از جمله بازدداشتهایی که محل نقد فراوان در جامعه فرانسه شد بازدداشتهای پیشگیرانه بود! سیستم امنیتی فرانسه اراذل و اوباشی که فهرست کرده بود را قبل از تجمع قبل از اینکه جرمی کرده باشند بازداشت موقت میکرد.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، حمزه غالبی، از مشاورینِ موسوی در سال ۸۸ که هماکنون در خارج از کشور بهسر میبرد، در توئیتر نوشت:
من خودم شخصا تو تجمع جلیقه زردهای از سر کنجکاوی شرکت کردم. پلیس یک جاهایی رو اجازه میداد تجمع شکل بگیره با دو تا نکته:
۱-هرکسی وارد منطقه میشد قبلشج بازرسی میشد که وسیله قابل پرتاب یا قابل احتراق یا ابزار خشونت با خودش نداشته باشه.
۲- اگر از محدوده خارج میشدی بشدت برخورد میکرد.
به شدت که میگم منظورم اینه که پلیس وقتی میزنه جوری میزنه که دیگه احتمال آسیب جدی هست. شوخی ندارند و خیلی مجهز هستند. گلوله جنگی شلیک نکردند، اما کلوله ساجمه پلاستیکی و گاز اشک آور مفصل استفاده میشه. جوری که ۲۵۰۰ نفر زخمی، ۱۱ نفر کشته و ۲۴ نفر یک چشم خود رو از دست داده اند.
هیچ اعتراف تلوزیونی پخش نشد، اما من خودم گزارش رادیویی از جلسه دادگاه که بازداشت شدگان گوش دادم که تعریف میکردند جو گیر شدیم فلان چیز رو خراب کردیم و از قاضی طلب تخفیف میکرند. اما در هر صورت ۱۰ هزار دستگیری موقت رخ داده که به ۳۲۰۰ حکم قضایی از جمله ۴۰۰ حکم محکومیت زندان ختم شد.
از جمله بازدداشتهایی که محل نقد فراوان در جامعه فرانسه شد بازدداشتهای پیشگیرانه بود. یعنی کسانی که پلیس و سیستم امنیتی فرانسه فهرست کرده بود اراذل و اوباشی هستند که میخواهند در تجمعات خشونت به خرج بدهند قبل از تجمع قبل از اینکه جرمی کرده باشند بازداشت موقت میکرد.
ماکرون و وزیر کشور بارها در مصاحبههای خودشون تاکید میکردند حق تظاهرات حق شهروندی است، اما ما با خراب کاری برخورد میکنیم و به کسی اجاز نمیدیم نظم عمومی به هم بخورد. در گفتار مقامات سعی میکردند نشان بدهد که اعتراضات اقتصادی را میشنوند، ولی ادبیات تند و محکم علیه خراب کاری دارند.
واکنش جامعه هم در نظر سنجیها اینطور اکثریت قریب اعتراض فرانسویهای از حق اعتراض جلیقه زدها دفاع میکردند. اما در انتخاباتی چند ماه بعد از شروع این اعتراضات انجام شد لیست جلیقه زدها ها حتی ۱% آرا رو به دست نیاورد.
نکته دیگر جالب دیگه واکنش جامعه مدنی محکوم کردن بدون اما و اگر در محکوم کردن خشونت توسط همه طیفهای سیاسی بود. باوجود اینکه خیلیها معتقد بودند پلیس خشونت خارج از حد قانون داشته است جوری که بیش ۳۰۰ پرونده قضایی علیه پلیس هم تشکیل شد.
البته این را در نظر بگیرید که اگر داعش (معادل مجاهدین و الاهوازیه و... برای ما) فعالیتی بکند قطعا پلیس ضد تروریست با خشونت میترکونتشون. نه فقط تو خود فرانسه که بعضی از فرانسویها که عضو داعش شده اند به دستور اولاند در سوریه عراق ترور شدند.