خوراکیهای شب یلدا شامل میوههایی، چون هندوانه، انار، انگور، سیب و خیار، آجیل و خکشبار هستند که تاثیر شگفتانگیزی بر سلامت بدن دارند.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، این روزها که انسان به سمت تنهایی و دنیا مجازی پیش میرود، شب یلدا فرصتی برای باهم بودن و یادآوری سنتهای دیرین خواهد بود. چه خوب است که این فرصتها را قدر بدانیم؛ چندان هم درگیر خوراکیهای شب یلدا و تجملات مهمانی نشویم و تا جایی که میتوانیم از گوشیهایمان فاصله بگیریم.
در شب یلدا غذاهای خوشمزهای سرو میشوند که باید هنگام خوردن آنها اعتدال کاملا رعایت شود. زیرا میتوانند عوارض ناگواری بر سلامت افراد داشته باشند.
یکی از زیباترین و اصلیترین خوراکیهای شب یلدا انار است. این میوه در سفره شب یلدا نماد شادی است، انار میوهای است که از قدیم از آن بهعنوان میوهای خونساز یاد شده و نوشیدن آب انار به افراد ضعیف بسیار توصیه شده است. زیرا سرشار از آهن بوده و در نتیجه موجب افزایش انرژی و خونسازی در بدن فرد میشود. انار سرشار از آنتیاکسیدان، ویتامین C. و پتاسیم است که سبب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود. همچنین در کاهش کلسترول خون و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی نیز موثر خواهد بود. ازآنجا که انار تصفیهکننده خون بوده و موجب زندگی دوباره فرد میشود به همین دلیل شادی آور زندگی است.
یکی دیگر از میوههای شب یلدا انگور است که البته نباید در روزهای آلوده و هنگام سرماخوردگیهای شدید خورده شود. در شب یلدا مصرف انگور تا حدودی توصیه میشود، زیرا خاصیت گرمی دارد. درگذشته افراد انگورها را بهصورت آونگ به هم وصل و درجایی خنک آنها را آویزان میکردند. هنگام شبهای سرد زمستان بهویژه شب یلدا، در مجالس و میهمانیها از آنها استفاده میکردند.
یکی از خوشمزهترین میوههای فصول سرد لبو است. ریشه چغندر پختهشده لبو نام دارد که جایگاه ویژهای در میان خوراکیهای شب یلدای ایرانیان بازکرده است. لبو در شبهای سرد زمستان بسیار مطبوع بوده و میتواند باعث شستشوی معده شود. همچنین دارای مقادیری مواد مغذی و ترکیبات مؤثر فولات، کلسیم، منگنز، پتاسیم، آهن، بتانین، اسیدمالونیک و فیبر است.
با این که هندوانه یک میوه تابستانی و یادآور گرمای تابستان و حرارت است، اما یکی از خوراکیهای اصلی شب یلدا محسوب میشود. اگر مقداری هندوانه در شب یلدا بخورید یا در روزهای دیگر زمستان، سرما نخواهید خورد. هندوانه سرشار از ویتامینهای A. و B. و C. است. هندوانه همچنین بهترین منبع بتاکاروتن و لیکوپن است که از آنتیاکسیدانهای طبیعی هستند و از بروز سرطان جلوگیری میکنند. از آنجایی که ۹۰ درصد بافت هندوانه از آب تشکیلشده است، برای رفع عطش و شادابی پوست و دفع سنگ کلیه نیز بسیار مفید است.
در این شب بهتر است شام خورده نشود یا کمتر مصرف شود. سعی کنید به جای آجیل شور از آجیلهای شیرین که حاوی مویز، توت و انجیر خشک نیز است استفاده کنید. هندوانه را خیلی کم، در ابتدای میهمانی و پیش از غذا مصرف کنید. سالمندان و افراد سردمزاج یا مبتلایان به بیماریهای دارای طبیعت سرد مانند مشکلات گوارشی، چون رفلاکس، نفخ یا بدهضمی، کمکاری تیروئید، کبد چرب، افسردگی کمتر خوراکی سرد مصرف کنند. بهتر است لبو را خشک مصرف نکنید تا خاصیت ملین بودن آب لبو از ایجاد یبوست جلوگیری کند.
سعی کنید قبل از شام میوه نخورید و با فاصله نیم ساعت تا یک ساعت پس از صرف شام میوه مصرف کنید. صرف پرتقال پس از شام، میتواند موجب نفخ شود.
افراد دیابتی هم میتوانند بهاندازه معمول با محدود کردن مصرف میوهها و غذاهای دیگر، انار شیرین بخورند. نوشیدنیهایی، چون چای با هل یا دارچین یا زعفران، دمنوش نعنا و نبات، معجون شیر بادام با عسل از نوشیدنیهای مناسب شب یلدا به حساب میآیند.