ثبت نام کاروانهای دانشجویی اربعین حسینی از امروز ۲۵ شهریورماه آغاز میشود. دانشجویان میتوانند به پرسش تمام سوالات خود نسبت به این سفر معنوی در این مصاحبه دست یابند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- مریم ذوالفقاری منظری: یکی از مهمترین اقدامات فرهنگی دانشگاهها برای دانشجویان در هر سال شرکت در پیاده روی عظیم اربعین حسینی است. شرکت در این تجمع عظیم نیازمند برنامه ریزیهای دقیق و منظمی دارد تا بتوان لذت سفری سراسر معنویت را به تمام دانشجویان شرکت کننده در آن چشاند.
به همین منظور امسال هم ستاد اربعین دانشگاهیان خراسان رضوی از چندی پیش به منظور جهت دهی به فعالیتهای اربعین دانشگاههای استان برای ایجاد نظم در کاروانها و ارتباط گیری موثر کاروانها با دانشجویان در قالبی مشخص تشکیل شده است.
در این ستاد مصوباتی به تصویب رسیده است که از مهمترین آنها میتوان به اعزام دانشجویان به صورت کاروانهای دانشجویی، اعزام خواهران دانشجو به صورت متمرکز توسط ستاد اربعین دانشگاهیان استان، اعطای تسهیلات از جمله وام و ... اشاره کرد.
امیر روشندل دبیر اجرایی ستاد اربعین دانشجویی خراسان رضوی در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، صفر تا صد پیاده روی اربعین ۹۸ را تشریح میکند.
دانشجو: ثبت نام اربعین دانشجویی از چه زمانی آغاز و چه مدارکی نیاز دارد؟
ثبت نام از ۲۵ شهریورماه آغاز خواهد شد و تا ۲ مهر ماه ادامه دارد. مدارک لازم برای ثبت نام نیز شامل پاسپورت، پرینت ثبت نام در سامانه سماح، کپی کارت ملی، کپی شناسنامه، کپی کارت دانشجویی یا مدرک فارغ التحصیلی (برای فارغ التحصیلان خواهر)، یک قطعه عکس ۴*۳، فیش واریزی و تعهد محضری پدر برای دانشجویان مجرد دختر یا تعهد محضری همسر برای دانشجویان دختر متاهل میشود.
دانشجو: چه تسهیلاتی به دانشجویان عازم اربعین حسینی اعطا میشود؟
دانشجویان دانشگاههای دولتی، آزاد اسلامی، علوم پزشکی و فرهنگیان میتوانند وام قرض الحسنه در حدود یک میلیون تومانی دریافت کنند. دانشجویان دانشگاههای پیام نور و فنی حرفهای هم ممکن است مشمول این وام قرار گیرند، اما تاکنون ابلاغی برای این دو دانشگاه صادر نشده است.
برای دانشجویان دانشگاههای غیرانتفاعی و علمی کاربردی نیز در حال رایزنی با چند بانک هستیم که بتوانیم وام قرض الحسنه دانشجویی را برای آنها نیز فراهم کنیم.
این تسهیلات برای همه دانشجویان خواهر و برادر، گروهی یا کاروانی، و حتی دانشجویانی که قصد سفر با خانواده خود را داشته باشند، نیز تعلق میگیرد.
دانشجو: دانشجویانی که در پیاده روی اربعین شرکت می کنند، آیا کلاسهای درس برای آنها غیبت محسوب میشود؟
خیر. طبق دستورالعمل وزارت علوم و وزارت بهداشت غیبت تمام دانشجویانی که در مراسم اربعین حسینی شرکت میکنند، موجه خواهد بود.
دانشجو: هزینه سفر برای هر دانشجو چه میزان پیش بینی شده است؟
سال گذشته هزینه سفر اربعین ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان بود که امسال کاهش ۷۰ درصدی داشته و این هزینه برای کاروان خواهران به مبلغ یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسیده است که ۶۰۰ هزار تومان آن در خاک ایران و مابقی نیز هزینههای داخل خاک عراق است که عمده آن نیز مربوط به حمل و نقل خواهد بود.
سال گذشته اسکانها در هتل انجام شد، اما امسال به دلیل مشکلات مالی دانشجویان هزینه کاهش یافته و اسکانها در موکبها و حسینیههایی که از قبل بررسی و رزرو شده اند، انجام خواهد شد.
مبلغ اعلام شده برای امسال کمترین مبلغ است و ممکن است با توجه به شرایط سفر افزایش داشته باشد که متعاقبا اعلام خواهد شد. هزینه سفر کاروانهای دانشجویی برادران نیز تابع شرایط دانشگاه است.
دانشجو: دانشجویان برادری که خدمت نظام وظیفه را نگذرانده اند، باید همچون سال گذشته روند دریافت روادید را طی کنند؟
امسال دریافت ویزا برای این دانشجویان که گذرنامه دارند، آسانتر شده است و نیازی به پرداخت وثیقه برای دریافت مجوز خروج از کشور را ندارند. این دانشجویان میتوانند مستقیما به سامانه سماح مراجعه کرده و مجوز خروج از کشور را دریافت کنند.
دانشجو: این روند برای دانشجویان برادری که گذرنامه ندارند، نیز به همین شکل طی میشود؟
خیر. این دانشجویان ابتدا باید به از نظام وظیفه دانشگاه خود نامهای دریافت کنند، سپس از پلیس ۱۰+ کد سخا گرفته و در سایت https://services.epolice.ir ثبت نام کنند، پس از آن برای دریافت گذرنامه به پلیس ۱۰+ مراجعه کند.
دانشجویان برادر میتوانند از ۷ تا ۲۷ مهر ماه بدون پرداخت وثیقه ۳ میلیون تومانی در سفر اربعین شرکت کنند، اما خارج از این تاریخ برای دریافت گذرنامه نیاز به پرداخت وثیقه دارند و پس از پایان سفر میتوانند وثیقه خود را دریافت کنند.
دانشجو: در خصوص چگونگی مراحل دریافت مجوز خروج از کشور توضیح دهید
ابتدا گرفتن کد سخا از دفتر آموزش دانشگاه یا پلیس ۱۰+، ورود به سایت https://services.epolice.ir، وارد کردن اطلاعات، مراجعه به بخش وظیفه عمومی، ثبت درخواست مجوز خروج از کشور (به شرح علت درخواست زیارتی مقصد عراق)
با درج این اطلاعات دانشجویان از پرداخت ودیعه معاف میشوند و تنها مبلغ ۳ هزار و ۵۰۰ تومان که به صورت اینترنتی پرداخت میشود را باید بپردازند.
با انجام این مراحل اطلاعات برای سازمان نظام وظیفه عمومی ارسال میشود و بعد از گذشت دو تا سه روز سایت برای شما مجوز خروج از کشور را صادر میکند و پس از آن دانشجویان با مراجعه به پلیس ۱۰+ میتوانند برای ثبت گذرنامه اقدام کنند. این روند بین ۷ تا ۱۰ روز زمان میبرد، پس دانشجویان برادری که گذرنامه ندارند یا گذرنامه آنها کمتر از ۶ ماه اعتبار دارد هر چه سریعتر نسبت به دریافت گذرنامه اقدام کنند.
دانشجو: ممکن است دانشجوی برادری با مشکل ممنوعیت خروج از کشور مواجه شود؟
بله. بعضی از دانشگاهها اسامی دانشجوها را به پلیس ۱۰+ ارسال نکرده اند و دانشجو از نگاه پلیس ۱۰+ غایب و فرار از خدمت محسوب میشود. در این صورت دانشجویان میتوانند با دریافت نامهای از دانشگاه به پلیس ۱۰+ مراجعه و مشکل خود را حل کنند.
همچنین بعضی از دانشجویان برادری هستند که سال گذشته سفر اربعین را داشته، اما تاریخ ورود به کشور را اعلام نکرده اند، یا برای این سفر ثبت نام کرده اند، اما از کشور خارج نشده و به نظام وظیفه نیز اعلام نکرده اند؛ این دسته از دانشجویان ممکن است ممنوع الخروج باشند که با مراجعه به نظام وظیفه شهر خود میتوانند مشکل را حل کنند.
دانشجو: درباره کاروان خواهران هم توضیح بفرمایید.
کاروان خواهران ویژه دو قشر دانشجو و فارغ التحصیلان دانشگاهی است. تنها فارغ التحصیلان خواهر دانشگاهی میتوانند در این اردو شرکت کنند و فردی غیر از خود دانشجویان فارغ التحصیل (خانواده فارغ التحصیلان) امکان شرکت در این اردو را ندارد (این امکان فقط برای دانشجویان و فارغ التحصیلان خواهر است و برای برادران وجود ندارد).
اولویت سفر امسال با خواهران ثبت نام اولی است. در صورتی که بیش از ظرفیت کاروانهای خواهران ثبت نام صورت گیرد، اسامی زائران با قرعه کشی اعلام خواهد شد.
در حال حاضر ظرفیت حدود ۲۰۰ نفر در نظر گرفته شده است که به کاروانهای ۴۵ نفره تقسیم خواهند شد. اعزام کاروان خواهران همزمان خواهد بود، اما پس از عبور از مرز کاروانها از هم جدا میشوند.
مبدأ و مقصد نهایی کاروان خواهران مشهد است، بدین معنا که دانشجویان خواهر شهرستانها نیز از مشهد اعزام خواهند شد.
دانشجو: دانشجویان برای تهیه ارز چه اقداماتی باید انجام دهند؟
سال گذشته ارز دولتی در خاک عراق به زائران داده شد، اما امسال دولت پیش از این اعلام کرده است که زائران ارز خود را از داخل خاک ایران تهیه کنند و تا به امروز سازوکاری برای اختصاص ارز دولتی اعلام نشده است.
دانشجویان تا حد امکان از خرید سوغاتی از عراق خودداری کنند
دانشجویان در صورتی که قصد خرید سوغاتی از عراق را دارند، میتوانند از صرافیها ارز مورد نیاز خود را تهیه کنند؛ در غیر این صورت نیازی به تهیه ارز از سوی دانشجویان نیست؛ چرا که تهیه ارز به عهده کاروان هاست.
توصیه ما به دانشجویان این است که تا حد امکان از خرید سوغاتی از عراق خودداری کنند؛ چرا که سنگین شدن بار آنها، سرعت پیاده روی را کاهش میدهد.
دانشجو: کاروانها به چه صورتی دسته بندی میشوند؟
بیشتر تمرکز ستاد بر روی کاروانهای اعزامی خواهران است. برادران دانشجو میتوانند هم به صورت کاروان دانشگاه و آزاد به صورت گروههای ۷ نفره در این اردو شرکت کنند. توصیه ما به دانشگاهها اینست که تا حد ممکن از اعزام کاروانی خودداری کرده و گروههای هفت نفره را برنامه ریزی کنند چرا که پشتیبانی کاروان پس از مرز دشوار است. اما گروههای هفت نفره چابکتر بوده و هزینهها به نسبت کاهش پیدا میکند.
دانشجو: لطفا برنامه سفر از ابتدا تا انتها را مختصر توضیح دهید.
برای برادران طبق بخشنامه هر دانشگاه تعداد روزهای سفر متفاوت است و هر کاروان برنامه ریزی خاص خود را دارد. مدت زمان سفر اربعین برای کاروانهای برادران دانشگاههای علوم پزشکی طبق بخشنامه حداقل ۷ روز، دانشگاههای دولتی بین ۷ تا ۱۰ روز است.
اما سفر خواهران به دلیل سرعت پایین آنها در پیاده روی ۱۳ روز در نظر گرفته شده است.
برنامه سفر خواهران که به عنوان کاروان «سفیران رضا ۳» نامگذاری میشوند به این صورت خواهد بود: بامداد ۱۳ مهر ماه اعزام از مشهد آغاز میشود. ۱۴ مهر کاروان به مرز خواهد رسید. یک روز در کاظمین، نصف روز در سامرا، سه شب در نجف، مسجد کوفه (در صورت امکان)، مسجد حنانه و مسجد سهله، سه شب پیاده روی و سه شب در کربلا توقف خواهد بود. این کاروان ۲۴ مهر ماه از مرز مهران برگشته و ۲۵ مهر ماه نیز به مشهد خواهد رسید.
دانشجو: حمل و نقل دانشجویان در ایران و عراق چگونه است؟
توصیه ما به کاروانها انتخاب قطار به عنوان وسیله حمل و نقل در داخل خاک ایران است چرا که مسیر طولانی است و استراحت در قطار آسانتر از اتوبوس است، اما ممکن است کاروانهایی اتوبوس را به عنوان وسیله حمل و نقل انتخاب کنند.
وسیله حمل و نقل کاروان خواهران در ایران قطار تعیین شده است در خاک عراق نیز تنها وسیله حمل و نقل اتوبوس است.
دانشجو: کدام مرز برای کاروانهای دانشجویی توصیه میشود؟
توصیه ما به دانشگاهها استفاده از مرز مهران است چرا که سرویس دهی پس از عبور از مرز راحتتر است و نسبت به مرزهای خوزستان به نجف یا کاظمین فاصله کمتری دارد.
هر چند مرز خسروی امسال برای پیاده روی اربعین باز است، اما به واسطه اینکه اولین سال بازگشایی این مرز برای این پیاده روی است، قطعا کم و کاستیهای خود را خواهد داشت.
با این وجود کاروانها میتوانند با هماهنگیها و برنامه ریزیهای خود از مرزهای دیگر نیز استفاده کنند.
دانشجو: برنامه ریزی زیارت شهرهای مذهبی عراق بهتر است به چه ترتیبی باشد؟
پیشنهاد ما به کاروانها این است که شروع زیارت را با کاظمین و سامرا داشته باشند. پس از آن به نجف رفته و پس از پیاده روی و زیارت کربلا، به مرز بازگردند. پیشنهاد میکنیم کاروانها زیارت کاظمین و سامرا به روزهای آخر سفر که منتهی به اربعین حسینی میشود موکول نکنند چرا که در این روزها این شهرها ازدحام جمعیت بیشتری خواهند داشت.
توصیه ما به کاروانهای برادران این است که به دلیل ازدحام جمعیت در مرز در روز اربعین و پس از آن، دو یا سه روز قبل از اربعین در مرز باشند. مراجع تقلید نیز اعلام کرده اند که شرکت در پیاده روی اربعین از ۱۰ روز پیش از اربعین حسینی ثواب این پیاده روی را دارد بنابراین بهتر است از روزهای ابتدایی پیاده روی، کاروانها در این مراسم حضور داشته باشند.
دانشجو: همه دانشگاههای سراسر استان ثبت نام سفر اربعین را دارند؟ در صورتی که تعداد ثبت نام دانشگاهی کم باشد راهکاری اندیشیده شده است؟
ستادهای دانشگاههای اربعین از ابتدای شهریور ماه تشکیل شده و بیشتر دانشگاههای استان اعزام اربعین را خواهند داشت. در صورتی که تعداد ثبت نام کنندگان دانشگاهی کمتر از حد معمول باشد در صورت مراجعه به ستاد استانی، نسبت به حل مشکل آنها اقدامات لازم صورت خواهد گرفت.
دانشجو: در پایان اگر توصیهای دارید که میتواند به سفر زیارتی اربعین حسینی به زائران کمک کند، بفرمایید.
اولین توصیه این است زائرانی که گذرنامه دارند حتما به تاریخ اعتبار گذرنامه خود دقت کنند چرا که گذرنامه باید ۶ ماه اعتبار داشته باشد.
دانشجویان به خصوص دانشجویان برادری که گذرنامه ندارند هر چه سریعتر نسبت به دریافت گذرنامه اقدام کنند تا دچار مشکل نشوند.
به دختران دانشجو و خواهران توصیه میکنم که حتما با خانواده یا با کاروانهای متمرکز در این سفر شرکت کنند و از سفر با کاروانهای غیرمطمئن جدا خودداری کنند.
همه زائران حتما در سامانه سماح ثبت نام کنند تا مشمول بیمه قرار گیرند
به بیماران خاص توصیه میشود حتما دارو به میزان تعداد روزهایی که در سفر هستند به همراه داشته باشند، چرا که تهیه دارو به خصوص داروهای بیماران خاص در خاک عراق به آسانی ممکن نیست.
زائران از حمل وسایل اضافه جدا خودداری کنند چرا که آناتومی بدن ما به گونهای نیست که توان حمل بار سنگین برای مدت زمان طولانی را داشته باشد و بار اضافی در کوله پشتی سرعت سفر را کند خواهد کرد.
زائران از همراه داشتن وجه نقد زیاد خودداری کنند چرا که نگهداری آنها و مراقبت از وجه نقد به سختی ممکن است و اگر ارز عراقی در این کشور تمام کردند میتوانند از صرافیهای این کشور تهیه کنند.