به گزارش گروه بینالملل
خبرگزاری دانشجو، «محمود علوش» تحلیلگر لبنانی در گفتوگویی با بعید دانشتن وقوع جنگ مستقیم میان آمریکا و ایران گفت که چنین جنگهایی برای منطقه و جهان بسیار ویران کننده و هزینهساز خواهد بود و مدعی شد که این سناریو آخرین چیزی است که تهران و واشنگتن بدان فکر میکنند.
او در گفتگو با وبگاه الخلیج اونلاین، گفت: «در صورت اجرای چنین سناریویی، اسرائیل به طور مستقیم در هر جنگی ورود خواهد کرد، اما دیگر همپیمانان آمریکا هیچ تمایلی به چنین درگیری ندارند. کشورهای خلیج [فارس]از چنین سناریوی فاجعهباری نگران هستند و اغلب اروپاییها نیز خواهان جنگ نیستد و به طور کلی روابط خوبی نیز با دولت ترامپ ندارند.»
محمد علوش افزود: «واشنگتن بدون همپیمانان خود و بدون یک ائتلاف بزرگ همانند جنگ دوم خلیج فارس و حمله به عراق، وارد هیچ هیچ جنگی با ایران نمیشود. اما چنین ائتلافی اکنون دیده نمیشود. علاوه بر این خود آمریکا نیز تمایلی به جنگ ندارد و ترامپ نیز پیش از انتخابات ریاستجمهوری آمادگی چنین گزینهای را ندارد. همان طور که ایرانیها نیز قادر به تحمل جنگ در چنین شرایط سخت اقتصادی و سیاسی نیستند.»
این تحلیلگر لبنانی مواضع تأییدآمیز برخی کشورها در جریان ترور سردار شهید قاسم سلیمانی را نشانه تبعیت کامل آنها از آمریکا دانست، اما تأکید کرد که این حمایت به این معنا نیست که آنها آماده ورود نظامی به یک جنگ با ایران هستند.
علوش همچنین گفت که درای میان باید به مواضع کشورهای عربی حاشیه خلیج بیشتر توجه کرد، «آنها خواستار کاهش تنش و از تأثیرات احتمالی جنگ بر امنیت خود نگران هستند و پیش از این نیز هزینه جنگهای نیابتی را پرداختهاند.»
«لیز اسلای» خبرنگار انگلیسی روزنامه واشنگتن پست (مستقر در بیروت) نیز در صفحه توئیتر خود نوشت که دولت سعودی قصد دارد هیأتی به آمریکا اعزام کند تا به نیابت از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس پیامی مهم را به سران واشنگتن ببرد.
او نوشت که پیام مذکور این است: «لطفا ما را از درد یک جنگ دیگر دور کنید».
«عدنان هاشم» رئیس اندیشکده «ساس» (مستقر در لندن) و پژوهشگر مسائل ایران نیز به الخلیج اونلاین گفت که ایران گزینههای بسیاری پیش روی خود دارد، اما تهران و واشنگتن خواهان ورود به یک جنگ فراگیر نیستند.
او گفت که با شروع جنگ میان آمریکا و ایران، چند دستگیها در میان کشورهای جهان افزایش خواهد یافت و اگر چنین جنگی رخ دهد منطقه شاهد درگیریهای چند جانبه خواهد بود.
عدنان هشام تأکید کرد: «آمریکا بدون همپیمانان خود وارد جنگ نمیشود، اما ایران همپیمانان خود را در منطقه دارد.»
این پژوهشگر یمنی شهادت سردار قاسم سلیمانی را نقطه تحول جدیدی در منطقه و چه بسا جهان دانست و گفت که تأثیرات این ترور برای ماهها و سالها بر سیاست بینالمللی در منطقه برجای خواهد ماند.
او افزود: «ایران بر انجام عملیات انتقالی و تأثیر گذار بر ایالات متحده آمریکا اصرار دارد؛ اما این عملیات بر کل جهان تأثیر خواهد گذاشت و از این رو است که جامعه جهانی برای کنترل آن وارد عمل شده است.»
طی حمله بامداد جمعه سیزدهم دی ماه (سوم ژانویه) آمریکا به دو خودرو در نزدیکی فرودگاه بغداد، سردار سپهبد قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه و «ابومهدی المهندس» معاون سازمان الحشد الشعبی عراق و همراهانشان به شهادت رسیدند.