مدتی است که از لازم الاجرا شدن قانون جدید چک میگذرد، در این برهه زمانی که سیاستهای رونق تولید دنبال میشود، پایین آمدن ریسک مبادله چکهای مدتدار، میتواند ثبات تجارت را تا حد زیادی ایجاد نماید.
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - کیومرث جهانگیری؛ با توجه به هجمه سنگین اقتصادی، رونق تولید و اقتصاد در بالاترین درجات اهمیت است. بدون شک رونق تولید بدون رفع موانع و دست اندازهای آن محقق نمیشود؛ از مهمترین وجوه رکود و سردی تولید، به سرانجام نرسیدن مبادلات و خرید و فروش در بازار است که از دلایل آن میتوان به کمبود نقدینگی برای خرید، بالا بودن ریسک دریافت چک مدت دار برای فروشنده و... اشاره نمود.
چک مدت دار، وسیلهای پراستفاده در میان فعالین اقتصادی است که تا چندی پیش، به دلیل حجم برگشت آن و روند طولانی حقوقی اعاده وجه، مشکلات فراوانی را هم برای مردم و هم سیستمهای دخیل در پیگیری برگشت چک ایجاد میکرد؛ با لازم الاجرا شدن قانون جدید چک و هوشمند شدن آن در مواجهه به برگشت چک، بازار شاهد برگشت نسبی اعتماد به چکهای مدت دار شده است که میتواند مرحله به مرحله در رونق تولید موثرتر واقع گردد.
کاهش چشمگیر برگشتی چک نسبت به شهریورسال گذشته براساس آخرین آمار بانک مرکزی درباره چکهای مبادله شده که به صورت ماهانه منتشر میشود، نسبت تعداد و ارزش چکهای برگشتی به کل چکهای مبادله شده در شهریورماه ۹۸ نسبت به مدت مشابه یعنی شهریور ماه ۹۷، به ترتیب حدود ۳۳ و ۳۰ درصد کاهش یافته است. در شهریورماه ۹۷ در کل کشور، عددی در حدود ۷/۹ میلیون فقره چک به ارزش حدودی ۹۰۹ هزار میلیارد ریال مبادله شده است که از این مقدار حدود ۹/۱۳% تعداد چکها و ۲/۱۷% ارزش چکها تسویه نشده و برگشت خورده است.
در حالی که در همین بازه در شهریورماه ۹۸، عددی نزدیک به ۵/۷ میلیون فقره چک به ارزش تقریبی ۸۳۴ هزار میلیارد ریال مبادله شدهاست و از این مقدار، ۲/۹% تعداد چکها و ۱۳% ارزش چکها تسویه نشده و برگشت خورده است.
چک، وسیلهای پراستفاده در میان فعالین اقتصادی اثرات مثبت این قانون مانند آرامش بازار سرمایه، کم شدن ریسک پذیرفتن چک، حذف شدن مراحل زمان بر حقوقی برای احقاق حق و کم شدن هزینه دادرسی در ابتدای اجرای آن روشن و گویاست. این قوانین در اصل به صورت کاملا هوشمندانه باعث میشود که صادرکننده چک نسبت به تسویه شدن آن دغدغه داشته و بدون پشتوانه، تصمیم به صدور چک نکند. در اینجاست که میتوان گفت: ایجاد هرگونه اخلال در روند پیاده سازی قانون چک منجر به تضعیف رونق تولید خواهد شد.
باتوجه به اینکه درحالحاضر کشور درگیر تحریمهای ظالمانه قرار دارد، بدیهیاست که مانعتراشی و جلوگیری از هر اقدام منجر به افزایش تولید و رونق کسب و کار، خیانتی نابخشودنی و جبرانناپذیر علیه مردم و کشور است. استفاده از ابزار چک مدتدار باعث رشد خرید و فروش در جامعه شده و بستری مهم برای تبادلات مدت دار اقتصادی میباشد. احیا شدن جایگاه چک در قانون جدید و سختگیری قانون برای عدم سواستفاده افراد بدسابقه، یکی از پیشرانهای به حرکت درآمدن و رونق تولید است و باید با همدلی آحاد ملت، به اجرای بینقص این قانون کمک کرد.