رئیس شورای سیاستگذاری اجلاس ملی اصحاب اندیشه گفت: باید توجه کرد که اگر دستاوردهای صنعتی، علمی، نظامی، بهداشتی، هنری و... با اندیشه پیوند نیابند ممکن است استمرار تمامی دستاوردهای مذکور گرفتار انحراف بشود.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، همزمان با برگزاری "نخستین اجلاس ملی اصحاب اندیشه، حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه (رئیس شورای سیاستگذاری اجلاس) و دکتر محمد چکشیان (دبیر اجلاس ملی اصحاب اندیشه) در گفتگو با واحد رسانه برگزاری اجلاس ملی اصحاب اندیشه به تبیین ضرورت و ابعاد این اجلاس پرداختند. حجت الاسلام والمسلمین خسروپناه درخصوص ضرورت و جایگاه برگزاری این اجلاس در وضع کنونی جامعه ایرانی، گفت: اصحاب جبهه فکری-فرهنگی و اجتماعی انقلاب اسلامی از بدو انقلاب فعالیتهای گستردهای داشتند تا حدی که میتوان مدعی شد که انقلاب اسلامی به دست این جبهه به ثمر رسید و فتوحات حاصله در دفاع مقدس نیز بواسطه همین جبهه کسب شد. پس از جنگ نیز، پیشرفتهایی که کشور در حوزه تولید واکسن و دارو، صنایع پیچیدهای که در عسلویه به موفقیت رسید، تولید صنایع نظامی، انرژی هستهای، تولید نوشت افزارهای اسلامی، نظاممند کردن هیئات مذهبی، اقدامات وسیعی که در فضای گستردهی سایبر انجام شده، تولید آثار سینمایی و مستندها و... همگی توسط همین جبهه به دست آمده است.
وی گفت: هر نوع پیشگیری هم که از وقوع اتفاقات نامبارک در کشور نظیر فتنههای ۹۸، ۸۸، ۷۸ صورت گرفت توسط جبهه فکری-فرهنگی و اجتماعی انقلاب اسلامی انجام شده است. علی رغم تمامی این اقدامات عظیم، در این بین، ساحت اندیشه نسبت به عرصههای دیگر مقداری مغفول مانده است. باید توجه کرد که اگر دستاوردهای صنعتی، علمی، نظامی، بهداشتی، هنری و... با اندیشه پیوند نیابند ممکن است استمرار تمامی دستاوردهای مذکور گرفتار انحراف بشود؛ لذا اندیشه ناب است که میتواند همه فعالیتهای مذکور را در مسیر حیات طیبه استمرار ببخشد. عقبه فعالیتهای اندیشهای که در جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی در استانهای مختلف فعال بوده بدین معنا نیست که استمرار نداشته است، اما نکته این است که تا کنون تمامی این فعالیتها تبدیل به صورت جبههای نشده است.
رئیس شورای سیاستگذاری اجلاس ملی اصحاب اندیشه گفت: باید به این فرآیند مهم توجه داشت که فعالان فکری- فرهنگی-اجتماعی به گروههای فکری- فرهنگی-اجتماعی تبدیل شوند و این گروهها به شبکهها و شبکهها نیز به صورت "جبهه درآیند تا در نهایت گفتمان سازی صورت گرفته و تحولات مختلف رقم بخورد. تا کنون تبدیل اندیشهورزان به شبکه اندیشهورزی اتفاق نیفتاده است. از جمله نتایجی که به تبع همایشی که بناست طی سه روز با حضور فعالان جبهه فکری-فرهنگی-اجتماعی انقلاب اسلامی حاصل شود این است که: ۱-اندیشه ورزان انقلاب اسلامی تبدیل به شبکه میشوند. ۲-تبیین جبهه سازی براساس بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی صورت میگیرد. معاون ارتقای علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد با بیان نسبت آزادی و اندیشه ورزی گفت: ضمن اینکه باید توجه داشت که همایش مذکور با حضور اصحاب اندیشه در جبهه انقلاب اسلامی است لذا این نشست برای جریانات مارکسیستی و یا لیبرالیستی نیست. البته علم و حلم اصحاب اندیشه بسیار بیشتر از مدعیان آزادی است که هیچگاه حاضر به شرکت در مباحث و گفتگوهای علمی و نظری نشده و نیستند لذا غالبا رویکرد این دسته چنین است که آزادی را برای خودشان میطلبند و نه برای رقبایشان. نتیجه اینگونه ادعاهایی که برخی درخصوص آزادی مطرح میکنند، حکم اعدامی است که درمورد شیخ فضل الله نوری در صدر مشروطه رقم خورد. یکی از مشروطه خواهانی که بسیار از آزادی دم میزد سید حسن تقی زاده بود که در نهایت به مقام مشاوری دیکتاتور مستبدی همچون رضا شاه پهلوی رسید. علی رغم بی صداقتی مدعیان آزادی در فضای جریانات سکولار، اما اصحاب اندیشه جبهه انقلاب اسلامی آمادگی دارند تا با آزادی تمام با جریانات مارکسیستی، سوسیالیستی، لیبرالیستی و... وارد گفتگو و مباحثه بشوند البته به شرطی که تمامی جریاناتی که در فضای سکولاریسم قرار دارند بتوانند به اشکالات رقیب گوش سپرده و منصفانه و معقول طرح بحث کنند.
خسروپناه در پایان با بیان نحوه جبهه سازی علی رغم وجود اختلافات گفت: ما اگر بخواهیم که کلیت انقلاب اسلامی رشد کرده و بالنده بشود باید تمامی اعضای جبهه فکری-فرهنگی-اجتماعی انقلاب اسلامی نسبت به تمامی اعضاء، حلم داشته باشند، زیرا همه اعضاء واجد مشترکاتیاند نظیر اینکه: الف) همه افراد، ولایت اهل بیت (علیهم السلام) را قبول دارند. ب) همه، ولایت فقیه را قبول دارند. ج) پیوند دنیا و آخرت را قبول دارند. د) معتقد به حکومت اسلامیاند، اما با وجود تمامی این مشترکات، اختلافاتی نیز مطرح است نظیر اینکه علی رغم انتقاد نسبت به غرب مدرن، اما شدت و سنخ این انتقاد متفاوت است. اساسا روند تکوین و بالندگی جریان رقیب نیز دور از چنین ذهنیتی نیست. در مغرب زمین هنگامی که مدرنیته شکل گرفت، سه رکن اصلی که داشت عبارت بودند از: ۱-سکولاریسم ۲- سوبژکتیویسم ۳-امانیسم، اما در درون تمامی این مشترکات، اختلافات نیز وجود داشتند یعنی برخی آمپریست بودند، برخی پوزیتیویست بودند و...، اما تمامی این مکاتب و رویکردهای مختلف و متنوع، درون مبنای واحدی قرار داشتند و همین اختلافات منجر به بالندگی مدرنیته شد.
در ادامه این گفتگو محمد چکشیان (دبیر همایش ملی اصحاب اندیشه) درخصوص چرایی برگزاری این اجلاس گفت: حدود ۸ سال از تلاش برای تشکل جبهه فکری-فرهنگی انقلاب اسلامی سپری شده است، دوستان جبهه در بدو امر که اقدامات صورت بسیط و سادهای داشتند تصمیم گرفتند تا برای ادامه کار در مسیری روشن به دیدار امام خامنهای رفته و از رهنمودهای راهبردی و روشنگر ایشان برای اقدامات پیش رو استفاده کنند. از همین رو دیداری در ۲ اردیبهشت ۱۳۹۲ با امام خامنهای انجام شد و ایشان در ابتدای بیاناتشان فرمودند: «من سالها منتظر شروع چنین اقدام و فعالیتی بودم»
وی گفت: حضرت آقا در بیان ضرورت اقدامات اندیشه ورزانه برای فعالیتهای فرهنگی نکات حائز اهمیتی را تاکید کرده و فرمودند: «چنین کا بزرگ و گستردهای نیازمند پشتوانه فکری مستحکمی است وگرنه تشکیلاتتان ممکن است در درون خودش دچار انحراف، رکود و ارتجاع بشود. شما نیازمند کار عمیق نظری و نرم افزاری میباشید.»
چکشیان گفت: به تبع رهنمودهای رونشگرانه حضرت آقا، دوستان جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی تصمیم به تشکیل هیئتهای اندیشه ورز و شوراهای راهبردی و مجامع تخصصی در استانهای مختلف گرفتند. البته ذکر این نکته ضرورت دارد که اقدامات انجام شده در بسیاری از حیطهها به خوبی پیش رفته بود، اما در حیطههایی نیز دچار ضعف شده بودیم که یکی از این ضعفها عبارت بود از مسئله "شکاف بین نظر و عمل". برای حل اینگونه ضعفهایی که در طول مسیر با آنها مواجه شدیم، اعضای جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی مجددا تصمیم گرفتند تا دیداری با رهبر معظم انقلاب داشته و از رهنمودهای ایشان برای ادامه فعالیتها استفاده کنند لذا در ۱۹ آبان ماه ۱۳۹۵ مجددا توفیق دیداری با امام خامنهای میسر شد و ایشان ضمن ابراز خرسندی درخصوص تشکیل هیئتهای اندیشه ورز تاکید کردند: «نسبت هیئتهای اندیشه ورز دینی و هیئتهای اندیشه ورز سازمانی- مدیریتی در حیطه اجرا و عمل و خروجیها باید مشخص بشود.»
وی گفت: تذکر رهبر انقلاب درخصوص اینکه هیئتهای اندیشه ورز نباید ویترینی باشند بلکه باید موثر بوده و تکیه گاه محکمی برای اقدام و عمل محسوب بشوند، موجب شد تا همه اعضاء دغدغه طراحی مجدد، اصلاح و تکمیل شوراهای راهبردی و هیئتهای اندیشه ورز استانها و... را در نسبت با اقدام و عمل در دستور کار قرار داده و بین ساحت اندیشه و عمل ارتباط وثیقی ایجاد کنند. دبیر اجلاس ملی اصحاب اندیشه گفت: به تبع چنین دغدغهای سعی کردیم تا برای یکبار هم که شده دیدار و گفت: وگوی حضوری میان تمام مجموعهها و ارکان جبهه فرهنگی حاصل بشود. این دغدغه با صدور بیانیه گام دوم توسط رهبر انقلاب مصادف شد و همین امر منجر شد که بیانیه گام دوم به موضوع اصلی نشست تجمیع عناصر اندیشه ورز جبهه انقلاب اسلامی تبدیل شود. دو هدفی که مدنظر این نشست بوده و هست عبارت است از:۱-هویت بخشی به قوه راهبردی جبهه فرهنگی-اجتماعی انقلاب اسلامی ۲-جبه سازی در راستای تحقق بیانیه گام دوم.
وی درخصوص محتوای برنامه نشست اجلاس ملی اصحاب اندیشه گفت: در این اجلاس حدود ۷۵۰ نفر از اندیشه ورزان و اعضای جبهه فرهنگی-مردمی انقلاب اسلامی شرکت میکنند و افتتاحیه همایش در روز ۱۳ آذرماه در مجتمع آدینه برگزار میشود و به مدت سه روز میزگردها، کمیسیونهای علمی و رونمایی از آثار تولید شده تصویری و... انجام خواهد شد. در روز افتتاحیه اندیشمندان و مسوولینی همچون حجت الاسلام و المسلمین خسروپناه، حجت الاسلام و المسلمین رضا غلامی، سردار عزیز جعفری، حجت الاسلام و المسلمین میرباقری، استادعلی اصغر طاهرزاده و سایر بزرگان فکری و فرهنگی انقلاب اسلامی ایراد سخن خواهند کرد. پنجشنبه (۱۴ آذرماه) از صبح تا ظهر، نشستهای تخصصی با حضور ارائه دهندگان مطالب، دبیران علمی و اعضای هیئت علمی مربوطه برگزار خواهد شد.
چکشیان ضمن تشریح محور نشستهای علمی گفت: این هشت نشست عبارتند از: ۱- "نسبت جبهه فرهنگی-مردمی انقلاب اسلامی با بیانیه گام دوم انقلاب" که دبیر علمی نشست حجت الاسلام محسن کریمی و عضو هیئت علمی، استاد علی اصغر طاهرزاده است. ۲-"الگوی نقش آفرینی جوان مومن انقلابی" که دبیر علمی نشست دکتر مجتبی ذاکریان و اعضای هیئت علمی، حجت الاسلام علی ذو علم و حجت الاسلام علی ثقفی میباشند. ۳-"چگونگی آوردن مردم در مقام افاده و استفاده فرهنگی" که دبیر علمی کمیسیون دکتر سعید غلامی و اعضای هیئت علمی حجت الاسلام محمدرضا فلاح شیروانی و دکتر ساسان زارع میباشند. ۴-"راهبردهای جبهه فرهنگی-مردمی انقلاب اسلامی در راستای امیدبخشی به جامعه" که دبیر علمی نشست مهندس علی منصوری و عضو هیئت علمی حجت الاسلام محمد حسین راجی است ۵-"راهبردهای جبهه فرهنگی-مردمی انقلاب اسلامی در گام دوم انقلاب اسلامی برای تحقق اقتصاد مقاومتی" که دبیر نشست دکتر مهدی طغیانی و اعضای هیئت علمی دکتر مسعود درخسان، حجت الاسلام علی یوسفی و دکتر مهدی زریباف میباشند. ۶-"راهبردهای جبهه فرهنگی-مردمی انقلاب اسلامی در حوزه عدالت و مبارزه با فساد در گام دوم انقلاب اسلامی" که دبیر علمی نشست دکتر محسن زنگنه و اعضای هیئت علمی دکتر احسان خاندوزی و دکتر نادر مهرگان میباشند. ۷-"بررسی رشد فرهنگی کشور از لحاظ کمی و کیفی" که دبیر علمی نشست دکتر ابراهیم دهقان و اعضای هیئت علمی حجت الاسلام رضا غلامی، دکتر مجید بذرافکن و دکتر حسن غفاری فر میباشند. ۸-"جبهه سازی بانوان در گام دوم انقلاب اسلامی" که دبیر علمی نشست خانم سیدی و اعضای هیئت علمی خانم دکتر سیاح و خانم دکتر خزعلی) میباشند.
وی در پایان گفت: در کنار برگزاری همایش، سلسله برنامههای گفت: وگو محور تلویزیونی تحت عنوان " به سوی آینده" با حضور حجت الاسلام والمسلمین خسروپناه، حجت الاسلام و المسلمین رضا غلامی، سید احمد عبودتیان، دکتر محسن زنگنه و دکتر حجت الله عبدالملکی از ۹ آذرماه به مدت ۶ شب از شبکه افق در حال پخش است.
لازم به ذکر است اجلاس ملی اصحاب اندیشه که اولین نشست اندیشه ورزان جبهه فرهنگی-اجتماعی انقلاب اسلامی محسوب میشود با هدف "جبهه سازی در راستای تحقق بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی" از ۱۳ لغایت ۱۵ آذرماه در مجتمع آدینه برگزار میشود. این همایش که به محورهایی همچون: الف) نسبت جبهه فرهنگی-مردمی انقلاب اسلامی با بیانیه گام دوم ب) نظریه نظام انقلابی ج) بازخوانی چهل ساله انقلاب اسلامی د) اخلاق و معنویت و) عدالت و مبارزه با فساد و... میپردازد درصدد است تا از آثار برتر تولید شده در این خصوص نیز تقدیر به عمل آورد.