اظهارات معاون وزارت خزانهداری آمریکا در نشست امنیتی اسپم نشان میدهد برنامه اقدام FATF در پازل اقدامات راهبردی آمریکا برای گرفتار نمودن ایران در دام «خودتحریمی» است.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، سیگال مندلکر معاون وزیرخزانه داری آمریکا در دفتر مبارزه با تروریسم و اطلاعات مالی (TFI) و کارگردان اصلی کمپین فشار حداکثری علیه ایران، اخیرا در سخنرانیهایش به ابعاد جدیدی از کارکرد الزامات گروه ویژه اقدام مالی FATF در راستای اهداف آمریکا پرداخته است.
*توصیههای FATF، بخشی از پازل اقدامات راهبردی آمریکا علیه ایران است
مندلکر در سخنرانی خود در نشست اندیشکده FDD درباره کارکرد الزامات FATF گفت: «ما به طور مداوم به دولتها و شرکتها در سراسر جهان هشدار میدهیم که نیاز است شبکههایشان را در برابر بازیگران غیرقانونی تقویت کنند. این هشدارها یا از طریق اقدامات محکمی است که ما اتخاذ میکنیم یا از طریق تعاملات دوجانبه یا چندجانبه دولتی یا از طریق FATF یا از طریق تعامل با بخش خصوصی است». فیلم این اظهارات مندلکر در ادامه آمده است:
این سخنان نشان میدهد که FATF و استانداردهای آن در پازل اقدامات راهبردی آمریکا برای تحت فشار قرار دادن کشورهای مستقل از جمله ایران است.
علاوه بر این، مندلکر در نشست امنیتی اسپم (Aspem) که با حضور وندی شرمن معاون سیاسی سابق وزارت امور خارجه آمریکا برگزار شد، با ارتباط دادن اجرای سازوکار اینستکس به برنامه اقدام FATF گفت: «اینستکس یک سازوکار ویژه است که سه کشور اروپایی بر سر آن با ایرانیها توافق کرده اند زمانی که با اینستکس توافق اعلام شد. سه کشور اروپایی اعلام کردند که اینستکس قرار است تحت بالاترین استانداردهای ضد پولشویی و تامین مالی تروریسم عمل کند. مشکل اساسی برای سه کشور اروپایی این است که هیچ استاندارد ضد پولشویی در ایران وجود ندارد».
این صحبتها در حالی مطرح میشود که سازوکار اینستکس بر مبنای رابطه بانکی میان ایران و اروپا طراحی نشده است. بدین معنا که هیچگونه تراکنش بانکی در اینستکس میان ایران و اروپا انجام نمیشود و بانکهای ایرانی با بانکهای اروپایی رابطه کارگزاری ندارند. در نتیجه، سازوکار اینستکس که صرفاً درباره مبادله کالاست و ماهیتاً از دایره استانداردهای FATF که به حوزه پولی و بانکی مرتبط است، خارج میشود. از سوی دیگر، ایران دارای قوانین داخلی درباره مبارزه با پولشویی و مبارزه با تامین مالی تروریسم نیز هست، اما این دو قانون مورد پسند آمریکا به عنوان هدایتگر اصلی FATF واقع نشده است.
*اجرای برنامه اقدام FATF منجر به خودتحریمی در ایران میشود
مندلکر در ادامه این نشست گفت: «سه سال پیش در زمان برجام، ایران موافقت کرده بود برنامه اقدام FATF را اجرا کند که در این برنامه ایران موافقت کرده بود که ۱۰ گام خیلی بزرگ را برای ایجاد نظام ضد پولشویی و ضد تامین مالی تروریسم بردارد و آنها اصلا این کار را انجام ندادند، چرا این کار را انجام ندادند؟ برای این تنها نیاز است به صحبتهای مسئولین نظام گوش بدهیم. به این دلیل که آنها احساس میکنند اگر نظام ضد پولشویی را ایجاد کنند دچار به اصطلاح «خودتحریمی» میشوند. شما نمیتوانید به بزرگترین حامی تروریسم بگویید که به تامین مالی تروریسم ادامه ندهید؛ در حالیکه این موضوع ماموریت اصلی آنهاست».
مندلکر در این سخنان ایران را متهم به حمایت از تروریسم میکند، اما به طور غیر مستقیم بر ادعای منتقدان اجرای برنامه اقدام FATF صحه میگذارد که اجرای این برنامه موجب خود تحریمی میشود. چرا که بخش زیادی از نهادهای اقتصادی ایران با برچسب تروریستی و پولشویی تحت تحریم آمریکا قرار گرفته اند و با اجرای کامل برنامه اقدام FATF اندک بازیگران اقتصادی ایرانی غیرتحریمی یا باید با نهادهای تحریمی ایرانی همکاری کنند و در مقابل، عدم همکاری بانکهای خارجی و قرار گرفتن مجدد در لیست تحریم را تحمل کنند و یا نهادهای تحریمی ایرانی را تحریم نمایند. در این شرایط، طبیعی است که برخی از بازیگران گزینه دوم یعنی همان خودتحریمی را انتخاب میکنند.
*از نظر آمریکا، بانک مرکزی ایران حامی تروریسم است
مندلکر در پاسخ به سوال مجری این نشست که پرسید «بنابراین نگرانی شما در رابطه با اینستکس، مسائل مربوط به ضد پولشویی و ضد تامین مالی تروریسم است؟»، گفت: «یک بخشی از آن مربوط به این مسائل است. همچنین بخش دیگر آن که خیلی مهم است اروپاییها متوجه باشند، این است که آن طرف اینستکس، طرف ایرانی اینستکس، بانک مرکزی ایران است. بانک مرکزی ایران به طور نظاممند در تامین مالی حزب الله، حماس و سپاه قدس و دیگر سازمانهای تروریستی نقش داشته است. ما در زمانهای نه چندان دور رئیس بانک مرکزی ایران را به خاطر دست داشتن در یک طرح بزرگ برای ارسال پول به نیروهای سپاه قدس و حزب الله و حماس تحریم کردیم».
فیلم اظهارات مندلکر در نشست امنیتی اسپم در ادامه آمده است:
این سخنان مندلکر نشان میدهد که ادعای منتقدان FATF درباره اینکه کنوانسیون CFT (مبارزه با تامین مالی تروریسم) لیست مرجعی برای گروههای تروریستی معرفی نکرده است و در نتیجه، لیست هر کدام از اعضای FATF بخصوص آمریکا میتواند مرجع باشد، درست است، زیرا از نظر آمریکا، نهادهایی مانند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، سپاه قدس و ... گروههای تروریستی هستند و سازمانهای مالی و بانکی ایران مانند بانک مرکزی به دلیل همکاری با این نهادهای به اصطلاح تروریستی از منظر آمریکا، برچسب حامی مالی تروریسم زده و تحت تحریم قرار داده است. در واقع، آمریکا میخواهد با پیوستن ایران به این کنوانسیون، تعریف خودش از تروریسم را ملاک عملکرد ایران در حوزه پولی و مالی قرار دهد.
در مجموع، سخنان مندلکر نشان میدهد که برنامه اقدام FATF در پازل اقدامات راهبردی آمریکا برای گرفتار نمودن ایران در دام «خودتحریمی» است، زیرا اجرای بندهای ۲۱ و ۳۱ برنامه اقدام با موضوع «شناسایی و به اشتراک گذاری اطلاعات مربوط به ذی نفع واقعی» زمینه لازم را برای اجرای موفقیت آمیز تحریمهای ثانویه بانکی آمریکا در خاک کشورمان توسط نظام بانکی ایران فراهم میکنند. به عبارت دیگر، با توجه به اینکه کارکرد FATF هوشمند سازی تحریمهای آمریکاست، اجرای استانداردهای FATF باعث شفافیت نظام بانکی ایران برای آمریکا میشود و در نتیجه، این اقدام کشورمان منجر به «نقطه زنی تحریمها» و افزایش اثر گذاری تحریمها خواهد شد که عین «خودتحریمی» است.