سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه در خصوص یادداشت آمریکا در خصوص اعمال محدودیتها برای دیپلماتهای ایرانی گفت: این اقدام اقدامی سخیف و البته عجیب بود و نمایندگی ایران نیز طی یادداشت اعتراض خود را اعلام کرد و از سوی دیگر پیگیریها در این مورد از طریق دبیر کل سازمان ملل انجام و استنادات دقیق و حقوقی براساس حقوق بین الملل مطرح شده است. وی این اقدام آمریکا را دارای ابعادی غیرانسانی دانست و یادآور شد: براین اساس اگر فرزند یکی از دیپلماتهای ما در ایالات متحده بیمار شود باید حتما این بیماری در روز روشن و تعطیل اتفاق بیفتد.
موسوی این اقدام آمریکاییها را خنده دار و بچه گانه توصیف و ابراز امیدواری کرد: آمریکاییها دست از این کار بردارند و اجازه دهند همکاران و نمایندگان ما در سازمان ملل به کارهای عادی و جاری و معمول خود در نمایندگی ایران در سازمان ملل ادامه دهند.
**گام سوم کاهش تعهدات برجامی از دو گام قبلی محکمتر خواهد بود سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص گام سوم ایران در کاهش تعهدات برجامی نیز گفت: بارها گفته ایم یک تعهد چند جانبه را یک جانبه نمیشود اجرا کرد اروپا میداند دو گامی که ایران در راستای کاهش تعهدات خود در چارچوب برجام برداشته است جدی است و اگر همین روال ادامه یابد طبیعی است ایران گام سوم را که هنوز نمیدانیم چیست، ولی قطعا از دو گام قبلی محکمتر است را برخواهد داشت.
وی در خصوص رای دادگاهی در انگلیس در مورد سود بدهی تانکهای چیفتن عنوان کرد: این پرونده قدیمی است و دولت بریتانیا تاکنون در خصوص پرداخت اصل و سود بدهی به ملت ایران تعلل کرده است آنها نگفته اند که اصلا سودی نباید پرداخت شود بلکه گفته اند از یک تاریخی به بعد سود را نمیدهند که این قابل قبول نیست و ایران دنبال مطالبات بر حق خود است.
موسوی در خصوص جزییات نامه عراقچی به مکرون نیز گفت: جزییات این نامه در حد پیغام پسغام است طرح ایران طرح پیچیدهای نیست بلکه اعلام آمادگی برای رفع مشکلات است و در این خصوص راه حل ارایه دادیم.
**جمهوری اسلامی از هر سیگنال مثبت از طرف عربستان استقبال میکند/ منافع و مصالح کشورهای مسلمان ایجاب میکند که اختلافات خود را کنار بگذارند سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص اظهارات سفیر عربستان در سازمان ملل مبنی براینکه خواستار پایان جنگ یمن هستند و تعاملاتی نیز در این خصوص با ایران داشته اند آیا وزارت خارجه سیگنالهای مثبتی در این مسیر از سوی عربستان دریافت کرده است؟ گفت: ایران این گونه اقدامات و اظهارات را سیگنال مثبت تلقی میکند جمهوری اسلامی بارهاخواستار حل مسائل بین کشورهای اسلامی و منطقه از طریق گفتگو و بدون پیش شرط بوده است و هر تلاشی برای نزدیکی کشورهای اسلامی صورت میگرفت با آغوش باز جمهوری اسلامی مواجه بود.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی معتقد است کشورهای منطقه و اسلامی دشمنان مشترکی دارند براین اساس منافع و مصالح آنها ایجاب میکند که اختلافات خود را فورا کنار بگذارند و در کنار یکدیگر قرار بگیرند این روند به نفع امنیت و ثبات منطقه و جهان است و باعث میشود کشورهای ثالث و برخی رژیمهای نامشروع از این اختلافات سواستفاده نکنند و از این شکاف به دنبال نفعی نباشند. براین اساس پاسخ ایران به هر گونه سیگنال مثبت، مثبت است.