گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، توزیع مطلوب اقلام بهداشتی بعد از اعلام همه گیر شدن ویروس کرونا در شهرهای مختلف ایران موضوع مهمی است که برای مردم دغدغه شده است. روند شکایت و گلایههای مردم از عدم تهیه و یا خرید اقلام بهداشتی مورد نیاز مثل ماسک یا مواد ضد عفونی کننده نشان میدهد روند توزیع اقلام اضطراری نیز دست کمی از توزیع گوشت و مرغ ندارد! یعنی عملا بین شرایط اضطرار و غیر اضطراری که خطر سلامت جانی در میان است تفاوتی وجود ندارد. هر چند که وزارت بهداشت و وزارت صمت بر تولید بیشتر وتوزیع مناسب تاکید دارند، اما شواهد گویای واقعیتی متفاوت از این اظهارنظرهاست. سیامک پیربابایی نایب رئیس فدراسیون واردات اتاق بازرگانی ایران درباره صحت یا عدم صحت گزارشهای دو وزارت خانه مربوطه با گفتگو کرد که در ادامه مشاهده میکنید.
توزیع ماسک علی رغم ادعای تولید حداکثری به قدری کم است که حتی بیمارستانها هم از عدم دسترسی کافی گلایهمند هستند چرا این مساله مدیریت نمیشود؟
دستور تولید داده شده، اما تا زمانی که تولید کافی واز آن مهمتر توزیع به صورت مطلوب انجام نشود تقاضای انفجاری مانع از آرام شدن جو التهابی نیاز جامعه میشود. ناکارآمد بودن شبکه توزیع کار دست ما داده وهمچنان از این محل ضربه میخوریم تا زمانی که شبکه توزیع به کارآمدی مطلوب نرسد نمیتوان اثرات روانی نگرانی جامعه را از کمبود واقعی اقلام مورد نیاز کاهش داد و یا پنهان کرد.
یکی از چالشهایی که وارد کنندگان با آن مواجه هستند مسائل وارداتی و تحریمی است که در کنار فرآیندهای داخلی ثبت سفارش دست آنها را بسته است آیا دراین زمینه فعالیت خاصی صورت داده شده است؟
اگر دولت میخواست این مساله رفع و رجوع شود حتما اقدام ارزندهای صورت میداد. مشخص است که در حال حاضر فرآیند واردات تنها با ثبت سفارش انجام میشود، فرآیندی دست و پا گیردر زمان اضطرار که کاملا باید کنار گذاشته شود. اگر ماسک و لوازم مورد نیاز ضد عفونی بدون انتقال ارز و ثبت سفارش وارد شود اقلام مورد نظر در زمان کوتاه تری به دست مردم میرسد، در غیر این صورت گمان اینکه تا پیش از تعطیلات نوروز وارداتی داشته باشیم خیال باطل است و تداوم این روند توسط وزارت صمت منجر به افزایش التهاب بازار و دامنه نگرانی مردم میشود.
کدام نهاد مسول بررسی موارد ذکر شده در زمان اضطرار است؟
تصمیم گیری چنین مسائلی برعهده سران قوا گذاشته شده است، لذا انتظار میرود با توجه به اهمیت موضوع دو قید ثبت واردات و انتقال ارز فورا از دستور کار خارج شود، در غیر این صورت هر چه از تسهیل فضای واردات گفته میشود تنها شعار و فعالیت رسانهای برای آرامش کاذب افکار عمومی است!
آیا وزارت صمت مسوول توزیع ناکارآمد اقلام بهداشتی مورد نیاز مردم در شرایط فعلی است؟
علاوه بر مسوولیت وزارت صمت دراین مورد متاسفانه توزیع ناکارآمد چالش دهها ساله ماست. شبکههای اجتماعی منعکس کننده ناکارآمدی این واقعیت مهم در عرصه توزیع هستند، داروخانه ماسک ندارد در حالی که سوپری محله ماسک میفروشد! با توجه به اینکه ویروس کرونا شهرهای ایران را درنوردیده، اما هنوز متولی توزیع اقلام بهداشتی مشخص نیست! که آیا وزارت بهداشت است یا وزارت صمت! این درد بزرگی است که متاسفانه امکان حل مشکلات در مواقع بحرانی را از ما به شدت میگیرد و قدرت عمل ما را به شدت کاهش میدهد. با اینکه وزارت بهداشت و وزارت صمت دائما دربوق و کرنا میکنند که تولید داریم، اما تا زمانی که عرضه آن مشخص نباشد و از طریق شبکههای توزیع شفاف دراختیار مردم قرار نگیرد نمیتوان از تولید مطمئن و کافی اطمینان خاطر حاصل کرد.
یکی از موضوعاتی که این روزها تجار درباره آن گلایه دارند سردرگمی از قیمت و شیوهی فروش محصولات وارداتی است (با توجه به ممنوعیت فروش داروخانه ای) گویا مسوولان امر دراین باره قیمت مشخصی را که منجر به زیان وارد کننده نشود اعلام نکرده اند این مورد چگونه باید حل شود؟
به هر حال سازمان حمایت باید با تعرفههای مشخص از وارد کنندگان حمایت کند. مشخص است نمیتوان از وارد کنندهای که قیمت نهایی کالایی برایش مثلا ۵ هزار تومان تمام شده خواست که جنس خود ر. ا. ۵۰۰ تومان بفروشد! اگر دولت برای این کار اقدامی نکند و بی اعتمادی همچنان بین وارد کننده و مسوولین حاکم باشد کار به جای مطلوب نمیرسد. اگر دولت برای این موضوع فکری نکند شک نکنید که شبکه توزیع پنهانی و بازار سیاه فعال میشود و توزیع مخفیانه به ضرر مردم تمام میشود. نرخ ارز و نرخهای گمرکی مشخص است و ضریب سود عادلانه هم قابل بررسی است لذا حمایت از وارد کننده در شرایط کنونی به نفع مردم است و وزارت صنعت باید دراین مهم اقدامات عاجلی را دردستور کار خود قرار دهد.