آلبرت بغزیان اقتصاددان و استاد دانشگاه گفت: کاهش التهاب بازار خودرو، نظارت بر قیمت مصالح ساختمانی، تصویب قوانین معیشتی به نفع مردم و هدایت منابع بانکی به سمت تولید اولویتهای اقتصادی مجلس یازدهم است.
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، جمعه ۲ اسفند یازدهمین دوره انتخاب نمایندگان مجلس شورای اسلامی با حضور آحاد مختلف مردم رقم میخورد، مردمی که مهمترین موضوع مورد نظر آنها در روزهای پر تنش تحریمی، مسائل اقتصادی وموضوع مهم معیشت است و این مسئله در حوزههای مختلف بروز و ظهور پیدا میکند. آلبرت بغزیان؛ اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتگوبا ما اولویتهای اقتصادی مجلس یازدهم و وظایف نمایندگان را در بخش اقتصاد کشور تشریح بیان کرده است که در ادامه مشاهده میکنید.
از نظر شما مهمترین موضوعاتی که راه یافتگان به مجلس یازدهم باید به عنوان اولویتهای اقتصادی مورد توجه قرار دهند چیست؟
موضوعات مهمی در انتظار نمایندگان مجلس یازدهم قرار دارد، موضوعاتی که یکایک آنها میتواند تاثیر شگرفی بر اصلاح قوانین اقتصادی و روند رو به رشد اقتصاد داشته باشند. یکی از مهمترین اولویتهای نمایندگان مجلس یازدهم نظارت بر قیمتها به عنوان موضوع مهمی است که به صورت شبانه روزی در زندگی معیشتی مردم نقش دارد، عدم نظارت بر روند قیمتها سفره مردم را تنگتر کرده و دست دلالان و سوء استفاده گران را برای فشار هر چه بیشتر به مردم باز کرده است. هدایت منابع مالی به سمت تولید یکی از اولویتهای کاری نمایندگان مجلس یازدهم است، هر چند همکاری بانک مرکزی با نمایندگان مجلس شورای اسلامی دراین موضوع بسیار حائز اهمیت است.
موظف کردن دولت به رد اموال مازاد دولتی وآزاد سازی منابع مالی آن به نفع تولید نیز یکی از موضوعات مهمی است که میتواند اولویت اقتصادی مجلس یازدهم باشد. تصویب قوانینی به نفع تولید با الزام سیستم بانکی کشور به وام دهی به تولید و تاکید بر کشف فرارهای مالیاتی، جلوگیری از تقلبهای مالیاتی موضوع مهمی است که اگر اولویت نمایندگان مجلس یازدهم باشد میتواند به اندازه بودجه عمرانی کشور تامین مالی کند.
نمایندگان مجلس با توجه به اوضاع معیشتی و فشارهای مختلفی که بر اقشار مختلف جامعه وارد میشود باید به موضوع عدم افزایش نرخها و تحمیل هزینههای دولت به مردم بسیار حساس باشند. از سوی دیگر کاهش التهاب بازارهای مختلف مثل بازار خودرو که در تمام دنیا کالای مصرفی است، اما در ایران به یک کالای سرمایه مبدل شده است نیز باید مورد توجه نمایندگان مجلس یازدهم قرار بگیرد، نمایندگان مجلس یازدهم باید با هر گونه کم کاری و اهمال در اجرای قوانین برخورد کنند، آنها نباید به بهانه تحریم بپذیرند بازار خودرو داخلی به دلیل کمبود قطعه دچار تلاطم شود، دو سال زمان کمی برای جایگزینی قطعهها و داخلی سازی قطعات خودرو نیست که به بهانه کمبود قطعه خودرو به صورت قطره چکانی وارد بازار میشود و خودروساز با ایجاد التهاب خود بر فضای ملتهبی که بازارسازها به دنبال گسترش آن هستند میافزاید، نظارت بر بازار خودرو موضوع مهمی است که حتما باید در دستور کار مجلس یازدهم قرار بگیرد. کاهش بنگاه داری بانکها و تصویب سیاستهای پولی – مالی که مانع افزایش نقدینگی و هدایت نقدینگی به سمت بازارهای تولیدی شود نیز از موضوعات مهمی است که نمایندگان مجلس یازدهم باید رویکرد ویژهای بدان داشته باشند.
در بخش تجارت خارجی مدیریت نرخ ارز بسیار مهم است چرا که ایجاد شوک در نرخ ارز به واردات نهادههای تولید و همچنین تامین کالاهای مورد نیاز مردم ضربات جبران ناپذیری وارد میکند. در بخش مسکن نظارت بر قیمت روی مصالح و تصویب قوانین ممانعتی برای جلوگیری از حضور دلالان دراین بازار نیز موضوع مهمی است که باید در صدر فعالیتهای نمایندگان مجلس یازدهم قرار بگیرد چرا که مسکن اصلیترین ضرورت زندگی افراد و بقای جامعه است. اگر افراد قادر به تامین مسکن مناسب نباشند مساله ازدواج، نرخ باروری و موضوعات مهم دیگری نیز تحت الشعاع قرار میگیرد و حاشیه نشینی معضلات اجتماعی به بار میاورد که خسارت آن غیر قابل جبران است.
شما معتقدید که مجلس یازدهم قوانین جدیدی را باید تصویب کند یا بازنگری در قوانین و نظارت بیشتر را سرلوحه فعالیتهای خود قرار دهد؟
اگر قرار است قوانینی اضافه شود نمایندگان مجلس بعدی باید مراقب تداخل قوانین باشند و اینکه تعدد قوانین مانع عملیاتی شدن و موازی کاری بی فایده نشود. خوشبختانه از گذشته تا کنون قوانین جامع و مطلوبی تصویب شده، اما اینکه این قوانین توسط دولت تا چه اندازه اجرا شده موضوع مهمی است که بحث نظارت در آن مطرح میشود. از سوی دیگر تعهد به قانون موضوع مهمی است که نمایندگان مجلس یازدهم برای دولت کنونی و دولت آتی باید اهتمام ویژهای بدان داشته باشند.
مسئله پاسخگویی و اطلاع رسانی دولت در اجرای سیاست ها نکته مهمی است که نمایندگان مجلس قبل از اینکه شوک اقتصادی چارچوبهای اقتصادی و اجتماعی کشور را به هم بریزد باید به صورت مستمر آن را از دولت مطالبه کنند، چرا که اگر شوک اقتصادی روی دهد و آن زمان دولت مجبور به پاسخگویی باشد هم نشان دهنده عدم نظارت مجلس بر عملکرد دولت است و هم اینکه هزینه شوکهایی که تصمیمات دولتی به اقتصاد تحمیل میکنند بسیار زیاد است که در برخی اوقات تبعاتی به دنبال میآورد که حل کردن آن سالها وقت و انرژی کشور را به هدر میدهد، لذا تصویب قوانین در کنار نظارت مستمر وهدفمند موضوعات به هم تنیدهای هستند که نمایندگان دوربعدی مجلس به دلیل مسائل اقتصادی کشور باید به ضرورت اهتمام به آن آگاه باشند.
همسو بودن مجلس با دولت را تا چه اندازه برای اقتصاد کشور مفید میدانید؟
اگر مجلس در برخی موارد پیشنهاد دولت را با سهولت بیشتری پذیرفته نمیتوان آن را دال بر وابستگی یا تبعیت مجلس از دولت نامید، اما مجلس آنچه به عنوان لایحه یا پیشنهاد دولت تصویب میکند حتما و حتما باید در جهت رشد اقتصادی، ثبات قیمت، ایجاد اشتغال و عدالت طبقاتی باشد، اگر خط کشیهای مجلس غیراز این نگاه و رویکرد باشد و تنها به دلیل همسویی با دولت برای عدم معطل ماندن طرحها ولوایح دولت باشد به نفع منافع ملی نیست. نمایندگان کمیسیونها حتما باید دارای تخصص لازمه آن کمیسیون باشند، همسو بودن با دولت خوب است به شرطی که منجر به اعمال فشاری از طرف نمایندهها بر دولت برای گرو کشیهای خاصی نباشد، اگر نمایندگان در همکاری با دولت چیزی مطالبه کنند که به نفع منافع ملی نباشد و یا نمایندگان تنها به منافع حوزههای انتخابیه خود بیاندیشند همسویی با دولت چیزی غیر از تشدید بی عدالتی نیست.
آیا پیگیربودن یا رئوف بودن نامزدهای انتخابات مجلس برای رای دادن به آنها دلیل قانع کنندهای خواهد بود؟ مهمترین ویژگی نماینده مردمی از نظر شما در شرایط کنونی اقتصادی چیست؟
صرف اینکه نامزدی انسان خوبی است یا اینکه در دور قبلی فرد رئوفی بوده و خواستههای حوزه انتخابیه خود را پیگیری کرده نمیتوان به کسی رای داد. نمایندگانی که محبوبیت آنها به دلیل توجه به حوزه انتخابیه خودشان است نمایندههای خوبی برای ملت نیستند چرا که لزوما فواید عملکرد آنها به سطح جامعه منتقل نمیشود و تخصصی برای جامعه در موضوعات تخصصی اقتصادی به ارمغان نمیآورد. افرادی باید وارد مجلس یازدهم شوند که به دنبال تبیین عدالت اقتصادی و توزیع درآمد برای همه اقشار جامعه باشند، نمایندگانی که به دنبال هدایت منابع به سمت حوزههای انتخابی خود هستند که البته در بیشتر موارد نمایندههای کلانشهرها هستند و مناطق محروم مظلوم واقع میشوند به توزیع عادلانه منابع برای همه مردم ایران اهمیتی نمیدهند، لذا لزوما انسان رئوف و پیگیر نباید تنها مشخصههای لازم و ملاک عمل برای انتخاب یک نماینده تلقی شود.
جای تاسف داره