یک مقام مسئول گفت: ممکن است کارخانهای از تمامی ظرفیت بالقوه خود استفاده نکند، اما هم اکنون میتواند با ارائه مدارک ظرفیت بالقوه خود، از سامانه بهین یاب سهمیه مواد اولیه با حجم بالایی بگیرد و در بازار آزاد بفروشد؛ این ایرادها باید رفع شود.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، امیرحسین کاوه در خصوص وضعیت بهین یاب گفت: درگاه اطلاعات و خدمات وزارت صنعت، معدن و تجارت که به بهین یاب معروف است، اهداف متفاوتی را به عنوان یک مرکز آمار و اطلاعات دنبال میکند، این در حالی است که متاسفانه در برخی موارد دارای نواقصی است که تا این نواقص برطرف نشود، نمیتوان گفت که این سامانه به اهداف خود رسیده است.
دبیر سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی در خصوص چگونگی ثبت اطلاعات روی سامانه بهین یاب وزارت صمت گفت: اطلاعاتی مانند جواز صنعتی و صدور پروانهها و ... که در اختیار دولت است، مشکل آنچنانی ندارد، اما در مورد اعلام آمار واحدهای تولیدی، طراحی به صورتی است که خود واحد تولیدی میتواند اطلاعات را به استان ارائه داده و آنها روی سایت قرار دهند.
آمارهای غیرواقعی
دبیر سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی با اشاره به وجود اختلاف در آمار ارائه شده و آمار واقعی تولید شرکتها در این سامانه ادامه داد: با توجه به وجود این اختلافها، به نظر میرسد آمار و اطلاعات بهین یاب آنچنان قابل اعتماد و اعتنا نیست، چراکه در این سامانه به عنوان ملاک گرفتن سهمیه مواد اولیه، بعضا اطلاعاتی وجود دارد که به مراتب بالاتر از میزان تولید شرکت هاست.
کاوه تاکید کرد: زمانی که چنین مشکلاتی به وجود میآید، اطلاعات باید راستی آزمایی شود، این در حالی است که برای اطلاع از صحت این اطلاعات، از سازمان صنایع استانها باید برای بازدید واحدها اقدام کنند؛ البته این اقدام، عملی فیزیکی است در حالیکه قرار بود، بهین یاب از هرگونه اقدام فیزیکی دوری کند.
تشکیل کارگروهی ۳ جانبه
این فعال بازار فولاد اضافه کرد: پیشنهاد ما این است که در بحث راستیآزمایی آمار، تشکلهایی که کارخانهها زیر نظر آنهاست وارد عمل شوند. در همین راستا در حال حاضر کارگروهی با حضور نماینده سندیکای لوله و پروفیل، وزارت صمت و تولیدکنندههای مواد اولیه از جمله فولاد مبارکه تشکیل شده تا روند تولید کارخانهها به صورت علمی و سختگیرانه ظرفیتسنجی واقعی شود؛ در حقیقت با این اقدام ظرفیت حقیقی آنها اندازهگیری میشود، نه ظرفیت بالقوهای که روی کاغذ درج شده است.
دبیر سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی افزود: ممکن است کارخانهای ظرفیت بالقوه داشته باشد، اما قسمتی از کارخانه به هر دلیلی فعال نیست، این تولیدکننده هم اکنون میتواند با ارائه مدارک ظرفیت بالقوه خود، از سامانه بهین یاب سهمیه مواد اولیه با حجم بالایی بگیرد، اما در بازار آزاد بفروشد؛ با این حساب میتوان گفت که بهین یاب به عنوان یک سامانه که ملاک وزارت صمت برای توزیع سهمیه در نظر گرفته شده، اطلاعات درستی ندارد، به عبارت بهتر سامانه بهین یاب وزارت صمت، اول ملاک و مرجعی برای اخذ سهمیه مواد اولیه شده و پس از درز این اشکالات بزرگ اکنون به فکر صحت یابی افتادهاند.